Acasă STIRI Instanțele subordonate Curții de Apel Alba au ghid pentru judecarea cauzelor

Instanțele subordonate Curții de Apel Alba au ghid pentru judecarea cauzelor

[ad_1]

Mai mulți judecători și grefieri de la instanțele arondate Curții de Apel Alba Iulia, dar și avocați din barourile din Hunedoara, Alba și Sibiu, au elaborate un ghid pentru programarea ședințelor de judecată. Ghidul stabilește ore diferențiate pentru judecarea cauzelor la nivelul CA Alba și instanțelor din circumscripția teritorială. Acest ghid prevede ca judecătorii să țină cont de mai multe aspect în momentul în care stabilesc termenele de judecată și orele. Totul pentru a se putea înfăptui justiția dar și pentru a preveni infectările cu COVID-19.

Ghid finalizat

Reprezentanții Curții de Apel Alba Iulia spun că ghidul s-a impus ca o necesitate în contextul creșterii complexității activității profesionale în domeniul judiciar și a interacțiunii sporite între profesioniștii dreptului.

”Considerând în același timp că este o măsură utilă și pentru limitarea riscurilor de transmitere a infecţiilor respiratorii, prin evitarea aglomerării sălilor de judecată şi a spațiilor publice de așteptare, președintele Curții de Apel Alba Iulia s-a implicat la sfârșitul anului 2020 în constituirea unui Grup de lucru interprofesional pentru realizarea unui ghid unitar la nivelul instanţelor din circumscripţie. Sub coordonarea doamnei vicepreşedinte Oana Maria Petraşcu și cu participarea activă a membrilor (judecători, grefieri din cadrul instanţelor din circumscripţie şi avocaţi reprezentanţi ai Barourilor Alba, Sibiu şi Hunedoara)”, se arată într-un comunicat al Curții de Apel Alba Iulia.

Ghidul urmărește să asigure identificarea unor reguli de comun acord acceptate de profesioniștii dreptului, pentru stabilirea de ore diferențiate pentru judecarea cauzelor la nivelul Curții de Apel Alba Iulia și a instanțelor din circumscripția sa teritorială. Principalul obiectiv  al ghidului este realizarea unui act de justiție de calitate, care are ca ultim beneficiar justițiabilul.

”Totodată, ghidul reprezintă o contribuție la uniformizarea modalității și a criteriilor ce vor fi avute în vedere pentru stabilirea orelor diferențiate de judecare a cauzelor, ceea ce asigură predictibilitate și transparență îndeplinirii actului de justiție”, se mai arată în comunicat.

La realizarea ghidului au fost avute în vedere dispozițiile din legislația națională și din Hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii  care fac referire la stabilirea de ore diferențiate pentru judecarea cauzelor.

Ghidul poate fi îmbunătățit în funcție de modificările legislative sau regulamentare și de dificultățile în implementare resimțite de profesioniștii dreptului.

Conform reprezentanților CA Alba, prin acceptarea ghidului de către profesioniștii dreptului, acesta trebuie să fie păstrat în practica instanţelor ca un progres ireversibil în beneficiul direct al justiţiabililor.

La stabilirea termenelor și orelor de judecată, magistrații trebuie să țină cont de complexitatea cauzelor, numărul de martori, modul de administrare a probelor. Cauzele trebuie programate astfel încât să nu se suprapună, și să nu se creeze timpi de așteptare mari.

Ghidul elaborat de judecători, grefieri și avocați poate fi consultat la link-ul următor

Ghid pentru stabilirea de ore diferentiate in vederea judecarii cauzelor

[ad_2]

Source link

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Vrei să-ți pregătești mașina pentru iarnă? Iată 6 lucruri pe care trebuie neapărat să le faci înainte de prima ninsoare

Să petreci timp asigurându-te că mașina ta este pregătită pentru iarnă nu numai că te poate ajuta să previi o avarie sau...

Vrei să îți menții angajații fericiți și motivați? Află cum să organizezi un teambuilding de succes!

Dacă și tu ești antreprenor, atunci probabil că știi deja cât de importantă este echipa pe care ți-o formezi și care va...

Ce ingrediente sa incluzi in rutina de ingrijire a pielii pentru rezultate uimitoare

Ingrijirea pielii este importanta atat pentru a avea un ten care sa arate impecabil, cat si pentru a-i pastra sanatatea. In ultimii...

Top 3 articole care NU pot lipsi din garderoba unei femei cu stil

Din dorința de a urma ultimele tendințe ale modei, uiți adeseori de stilul personal, cel care de fapt, te scoate din anonimat....

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: