Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Interviuri hunedorene

Interviuri hunedorene

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat în ziua de 10 decembrie 2015, în primitoarea ambianță a Galeriilor de Artă ale municipiului Hunedoara, un eveniment cultural de excepție: lansarea volumului intitulat „Interviuri hunedorene”, semnat de cunoscutul și apreciatul dascăl de limba și literatura română, profesorul Mihai Petre.

Volumul cuprinde o serie de interviuri, dialoguri cu profesori din școli hunedorene și cu scriitori din Hunedoara.

Domnul Mihai Petre este o autoritate în învățământul hunedorean, un nume apreciat și respectat, atât pentru calitățile deosebite de dascăl, cât și pentru lucrările al căror autor este.

Volumul „Interviuri hunedorene” este structurat în două părți. Prima parte este consacrată unor dialoguri ample și documentate cu profesori, colegi de breaslă: profesorii de limba și literatura română Viorel Avram, Mihai Barbu și Cristian Lunel, profesorii de istorie Gheorghe Alimpesc și Viorel Lupu, de filosofie Gilbert Danciu, de educație fizică Iuliu Deldegan și Ioan Silvestru, de matematică Dumitru Lațcu și Gheorghe Șincu, de cultură civică și drept Grațian Ordean. Toate aceste dialoguri, convorbiri amicale, pornesc de la un adevăr axiomatic așezat de domnul Mihai Petre la începutul fiecărui astfel de dialog:

A fi educator e mai mult decât o profesie, e o vocație. Ea completează triada slujirii omului în ipostaza educare și instruire, suferință și vindecare, credință și iertare.

Din dialogurile purtate cu acești dascăli răzbate ca un fir roșu dăruirea și pasiunea cu care s-au dedicat acestei nobile meserii, cât de mult au dorit ca din mâinile lor să iasă oameni adevărați, cu temeinice cunoștințe, dar și cu o ținută morală ireproșabilă.

În opinia autorului, exprimată în prefața volumului, acești dascăli au fost aleși ca interlocutori pentru că sunt veritabile „repere profesionale și morale” care „au marcat cu lumina cunoașterii, a adevărului și a frumosului foaia de parcurs a elevului ajuns muncitor, medic, jurist, artist, politician, dar – mai ales – Om… Contestați de foarte multe ori, și-au dus crucea alegerii unei profesii pentru care au simțit chemarea de a lucra cu copilul, această fragilă ipostază a omului… ”

Citind dialogurile din carte ne dăm seama cât de mândri sunt dascălii aceștia când elevii pregătiți de ei ajung oameni mari, când, cum se spune, învățăcelul își depășește magistrul, când, răsfoind în „catalogul sufletului”, dascălii își dau seama cu mândrie și emoție că au reușit să formeze oameni cu O mare. Și avem în fața noastră un exemplu elocvent pe care țin să-l fac cunoscut: în lucrarea elaborată de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, „Județul Hunedoara, monografie”, volumul cinci dedicat personalităților hunedorene de marcă, am avut bucuria și satisfacția să includem personalitatea domnului profesor Mihai Petre, dar și bogatul CV al fostei sale eleve de la Liceul Sanitar din Hunedoara, devenită cunoscuta scriitoare și eseistă Simona Sora.

Domnul Mihai Petre se apleacă cu afecțiune, cu respect și admirație asupra personalităților interlocutorilor săi cărora le dă prilejul să-și deschidă sufletul cu sinceritate și căldură, știe să conducă dialogul în așa fel încât, la finalul acestuia, să ni se contureze fiecare personalitate cu ceea ce are caracteristic și special. Confesiunile reușesc să alcătuiască, toate la un loc, atât portretele unor intelectuali, cât și tabloul unei epoci dificile, a unei epoci frământate și complicate din istoria noastră. Relatările curg dinspre primii ani, cei ai instaurării comunismului, până în zilele noastre, o epocă nu mai puțin complexă, dar așezată, totuși, sub semnul libertății.

Scriitorii ocupă partea a doua a volumului. Dialoguri ample, deschise, sincere, cu întrebări incitante și inteligent plasate. Se conturează patru portrete complete ale scriitorilor care au marcat viața literară a județului Hunedoara. Facem cunoștință cu Raisa Boiangiu, cea care își are rădăcinile pe malul Nistrului basarabean, o profesoară excepțională și o prozatoare profundă, de mare talent. Însăși viața ei a fost un roman palpitant și, în dialogul cu domnul Mihai Petre, ne aduce în față, cu o sinceritate debordantă, toate treptele pe care le-a urcat până a ajuns un dascăl-scriitor care și-a iubit cu pasiune meseria și care scrie așa cum respiră, citește și se racordează permanent la viața culturală.

Îl cunoaștem apoi pe Eugen Evu, cel care, cum spune domnul Mihai Petre, „ascunde în înfățișarea lui ascetică un suflet de poet autentic, capabil să ardă liric în cuvinte, în expresii sau panseuri”. Dialogul cu acesta urmează parcă un itinerar inițiatic, alcătuit pe zile, șapte zile, ca în Biblie, subiectele puse în discuție fiind subsumate unui număr de șapte concepte generice: Facerea, Ispitirea, Chemarea, Deschiderea, Călătoria, Risipirea și Odihna. Dialogul este închis    printr-o serie de poeme semnate Eugen Evu, poeme care îi subliniază, încă o dată, personalitatea fascinantă.

Fratele lui, Ioan Evu, întruchipează și poetul format la Cercul literar „Flacăra” din orașul Hunedoara, dar și cantautorul de mare sensibilitate din grupul Canon, sufletul acestui grup. Dialogul curge firesc, se vorbește despre poezie, cuvânt, om, omenie, poet, teme urmărite de-a lungul unei vieți dăruite poeziei și muzicii. Nu sunt uitați mentorii poeților hunedoreni: Iv Martinovici, Dan Constantinescu, Neculai Chirica, cei care au format o adevărată școală de poezie hunedoreană.

„Cvartetul” scriitorilor hunedoreni este încheiat de poetul-muzician Nicolae Szekely, dialogul cu acesta fiind structurat pe „intrări”: în lumina zilei, în lumina cuvântului, în lumina amiezii, în lumina sinelui, secvențe care ilustrează faptul că viața lui a fost, este și va fi un perpetuu „tic-tac poezie-muzică, muzică-poezie”.

Confesiunile adunate între copertele acestui volum ne aduc în față dascăli și scriitori care, cu sinceritate și o generozitate spirituală remarcabilă, se constituie în adevărate modele etice, personalități de o bogăție sufletească remarcabilă. Aceste modele ar trebui să fie urmate de toți cei care pornesc în viață, au un ideal și, mai ales, vor să devină oameni adevărați.

Volumul este o reușită incontestabilă a dascălului și scriitorului Mihai Petre și suntem onorați să avem această carte în biblioteca noastră.

La finalul lansării a urmat o sesiune de autografe oferite doritorilor de către autorul volumului „Interviuri hunedorene”.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

NU pleca în concediu până nu verifici aceste aspecte! Transformă fiecare vacanță într-o experiență plăcută!

Pentru fiecare român concediul este cea mai așteptată perioadă, mai ales după luni intense de muncă. Chiar dacă nevoia de a pleca...

Știai că poți aduce AVENTURA în viața ta fără să părăsești locuința?

Majoritatea oamenilor vor o viață palpitantă, plină de adrenalină, dar puțini reușesc să-și pună în practică dorințele, din diferite motive. Unele sunt...

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: