Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Între speranţe şi iluzii în prag de An Nou

Între speranţe şi iluzii în prag de An Nou

După ce au lăsat în urmă un an cumplit de greu,agricultorii români îşi pun speranţele în noul an ce va începe curând.Aşa a fost mai mereu,de ani şi ani,de secole.Speranţe. Uneori doar speranţe.

Dar parcă anul acesta a vlăguit pe toată lumea. Şi nu numai seceta a fost de vină. Iar rezultatul înseamnă producţii mici,hambare pe jumătate pline.Sau jumătate goale după tagma în care te afli, a optimiştilor ori a pesimiştilor. Rău e că după vremea haină, nici tu credite cu dobândă redusă, ca în Europa cu lume subţire,nici baremul de subvenţii al fermierului din aceeaşi parte de europeni cu vechime. Proiecte cu bani europeni? Doar pe jumătate. Şi nu este totuşi puţin dacă ne gândim la cât au luat cei de la alte sectoare,dar totuşi nu îndeajuns după câte nevoi au ţăranii noştri.

Totuşi e greu de crezut că vom dubla miza, adicătele vom lua încă odată pe atâta, atâta vreme cât personalul ce lucrează în acest domeniu este insuficient,nu îndeajuns de bine plătit,sufocat de o mare de birocraţie, numită pompos de tehnic procedură. Ca şi bieţii ţărani şi fermieri, mai mici, mai mari de semi sau plus subzistenţă. Ce ştiu ei ce e procedura?Unii nici acum n-au aflat că puteau câştiga un ban cinstit de pe urma muncii lui dacă făceau o cerere la mai marii subvenţiilor sau agonisind de un proiect. Că n-au de  unde şti.

Peste fostele directii agricole s-a abătut parcă o tornadă,iar specialişti cu ani şi ani de practică şi experienţă au fost declaraţi şomeri cu înalte studii. Greşeală care va fi plătită tot de cei care trudesc pe ogoare.Ţărani,sau fermieri.Oare avem cu adevărat fermieri?Câţi or fi?Şi nu avem nici camere agricole.Care camere se tot pornesc a se face de ani buni şi nu mai ajung la liman.Că îţi vine să te întrebi de o fi lucru curat,sau nu.

Şi e mare nevoie acum ca şi în viitor de sfatul  celor ce pot cu adevărat a da poveţe,e nevoie de bani,după cum e nevoie şi de vreme bună.Şi mai ales e nevoie de mult curaj să-ţi bagi capul în jugul ogorului,să trudeşti ca o furnică în această agricultură declarată sus şi tare prioritate naţională.Dacă nu vă supăraţi în care ţară? Cică putem hrăni 80 de milioane de suflete,dar se dovedeşte că nu reuşim să ne hrănim îndeajuns nici pe noi.

Acum a venit putere nouă,după votul ţării,adică. Curând se va vedea dacă a venit bine,ori doar a venit.

La urma urmei să ne întoarcem la cele creştineşti şi să zicem Doamne ajută! Să sperăm că noul an nu va amăgi speranţele şi nu le va fărâma în mii de deşertăciuni, în iluzii.

De aceea vă zic să ne privim creştineşte cu înţelegere,să piară pizma şi dezbinarea,să ne urăm unul altuia Sărbători Fericite si fie ca Anul Nou să ne împlinească tuturor speranţele cu sănătate şi rodnicie!

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum să alegi cadouri practice, dar în același timp speciale pentru bărbați?

Cu siguranță, ai fost cel puțin o dată în impas în alegerea unui cadou potrivit pentru un bărbat. Și pe bună dreptate,...

Trei elemente care nu trebuie să lipsească atunci când îți amenajezi noua ta baie

Noul tău apartament reprezintă una dintre bucuriile vieții și cu siguranță că vrei să îl decorezi exact așa cum ai visat întotdeauna....

Pandemia Covid-19 și tehnologia schimbă peisajul serviciilor de asigurări – 3 beneficii pentru șoferi

Tehnologia schimbă tot mai mult modul în care interacționăm, comunicarea prin intermediul unui ecran devenind astăzi norma. Pentru generațiile de copii care...

Vrei să te bucuri de un aer mai curat în propria locuință? Iată ce trebuie să faci!

Cu siguranță știi deja că este extrem de important ca aerul din casă să fie cât mai curat și mai ușor de...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: