Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Investiţia în genetică dublează profitul crescătorilor de animale

Investiţia în genetică dublează profitul crescătorilor de animale

Marea majoritate a ţărilor cu agricultură avansată utilizează practicarea însămânţării artificiale care la specia bovină atinge nivelul de 100%. Drept rezultat, nivelul producţiilor obţinute de sectorul zootehnic este extrem de ridicat,cu mult peste ceea ce se realizează în România, sau în ţări în care genetica nu este o prioritate. Pentru a afla mai multe despre acest aspect, am stat de vorbă cu Camelia Manole,  responsabilul Judeţean al Oficiului de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (OARZ) Hunedoara.

-De ce este importantă însămânţarea artificială?

-Există o serie de avantaje zoo-economice şi sanitar-veterinare.La însămânţarea artificială(IA) se folosesc masculi testaţi cu o mare valoare de ameliorare,iar prin examenul complex zoo-veterinar se elimină   şi pericolul transmiterii unor boli sau a unor anomalii congenitale.De asemenea într-un sezon numărul femelelor însămânţate artificial de la un taur este de 50-80 ori mai mare comparativ cu monta naturală,de 25 ori mai mare la oi,de 3-4 ori mai mare la porcine şi cabaline. Produşii obţinuţi prin însămânţare artificială vor avea performanţe productive mult mai ridicate,drept urmare şi veniturile realizate de fermieri vor fi proporţional mai mari.

-Cum este organizată această activitate în judeţul Hunedoara?

-Pe raza judeţului Hunedoara există în prezent 73 de puncte de însămânţări artificiale,deservite de 71 operatori însămânţători calificaţi.Aceştia sunt testaţi şi autorizaţi de către Ageenţia Naţională de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie(ANARZ) Bucureşti,prin OARZ-urile de la nivelul fiecărui judeţ.Anual prin aceste puncte IA sunt difuzate  la noi între 17.000 şi 20.000 doze de material seminal congelat(MSC) provenit de la societăţi specializate în producerea materialului genetic de calitate,în special provenit din Târgu Mureş şi Craiova.

Se cunoaşte faptul că activitatea de difuzare a materialului seminal şi practicarea IA au fost privatizate. Cum este organizată această activitate în judeţul Hunedoara?

La solicitarea crescătorilor de bovine din judeţ,activitatea de aprovizionare şi difuzare a materialului pentru IA a fost încredinţată Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Taurine ,,Hunedoreana”.Sub îndrumarea specialiştilor de la OARZ aceasta difuzează materialul necesar(MSC) în tot judeţul,funcţie de zonă şi rasă.

Spre ce direcţie se îndreaptă solicitările crescătorilor de bovine în ceeace priveşte caracteristicile de ameliorare,lapte,carne,lapte-carne?

Având în vedere ponderea majoritară a rasei Bălţata Românească care este o rasă cu aptitudini mixte,solicitările cele mai numeroase sunt pentru MSC provenit de la taurii amelioratori pentru lapte-carne,apoi este solicitat material genetic pentru ameliorarea producţiei de lapte, iar în ultima perioadă au crescut solicitările pentru MSC provenit de la tauri din rasele specializate pentru carne.

Ce factori favorizează o însămânţare reuşită la vacă, spre exemplu?

Pe lîngă profesionalismul operatorului însămânţător mai trebuie să intervină şi grija crescătorului,care trebuie să deţină o evidenţă a reproducţiei în fermă,trebuind să cunoască modul de manifestare a căldurilor la animalele din fermă,să le observe şi să le depisteze corect,anunţând în timp util tehnicianul operator.Apoi esenţial este ca pe tot parcursul anului animalele să fie corect hrănite,să fie în stare bună de sănătate,iar igiena să fie corespuntătoare.

Dacă ar fi să prezentaţi sintetic importanţa însămânţării artificiale,care ar fi această definiţie?

Producţii şi profituri sporite prin cea mai modernă şi avantajoasă metodă-însămânţarea artificială.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Vrei să te bucuri de un aer mai curat în propria locuință? Iată ce trebuie să faci!

Cu siguranță știi deja că este extrem de important ca aerul din casă să fie cât mai curat și mai ușor de...

Abia te-ai întors din vacanță, dar nu te simți pregătit să înfrunți stresul de la job? Iată 3 trucuri pentru a te readapta vieții...

Vacanța de vară s-a terminat, dar tu poate că n-ai starea necesară ca să te întorci rapid la job. Mintea îți este...

Pariurile sportive – fenomen de masă și veritabilă industrie accesorie sportului

Sportul continuă să suscite un interes major pentru foarte mulți oameni, atât ca formă de divertisment, prin urmărirea evenimentelor preferate, cât și...

TOP 5 trucuri prin care îți poți îmbunătăți procesul de producție

Procesele de producție simplificate sunt vitale pentru succesul companiilor producătoare. Cu toate acestea, există încă mult spațiu de îmbunătățire în cadrul multor...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: