Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Ioan Barb, lansarea primului volum de proză

Ioan Barb, lansarea primului volum de proză

barb3Seria lansărilor de carte din acest an a continuat cu noul volum al scriitorului Ioan Barb. După câteva volume de poezie bine primite de public și de criticii literari, Ioan Barb s-a prezentat în fața cititorilor în ipostaza de prozator, autor al volumului Orașul scufundat. Ca de fiecare dată,  Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat lansarea cărții, evenimentul având loc la  Deva Mall, etajul patru, în ambianța plăcută și caldă oferită de Salle d’Or.

Ioan Barb este absolvent al Facultății de Drept a Universităţii București, licențiat în Științe juridice, cu un masterat în Administrație publică și protecția drepturilor minorilor la Universitatea „Iosif Constantin Drăgan” din Lugoj, în anul 2005.

Debutul literar al lui Ioan Barb a avut loc în anul 1979, odată cu publicarea unor versuri în antologia Sub arcuri de lumini a Cenaclului „Radu Stanca” din Călan. A desfăşurat activitate gazetărească în perioada 1997-2003. Primul volum de versuri, cu titlul Tăcerea ca o flacără, i-a apărut în anul 1998 la Editura Călăuza v.b. din Deva. În anul 2010 a realizat un proiect cultural curajos și de mare impact: a fondat la Călan revista de cultură și literatură Algoritm Literar și în acelaşi an a publicat volumele de versuri Picătura de infinit și Sub via ființei plâng strugurii, volume apărute la Sibiu, bine receptate atât de critica de specialitate, cât şi de publicul larg, iubitor de poezie de bună calitate.

A colaborat cu versuri la reviste literare din ţară şi din judeţul Hunedoara: Argeș, TransilvaniaConvorbiri literarePoeziaFeed Back, Cenaclul de la Păltiniș, Opinii culturale, Fereastra, Literaria, Cuib Literar, Ardealul literar și artistic, Semne, Actualitatea literară, Oglinda literară, Nova Provincia Corvina etc.

După ce și-a manifestat talentul literar în volume de versuri dintre care unele am avut bucuria să le lansăm tot noi, Ioan Barb ne convinge, prin acest volum, Orașul scufundat, că disponibilitatea lui pentru proză nu este cu nimic mai prejos față de vocația poetică. Într-adevăr, inspirate dintr-o realitate pe care o cunoaște perfect și o filtrează prin propriile judecăți, cele unsprezece povestiri din acest volum sunt tot atâtea radiografii ale unor situații de viață analizate în profunzime.

Legat sufletește de locurile pe care le descrie – Călanul, localitățile de pe Valea Streiului – Ioan Barb „scrie istoria unor oameni dintr-un spațiu geografic de care e îndrăgostit și căruia îi legiferează intrarea în literatură”, cum atât de bine remarcă scriitorul Silviu Guga. Cititorii vor descoperi în cele unsprezece povestiri ipostaze ale realității privite de Ioan Barb din multiple unghiuri astfel că în final se recompune imaginea nealterată a lumii românești pe care o cunoaște foarte bine, o prezintă așa cum este și lasă libertate cititorului de a trage singur concluzii. Cei care vor citi această carte vor avea bucuria și surpriza de a descoperi în fiecare povestire o lume în miniatură, o lume descrisă de un prozator de mare forță epică, care știe să meargă direct la esența lucrurilor povestite.

Am fost foarte bucuroși că, din nou, am avut prilejul de a aşeza pe rafturile Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva un nou volum, o lucrare valoroasă, scrisă cu nerv și talent scriitoricesc. Ioan Barb este dăruit cu harul evocării epice, dispune de un registru narativ deosebit de expresiv și, așa cum remarcă același Silviu Guga, „e un prozator remarcabil ce are capacitatea de a înțelege lumea în care trăiește și de a istorisi fapte și relații dintre oameni”.

Cu prilejul acestei lansări de carte, poetul Ioan Barb s-a întâlnit cu iubitorii de literatură, a purtat un dialog cu aceștia și a oferit autografe pe recentul său volum.

Comentarii

comentarii

1 COMENTARIU

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

5 lucruri pe care NU le știai despre WINDSURFING, cel mai spectaculos sport estival

Mulți dintre cei care au încercat windsurfing-ul au declarat că acesta aduce senzații de neuitat și că adrenalina pe care o oferă...

Cât trebuie, de fapt, să stea un laptop la încărcat? Care sunt recomandările experților?

După ce ai achiziționat un laptop sau o baterie nouă pentru cel vechi, specialiștii recomandă încărcarea pentru cel puțin 24 de ore....

Ești o persoană rușinoasă? Iată CUM treci peste timiditate și prejudecăți!

Deși persoanele timide tind să nu creeze mai niciodată probleme sau neplăceri celor din jur, multe dintre ele și-ar dori să scape...

Sfaturi utile pentru femei – 4 mici investiții pentru a te simți bine în pielea ta!

De multe ori, doamnele și domnișoarele simt nevoia de noi achiziții care să contribuie major la crearea unui sentiment plăcut. Încrederea în...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: