Acasă STIRI Iohannis: Fake news, fenomen de destabilizare. Riscă să adâncească starea de nesiguranţă

Iohannis: Fake news, fenomen de destabilizare. Riscă să adâncească starea de nesiguranţă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în cadrul conferinţei privind “Viitorul Europei” de la Sibiu, că noile fenomene de destabilizare, printre care dezinformarea şi campaniile fake news, “riscă să adâncească starea de nesiguranţă”.

“Noile fenomene de destabilizare, printre care dezinformarea şi campaniile fake news, riscă să adâncească starea de nesiguranţă. În acest context, avem nevoie de un făgaş al politicilor europene care să asigure mai multă convergenţă şi să ne ducă, clar, spre un viitor mai bun, mai prosper, fără diviziuni sau fragmentări la nivel european. Sentimentul de incertitudine poate fi depăşit numai dacă Uniunea Europeană acţionează unit, iar leadership-ul european transmite un mesaj clar că acţionează cu angajament pentru continuarea procesului de integrare europeană. În faţa provocărilor actuale globale nu există o altă cale”, a afirmat preşedintele la deschiderea Conferinţei „Viitorul Europei: Perspectivele Evoluţiilor Contemporane”.

Klaus Iohannis a mai declarat că “incertitudinea” este cel mai potrivit cuvânt pentru a descrie starea de fapt legată de procesul Brexit şi distanţarea cetăţenilor europeni faţă de “complexitatea” UE.

“Incertitudinea este cel mai potrivit cuvânt pentru a descrie starea de fapt legată de procesul Brexit, dar şi un anumit sentiment de distanţare a cetăţenilor europeni faţă de complexitatea politicilor Uniunii Europene, în sens mai general. Ne aflăm înainte de alegerile pentru Parlamentul European, în acest an marcându-se 40 de ani de la organizarea primelor alegeri europene libere şi directe, şi, în acest context, viitoarele alegeri europene capătă o semnificaţie aparte. Vedem din diferitele sondaje de opinie că cetăţenii europeni îşi doresc ca Uniunea Europeană să le dea un sentiment consolidat de siguranţă, să le dea orientare şi, nu în ultimul rând, să aducă soluţii pentru problemele lor reale. Noi, actualii gestionari şi, sper eu, nu numai gestionari, dar şi adevăraţi modelatori ai viitorului Uniunii Europene, avem responsabilitatea de a face ca ideea unei Uniuni tot mai puternice să fie îmbrăţişată şi asumată de cetăţenii europeni de astăzi”, a afirmat Iohannis.

Klaus Iohannis a declarat că crizele nu reprezintă un fenomen nou în UE şi că ele fac parte din istoria procesului integrăriin europene.

“Uniunea a parcurs o lungă perioadă marcată de crize multiple, desfăşurate de multe ori în paralel, care şi-au pus amprenta asupra acţiunii europene. De câţiva ani, părem a fi marcaţi la nivel european de persistenţa unei stări percepute ca fiind de criză continuă. Cu toate acestea, în Uniunea Europeană crizele şi succesiunea lor nu reprezintă un fenomen nou. Din contră, ele fac parte din istoria procesului integrării europene, iar rezolvarea lor prin acţiune comună face parte chiar din construcţia europeană”, a spus acesta.

Acesta s-a declarat mulţumit de găzduirea Summitului informal aş şefilor UE şi evenimentele care au loc în jurul acestuia, Iohannis afirmând că “este evidentă această coincidenţă fericită între un eveniment de mare anvergură europeană, un oraş cultural european şi ţara mea, România, o ţară importantă din Europa”.

“Mă bucur că această dezbatere are loc la noi şi sunt extrem de bucuros că ţara noastră a devenit în aceste zile şi devine în aceste zile centrul procesului de reflecţie privind viitorul Uniunii Europene. La aproape 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier, găzduirea Summitului de la Sibiu, un eveniment european de prim rang, este o onoare şi, în acelaşi timp, clar, o responsabilitate pentru noi. Ca stat membru încrezător în destinul proiectului european, România are capacitatea de a contribui la consolidarea sa şi va continua să acţioneze în acest sens, împreună, sigur, cu toate statele membre şi împreună cu instituţiile europene”, a completat Klaus Iohannis.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

3 moduri inedite prin care îți poți reduce stresul prin cumpărături inteligente

Probabil știi deja că atunci când ești stresată preferi să faci o sesiune de cumpărături fie, online, fie vizitând magazinele unui centru...

Este grădina ta pregătită pentru temperaturi scăzute? Iată 4 lucruri pe care să le faci iarna

Din momentul în care iarna își intră în drepturi și temperaturile foarte scăzute sunt prezente din ce în ce mai des, grădina...

Îți plac sporturile de iarnă? Află cum poți să nu te expui riscurilor accidentelor pe pârtie!

Sporturile de iarnă reprezintă unele dintre cele mai plăcute activități din sezonul rece, iar un cer albastru, soarele și cele mai bune...

3 industrii care au prosperat pe timpul pandemiei

Pandemia cauzata de noul coronavirus SARS-CoV-2 a afectat economiile tuturor tarilor din intreaga lume. Multe industrii au avut de suferit, iar numarul...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: