Acasă STIRI ARAD "Istoria medicinei evreiești din Arad", o carte-document despre medicina din vestul țării

“Istoria medicinei evreiești din Arad”, o carte-document despre medicina din vestul țării

Personalități care au marcat evoluția vieții medicale din Arad, dar și aspecte mai puțin cunoscute din istoria interbelică a spitalelor din municipiu și județ sunt cuprinse într-o carte-document semnată de profesorul universitar dr. Alexandru Dumnici și lansată miercuri la Centrul de Studii Iudaice “Academician Nicolae Cajal” din Arad.

Intitulat “Istoria medicinei evreiești din Arad”, volumul continuă munca de documentare efectuată de autor la prima sa carte, care a avut ca temă istoria Spitalului Municipal din Arad.

“În timp ce mă documentam pentru scrierea “Istoriei Spitalului Municipal Arad” am constatat că în perioada interbelică aproximativ 40% dintre medicii acestui spital erau de origine evreiască, motiv pentru care mi-am propus să aprofundez documentarea, mai ales că eu provin din zona orașului Sighetu Marmației, o regiune în care multiculturalitatea a fost întotdeauna la ea acasă. (…) Iar cum acest subiect nu a fost abordat până acum, mi s-a părut foarte interesant”, a spus Alexandru Dumnici, cu prilejul lansării cărții.

Un fapt mai puțin cunoscut publicului larg și relevat de autorul cărții este că membrii comunității evreiești din Arad susțineau, în perioada interbelică, studiile medicale ale tinerilor, ceea ce a determinat o creștere importantă a numărului de medici în oraș.

“Copiii cei mai talentați ai familiilor de evrei studiau Medicina în facultăți din străinătate iar după absolvire, întorcându-se acasă, au început să aplice cunoștințele dobândite în timpul studiilor făcute la Paris, Berlin, Viena sau Budapesta. O altă explicație pe care am găsit-o în cursul documentării a fost și aceea că membrii comunității evreiești locale au susținut școlarizarea acestor tineri, alături de familiile lor. După absolvire, medicii rambursau cheltuielile făcute de comunitate pentru studiile lor, sprijinind astfel și afirmarea altor tineri talentați, aflați în formare”, a explicat Alexandru Dumnici.

El a mai arătat că prima anestezie generală efectuată la Spitalul Municipal din Arad a avut loc în anul 1848, la doi ani de la descoperirea eterului în Statele Unite ale Americii. Primul pacient operat folosindu-se această tehnică de anestezie a fost un ziarist din Arad.

Vorbind despre personalități ale Aradului, autorul l-a amintit, între alții, și pe rabinul reformator Aron Chorin, lider spiritual al evreilor arădeni în perioada 1789-1844. “El a inițiat construirea primului Spital evreiesc din Arad, deschis în 1840 și care dispunea de 60 de paturi, lucru foarte important la acea vreme”, a afirmat Alexandru Dumnici.

Acesta a mai arătat că Aron Chorin a susținut financiar și construirea Spitalului Municipal din Arad, dat în folosință în 1836.

Lansarea volumului “Istoria medicinei evreiești în Arad” s-a bucurat de prezența unui numeros public, între care s-au numărat președintele Universității de Vest “Vasile Goldiș” Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Comunității Evreilor din Arad, ing. Ionel Schlessinger, directorul Centrului de Studii Iudaice din Arad, prof. univ. dr. Marcel Grec, medici și studenți.

Cartea a apărut la Editura “Vasile Goldiș University Press” din Arad.

Chirurg cu state vechi de serviciu în cadrul Secției Chirurgie II a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, profesorul Alexandru Dumnici se află la cea de a doua carte cu caracter istoric, cea dintâi intitulându-se “Istoria Spitalului Municipal Arad” (2015).

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Pariurile sportive – fenomen de masă și veritabilă industrie accesorie sportului

Sportul continuă să suscite un interes major pentru foarte mulți oameni, atât ca formă de divertisment, prin urmărirea evenimentelor preferate, cât și...

TOP 5 trucuri prin care îți poți îmbunătăți procesul de producție

Procesele de producție simplificate sunt vitale pentru succesul companiilor producătoare. Cu toate acestea, există încă mult spațiu de îmbunătățire în cadrul multor...

Află topul celor 4 calități care îți garantează succesul în viață

Succesul în viață presupune, pe scurt, să te simți împlinită cu situația pe care o ai, independența financiară fiind unul dintre principalele...

Cadourile devin plictisitoare? Iată 4 idei de cadouri de care soțul tău chiar se va bucura

Adesea, atunci când vine vorba de cadouri, este destul de simplu să alegi cadouri pentru femei, dar opțiunile sunt limitate în ceea...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: