Acasă STIRI HUNEDOARA ITM Hunedoara: Nu se poate încheia act adițional la contractul colectiv de...

ITM Hunedoara: Nu se poate încheia act adițional la contractul colectiv de muncă al minerilor din Valea Jiului

Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara a anunțat luni seara că nu poate înregistra actul adițional la contractul colectiv de muncă al minerilor din Valea Jiului, prin care aceștia ar fi beneficiat de un plus de 100 de lei la sporul de pericol pentru munca în subteran, deoarece procedura nu îndeplinește toate cerințele legale, transmite Agerpres.

Potrivit reprezentanților ITM, Sindicatul ”Muntele” a semnat contractul colectiv de muncă inițial cu Societatea Națională a Huilei (SNH) Petroșani, iar aceasta nu mai există după fuziunea unității cu Complexul Energetic Hunedoara (CEH), în iunie 2013. Prin urmare, nu s-ar îndeplini condiția legală ce prevede că un act adițional la contractul colectiv de muncă trebuie să fie semnat de toate părțile. Reacția ITM Hunedoara survine după ce 21 de lideri sindicali din cadrul Sindicatului Muntele, ce reunește minele rentabile din cadrul CEH, au intrat luni după amiază în greva foamei, nemulțumiți de refuzul ITM de a înregistra actul adițional la contractul colectiv de muncă al minerilor, prin care aceștia ar fi urmat să primească, de la 1 martie, un spor de periculozitate majorat de la 700 la 800 de lei.

Actul adițional la contractul colectiv de muncă al Societății Naționale a Huilei (…) încheiat între Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA și salariații CEH SA nu poate fi înregistrat întrucât una dintre părțile semnatare, respectiv SNH SA și-a încetat existența’, se arată într-un comunicat al ITM Hunedoara.

ITM Hunedoara arată că în cazul unor fuziuni de societăți, clauzele din contractul colectiv de muncă se preiau de unitatea care o absoarbe pe cealaltă, dar acestea nu se pot renegocia mai devreme de un an de la data transferului, în cazul de față luna iunie 2014. În plus, afirmă ITM Hunedoara, la o unitate nu poate exista decât un singur contract colectiv de muncă. De aceea, instituția recomandă încheierea și înregistrarea unui singur contract colectiv de muncă la nivelul CEH, după care există libertatea de a negocia orice clauze din acesta.

În replică, președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, a afirmat că la CEH este ‘firesc’ să existe două contracte colective de muncă, deoarece legea obligă păstrarea acestora în procesul de fuziune a două societăți.

Este normal să existe două contracte colective de muncă pentru că legea 67 ne obligă să păstrăm aceste contracte în procesul de fuziune. Noi n-am făcut nicio încălcare a legii. Motivațiile ITM nu sunt în măsură să ne lămurească”, a spus liderul sindical.

Cei 21 de lideri sindicali de la Sindicatul Muntele continuă greva foamei începută luni după amiază, la sediul CEH din Petroșani. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că ITM a refuzat să înregistreze un act adițional la contractul colectiv de muncă al minerilor, prin care aceștia ar fi beneficiat, de la 1 martie, de creșterea sporului de periculozitate pentru munca în subteran la 800 de lei, mai mult cu 100 de lei ca până acum.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: