Acasă SOCIAL Joc de şah cu piese umane ce a reconstituit bătălia pentru Timişoara...

Joc de şah cu piese umane ce a reconstituit bătălia pentru Timişoara din urmă cu 300 de ani

Un joc de şah cu piese umane ce a reconstituit bătălia pentru Timişoara din anul 1716 a fost organizat, sâmbătă, în curtea Bastionului Theresia.

Cele 32 de piese de şah au fost înlocuite cu unele umane, moment care a reconstituit, simbolic, confruntarea dintre trupele turceşti şi armata austriacă condusă de prinţul Eugeniu de Savoya din urmă cu 300 de ani. Acţiunea inedită a avut loc în cadrul spectacolului “Şah la rege – Jocul istoriei”, organizat pentru al doilea an de către Muzeul Naţional al Banatului.

Protagoniştii partidei au fost eroii bătăliei din 1716, rolurile de pe tabla de şah fiind interpretate de liceeni de la două şcoli din Timişoara, dar şi de elevi din Elveţia, sosiţi în cadrul unui schimb intercultural.

“Este un eveniment inedit, care poate fi şi interactiv, se poate juca şah, cei din public pot fi provocaţi la o partidă de şah. Este un eveniment cu care lumea s-a obişnuit şi care adună un public destul de numeros, şi ne bucurăm foarte mult”, a declarat Claudiu Ilaş, directorul Muzeului Naţional al Banatului din Timişoara, citat de Mediafax.

Timişoara a fost eliberată de sub ocupaţie otomană, după o stăpânire de 164 de ani, în octombrie 1716, datorită prinţului Eugeniu de Savoya. După victoria de la Petrovaradin, de pe 5 august 1716, Eugeniu de Savoya ia decizia de a cuceri Timişoara, tabăra fiind stabilită în apropiere, la Beregsău.

Asaltul asupra cetăţii Timişoara s-a desfăşurat în mai multe etape, iar pe 17 septembrie, turcii au fost somaţi să se predea, însă paşa a refuzat.

Au urmat o serie de atacuri ale austriecilor, iar pe 11 octombrie a fost declanşat un bombardament masiv, iar turcii capitulează.

Soldaţii care au supravieţuit asediului ies din cetate şi părăsesc definitiv Timişoara, iar în data de 18 octombrie, Eugeniu de Savoya a intrat în cetatea proaspăt cucerită.

Din acel moment a început reconstrucţia şi dezvoltarea oraşului drept capitală a Banatului.

Sursa: Mediafax

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum transformi bucătăria bunicii într-un spațiu modern, fără să renunți la farmecul copilăriei

Copilăria înseamnă pentru mulți perioada petrecută în casa bunicilor. O mulțime de sentimente frumoase îi copleșesc, așa că nu e de mirare...

3 moduri inedite prin care îți poți reduce stresul prin cumpărături inteligente

Probabil știi deja că atunci când ești stresată preferi să faci o sesiune de cumpărături fie, online, fie vizitând magazinele unui centru...

Este grădina ta pregătită pentru temperaturi scăzute? Iată 4 lucruri pe care să le faci iarna

Din momentul în care iarna își intră în drepturi și temperaturile foarte scăzute sunt prezente din ce în ce mai des, grădina...

Îți plac sporturile de iarnă? Află cum poți să nu te expui riscurilor accidentelor pe pârtie!

Sporturile de iarnă reprezintă unele dintre cele mai plăcute activități din sezonul rece, iar un cer albastru, soarele și cele mai bune...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: