Acasă ECONOMIE Județele din vest, în topul exportatorilor

Județele din vest, în topul exportatorilor

Județele Timiș și Arad asigură 12,78% din totalul exporturilor țării noastre, cele două județe situându-se pe locurile 3 și 4 – după București și Argeș –  într-un top al județelor exportatoare de bunuri și servicii. Datele au fost puse la dispoziție de către Institutul Național de Statistică (INS) într-un comunicat de presă și arată că, la nivel național, exporturile României au crescut cu 8,8%, iar importurile au scăzut cu 0,3%, comparativ cu anul trecut. Datele sunt calculate pentru perioada 1 ianuarie -30 septembrie 2013, comparativ cu perioada 1 ianuarie -30 septembrie 2012.

Potrivit datelor INS, cele mai solicitate produse la export din Bucureşti au fost maşinile şi aparatele, echipamentele electrice şi componente ale acestora (28,5%), produsele industriei chimice (15,1%), metalele comune (9,8%) şi produsele minerale (9,6%). Județul Timiș a exportat în intervalul precizat produse valorând 1,85 miliarde euro (7,84% din total), cu 11 procente mai mici comparativ cu anul trecut, iar din județul Arad au plecat la export mărfuri valorând 1,17 miliarde euro (4,94% din total), în creştere cu 5,6% comparativ cu anul trecut.

Merită menționat că, deși aflat la jumătatea clasamentului, județul Hunedoara a asigurat 1,45% din totalul exporturilor României în acest an, în creștere cu 22,4 procente comparativ cu anul trecut. Pe ultimul loc în regiunea Vest este județul Caraş-Severin cu exporturi în valoare de 104,07 milioane euro, mai mari cu 0,42% comparativ cu anul 2012 și asigurând 0,44% din totalul exporturilor țării noastre.

Județul Timiș se află pe locul 4 și într-un top al județelor spre care au venit cele mai multe produse importate, după București, Argeș și Ilfov. Din fericire – comparativ cu anul 2012 – județul Timiș a importat cu 12,24% mai puține produse, valoarea totală a acestora fiind de 1,51 miliarde euro.

Deficitul comercial al României a fost în primul semestru de 2,5 miliarde de euro, mai mic cu 2 miliarde de euro faţă de perioada similară din 2012. În primele nouă luni din acest an, deficitul comercial a scăzut cu 42% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, la 18,33 miliarde lei (4,15 miliarde euro), după ce exporturile au crescut cu 8,8%, în euro, iar importurile s-au redus cu 0,3%, potrivit datelor anunţate de INS.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum să alegi cadouri practice, dar în același timp speciale pentru bărbați?

Cu siguranță, ai fost cel puțin o dată în impas în alegerea unui cadou potrivit pentru un bărbat. Și pe bună dreptate,...

Trei elemente care nu trebuie să lipsească atunci când îți amenajezi noua ta baie

Noul tău apartament reprezintă una dintre bucuriile vieții și cu siguranță că vrei să îl decorezi exact așa cum ai visat întotdeauna....

Pandemia Covid-19 și tehnologia schimbă peisajul serviciilor de asigurări – 3 beneficii pentru șoferi

Tehnologia schimbă tot mai mult modul în care interacționăm, comunicarea prin intermediul unui ecran devenind astăzi norma. Pentru generațiile de copii care...

Vrei să te bucuri de un aer mai curat în propria locuință? Iată ce trebuie să faci!

Cu siguranță știi deja că este extrem de important ca aerul din casă să fie cât mai curat și mai ușor de...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: