AcasăSTIRIJudețele din vest, în topul exportatorilor

Județele din vest, în topul exportatorilor

Județele Timiș și Arad asigură 12,78% din totalul exporturilor țării noastre, cele două județe situându-se pe locurile 3 și 4 – după București și Argeș –  într-un top al județelor exportatoare de bunuri și servicii. Datele au fost puse la dispoziție de către Institutul Național de Statistică (INS) într-un comunicat de presă și arată că, la nivel național, exporturile României au crescut cu 8,8%, iar importurile au scăzut cu 0,3%, comparativ cu anul trecut. Datele sunt calculate pentru perioada 1 ianuarie -30 septembrie 2013, comparativ cu perioada 1 ianuarie -30 septembrie 2012.

Potrivit datelor INS, cele mai solicitate produse la export din Bucureşti au fost maşinile şi aparatele, echipamentele electrice şi componente ale acestora (28,5%), produsele industriei chimice (15,1%), metalele comune (9,8%) şi produsele minerale (9,6%). Județul Timiș a exportat în intervalul precizat produse valorând 1,85 miliarde euro (7,84% din total), cu 11 procente mai mici comparativ cu anul trecut, iar din județul Arad au plecat la export mărfuri valorând 1,17 miliarde euro (4,94% din total), în creştere cu 5,6% comparativ cu anul trecut.

Merită menționat că, deși aflat la jumătatea clasamentului, județul Hunedoara a asigurat 1,45% din totalul exporturilor României în acest an, în creștere cu 22,4 procente comparativ cu anul trecut. Pe ultimul loc în regiunea Vest este județul Caraş-Severin cu exporturi în valoare de 104,07 milioane euro, mai mari cu 0,42% comparativ cu anul 2012 și asigurând 0,44% din totalul exporturilor țării noastre.

Județul Timiș se află pe locul 4 și într-un top al județelor spre care au venit cele mai multe produse importate, după București, Argeș și Ilfov. Din fericire – comparativ cu anul 2012 – județul Timiș a importat cu 12,24% mai puține produse, valoarea totală a acestora fiind de 1,51 miliarde euro.

Deficitul comercial al României a fost în primul semestru de 2,5 miliarde de euro, mai mic cu 2 miliarde de euro faţă de perioada similară din 2012. În primele nouă luni din acest an, deficitul comercial a scăzut cu 42% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, la 18,33 miliarde lei (4,15 miliarde euro), după ce exporturile au crescut cu 8,8%, în euro, iar importurile s-au redus cu 0,3%, potrivit datelor anunţate de INS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc