AcasăADMINISTRATIEJudețul Bihor, model de bună practică în gestionarea deșeurilor

Județul Bihor, model de bună practică în gestionarea deșeurilor

[ad_1]

Consiliul Județean (CJ) Bihor a primit luni vizita lui Raul Pop, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, care a venit în Bihor pentru a vedea modul în care se implementează Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID).

Administrația județeană a început SMID în octombrie anul trecut, iar cea mai mare parte a contractelor dintre operatorii de salubritate și cetățeni au fost semnate. Instituția a demarat un alt program pentru curățarea vegetației și a deșeurilor din dreptul acostamentelor și a șanțurilor aferente drumurilor județene din Bihor. De asemenea, vor fi amplasate recipiente pentru colectarea separată a deșeurilor și în stațiile de autobuz județene.

Până la finalul lunii martie, CJ Bihor va încheia protocoale de colaborare cu primăriile orașelor Aleșd, Beiuș, Marghita și Salonta, prin care va construi câte o platformă de depozitare cu aport voluntar, care să deservească atât orașele respective, cât și localitățile din zonă.

„Pe lângă cele patru orașe, am convenit cu primăriile din Ștei și Sânmartin să construiască aceste primării platformele, pentru că deja le au, iar CJ să achiziționeze containerele pentru depozitare. Aceste platforme vor forma în final o rețea care va oferi posiblitatea fiecărui bihorean ca pe o distanță de cel mult 10 kilometri să poată să își depoziteze cu titlu gratuit toate acele categorii de deșeuri care nu sunt ridicate prin funcționarea SMID. Vorbim aici de deșeurile care rezultă din construcții și demolări, de cauciucuri, chiuvete, mobilier mare, diferite tipuri de ulei și alte deșeuri care nu fac parte din cele cinci fracții ce formează obiectul SMID. Vrem să achiziționăm apoi și să punem în funcțiune un sistem de gestionare a deșeurilor din zonele montane, pentru că acolo merg în sezon și la sfârșit de săptămână, mii de oameni și problema deșeurilor nu este rezolvată”, a declarat Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor și președintele A.D.I. Ecolect.

Tot până la finalul lunii martie, A.D.I. Ecolect, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, va depune un proiect pe fonduri europene pentru dezvoltarea unei aplicații integrate pentru managementul deșeurilor din județ.

„Este primul județ pe care îl vizitez de la numirea mea în această funcție. Bihor este un județ privilegiat, are câțiva pași înainte. Aici se vede, în primul rând, consecvența. Managementul deșeurilor este un domeniu concret care necesită consecvență și dacă facem câte un mic pas înainte e important ca el să fie bine făcut. Ceea ce se întâmplă în Bihor este o previzionare a ceea ce se va întâmpla și în alte județe. Managementul deșeurilor nu este un moft de moment, este o cerință foarte fermă din partea colegilor noștri din celelalte state membre ale Uniunii Europene, avem de recuperat decalaje pentru a ne ridica la nivelul altor state și să ne protejăm de tot ce înseamnă importuri ilegale de deșeuri. Chiar astăzi am revizuit o versiune a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) la capitolul deșeuri, în care se regăsește, din fericire, cam tot ce ne-ați prezentat dumneavoastră deja. Noi am pus în plan, printre altele, și infrastructură suplimentară pentru colectare, creșterea capacității de reciclare, digitalizare, campanii de conștientizare”, a declarat Raul Pop.

Vizitele secretarului de stat au continuat în teren, la Stația de Tratare Mecano-Biologică și depozitul Eco Bihor și la Stația de transfer Marghita.

(FOTO: CJ Bihor)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>



[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc