Acasă SĂNĂTATEA TA La control medical, numai cu cardul de sănătate

La control medical, numai cu cardul de sănătate

Începând din ianuarie 2015, pacienții care vor solicita controlul medical al medicului de familie sau de specialitate, vor fi obligați să prezinte cardul de sănătate, a anunțat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi.

Pacienţii vor prezenta cardul de sănătate, obligatoriu, de fiecare dată când merg la control, începând din luna ianuarie 2015, producţia şi distribuirea acestuia fiind prevăzută să se încheie până la sfârşitul lunii septembrie 2014, a anunţat preşedintele CNAS, Cristian Buşoi.

Imprimeria Naţională şi Serviciu de Distribuţie Paşapoarte care se ocupă cu personalizarea datelor au atins recordul de 55.000 de carduri pe zi, lucrând în trei schimburi, şapte zile din şapte. În acest context, ritmul de un milion de carduri pe lună va creşte la 1,5 milioane, astfel încât, până la sfârşitul lunii septembrie, să fie terminată atât producţia cât şi distribuţia tuturor cardurilor”, a spus preşedintele CNAS.

Cristian Buştoi a precizat că până la 3 februarie au fost realizate 5.399.000 de carduri, iar alte 9,5 milioane vor fi realizate în primele şase-şapte luni, fiind estimat ca termen sfârşitul lunii august. El a adăugat că în acest fel distribuţia celor 15 milioane de carduri poate fi încheiată la sfârşitul lunii septembrie, pentru ca în ultimul trimestru să fie implementat sistemul. Bușoi susține totodată că distribuirea cardurilor ar trebui făcută în două etape, prima la sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie, pentru 10 milioane de persoane, iar ultima în septembrie, dacă producţia se va încheia în august.

Fac apel către toţi furnizorii de servicii, atât publici cât şi privaţi, care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate, să-şi achiziţioneze cititoare pentru aceste carduri. Intenţionăm să facem un proiect-pilot pentru toţi cei 10.000 de pacienţi aflaţi în serviciile de dializă, astfel că vom selecta 10.000 de pacienţi şi vom produce în februarie cardurile pentru ei. Este o fază pilot amplă, mai amplă decât aceea din Arad anul trecut, făcută pentru hemodializă. Vorbim de un eşantion de 10.000 de oameni, din centre din toată ţara, cu persoane din toate categoriile sociale”, a mai spus Buşoi.

Preşedintele CNAS a precizat că cititoarele de card trebuie luate de fiecare furnizor din bugetul propriu, cele mai ieftine fiind între 30 şi 50 de euro. Dosarul electronic va fi testat o lună, până în 21 martie, iar din 21 aprilie va fi disponibil ca infrastructură IT.

Dosarul electronic, la fel ca şi prescripţia electornică, sunt realizate din fonduri europene. Producţia pentru dosarul electronic va putea să înceapă, descărcarea datelor este mai anevoioasă decât aceea pe cardul de sănătate. Pacienţii care nu doresc să-şi treacă datele în dosarul electronic, nu vor fi obligaţi, dar eu sunt convins că datele personale vor fi respectate cu sfinţenie”, a precizat preşedintele CNAS, estimând că cel puţin 20 de milioane de români vor avea dosar electronic.

Buşoi a mai spus că, în perioada 21 martie – 21 aprilie, va face o sesiune de testare şi una demonstrativă pentru proiectul privind dosarul electronic, astfel încât să poată fi aduse îmbunătăţiri şi modificări.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: