AcasăSTIRIHUNEDOARALa Deva, Profi nu este deloc profi

La Deva, Profi nu este deloc profi

Un nou magazin în rețeaua Profi în Deva. Construit fără autorizaţii, dar gata de inaugurare

Făcută într-un pur stil dîmbovițean pe principiul ”Mai întâi facem și pe urmă vedem noi cum e cu autorizațiile”, cei de la Profi România par deciși să își bată joc de deveni, după ce au mutilat fațada unui hotel din centrul orașului în dorința de a face acolo un magazin.

20 martie este anunțată cu surle și trâmbițe drept ziua marii inaugurări pentru cel de-al treilea magazin Profi din municipiul Deva, la manifestare fiind invitate peste 1000 de persoane care se vor bucura de mici și bere, frigărui și, poate și de ceva manele, asta în condițiile în care magazinul a fost construit în totală ilegalitate. Amplasat la parterul Hotelului Deva din centrul orașului, noul magazin s-a construit pe repede înainte, deși nu s-a primit încă autorizaţie de construcţie. Evident, nu există și probabil nici nu va exista prea curând nici autorizație de funcționare. Autorităţile din Deva au dispus stoparea lucrărilor până la intrarea în legalitate, iar Poliţia Locală i-a somat pe constructori în acest sens.  Cu toate acestea, ieri după-masă, muncitorii lucrau de zor la amenajarea spaţiului comercial.

Reprezentanții primăriei din Deva au convocat arhitecții din Comisia de Urbanism, reprezentanții constructorului și pe cei ai beneficiarului pentru a discuta ce anume s-a făcut și care sunt pașii de urmat. Ședința care a avut loc în sala mare a clădirii primăriei a fost însă locul unei tragicomedii. Arhitecții din Deva au ”șters pe jos” cu arhitectul Marius Nicorici–Calance, însărcinat de Profi cu realizarea planurilor arhitecturale ale magazinului, arătând-i acestuia că ceea ce s-a făcut acolo este nu doar o mutilare a fațadei hotelului, dar este chiar o dovadă a unui prost gust și a unei lipse de viziune arhitecturală. Copertina a fost catalogată ”ordinară”, tâmplăria PVC albă a fost catalogată ca fiind o ”nucă în perete”, iar proiectul cu care se venise spre avizare a fost, evident, respins. Reprezentanților magazinului li s-a pus în vedere să intre urgent în legalitate. Spaţiul nu va fi dezafectat, dar cei care s-au ocupat de amenajarea lui trebuie să se supună cerinţelor solicitate de membrii comisiei de urbanism și abia apoi se poate vorbi de un aviz favorabil pe o autorizație de construcție.

[quote_box_center]În primul rând trebuiau să respecte legislaţia în vigoare şi să nu asistăm la derularea unor lucrări de amenajare a unui magazin fără autorizaţie de construcţie. Ei trebuie acum să găsească o soluţie prin proiectant astfel încât să nu stricăm imaginea hotelului şi să asigure acces rezonabil al maşinilor. Mai vorbim şi de eliminarea tâmplăriei din pvc alb care este pe faţadă, eliminarea gresiei de pe treptele de acces şi mai cu seamă să renunţe la spaţiul creat pentru aprovizionare din faţa Bisericii Greco-Catolice care nu se potriveşte deloc peisajului. Acestea sunt nişte regului de bun simţ în urbanism”, a declarat arhitectul-şef din cadrul Primăriei Deva, Angela Kalauz.[/quote_box_center]

Prezenți în sală, reprezentanţii lanţului de magazine Profi au susţin că erau presați de timp și din această cauză au demarat lucrările doar în temeiul certificatului de urbanism pe care îl dețineau. Situația a fost însă favorizată și de statutul juridic al clădirii în care funcţionează Hotelul Deva.Proprietarii imobilului au girat cu acesta pentru un credit la o companie de profil, iar Profi a închiriat spaţiul pe o perioadă de 15 ani. La izbucnirea scandalului – odată cu tăierea ilegală a unor copaci amplasați în fața hotelului- ”pisica moartă” a fost aruncată dintr-o curte în alta.

[quote_box_center]Din cauza timpului presant s-au început lucrările înaintea obţinerii autorizaţiei de construire şi se doreşte amenajarea acestui spaţiu comercial, însă suntem deschişi să ne adaptăm oricăror solicitări din partea autorităţilor locale. Întreaga amenajare a magazinului s-a făcut în conformitate cu o strategie comercială de marketing, de aceea probabil este şi impactul atât de puternic”, a declarat arhitectul Marius Nicorici–Calance, angajat de Profi. [/quote_box_center]

Un lucru este sigur, inaugurarea de joi, 20 martie, manifestarea pentru care se ceruse aviz de la primăria Deva se amână sine die, iar Profi va trebui să dovedească devenilor că este profi, iar practicile de pe mal de Dâmbovița să fie lăsate acolo, la București, iar în vest să vină cu un alt fel de atitudine.

1 COMENTARIU

  1. Ar fi foarte bine daca si autoritatile ar comite doar aceasta ilegalitate(de a astepta aprobarile),nu se gandesc la tinerii care au primit un loc de munca,la scolile dotate de Profi cu calculatoare,se gandesc doar sa arunce cu noroi la adresa unui supermarket.
    As vrea sa stiu ce fac autoritatile pt. tineri,pt.scolile care arata groaznic,nu au acele termopane care arata ca „nuca in perete”,dupa parerea mea ei gandesc doar sa-si umfle buzunarele .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc