Acasă ȘTIINȚĂ & TEHNOLOGII NOI La mulți ani Macintosh! Apple Mac a împlinit 30 de ani

La mulți ani Macintosh! Apple Mac a împlinit 30 de ani

Computerul care a dat startul unei adevărate revoluții în IT, Apple Macintosh, sărbătorește 30 de ani de existență. O generație întreagă a fost marcată de un adevărat icon al lumii informatice, computerul personal devenind parte a caselor noastre și schimbând definitiv modul cum arată lumea astăzi.

Viziunea lui Steve Jobs, aceea de a aduce în fiecare casă, pe fiecare birou, un computer personal, a căpătat contur cu adevărat în anul 1984, când primul Apple Macintosh era lansat. La acea vreme, gigantul IBM domina piața informatică, dar nimeni nu punea problema că acele mașinării ciudate, mari și greu de înțeles pot deveni cândva parte esențială a vieții de zi cu zi, prezente pe orice birou modern. Înainte de lansarea Macintosh, computerele erau, în primul rând foarte costisitoare, erau comandate de coduri rigide, greu de înțeles în afara unui cerc restrâns de specialiști  și, puțină lume înțelegea cum pot fi ele folosite în viața cotidiană și cum pot ajuta pe cineva în vreun fel practic. Jobs a avut viziunea unei interfețe grafice simple și care presupunea că un așa numit ”mouse” – accesoriu inventat de mai bine de 20 de ani, în anii ’60 – controla niște iconite așezate cuminți pe ecran. În spatele acestor iconițe erau niște mici progrămele care rulau odată ce utilizatorul făcea click cu mouse-ul pe ele.

Acest prim Mac costa la vrema aceea cam 2500 de dolari, un preț de patru ori mai mic decât majoritatea altor computere ce se putea cumpăra în anul 1984. Istoria computerelor Macintosh este una extrem de interesantă, viziunea lui Jobs – aceea de a produce atât software-ul cât și hardware-ul și de a vinde un produs integrat – asigurând o calitate excepțională a computerelor produse de compania Apple, dar ducând în final la limitarea pieței potențiale. Rivalul Microsoft a plecat pe un alt drum, axându-se doar pe producerea de software pe care îl instala pe computerele fabricate de terți, strategie care s-a dovedit câștigătoare.

În ultimii ani steaua companiei Apple a reînceput să strălucească puternic, odată cu revoluția iPad și, mai ales, odată cu lansarea iPhone, telefonul ”deștept” despre care se poate spune că este de câteva mii de ori mai inteligent decât bunicul său, primul computer Macintosh lansat de companie în 1984.

 

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

3 sfaturi pentru a-ți crea o baie uimitoare

Băile sunt, în general, mult mai mici decât, să zicem, o bucătărie, o cameră de zi sau un dormitor, ceea ce înseamnă...

Măsuri decise de CJSU Alba pentru comunele Noșlac și Sohodol. Ce restricții trebuie respectate

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a decis miercuri măsuri pentru comunele Noșlac și Sohodol. Acestea intră în vigoare de joi, 22...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: