Acasă STIRI CARAS-SEVERIN La Reșița „Copiii desenează ţinutul natal“

La Reșița „Copiii desenează ţinutul natal“

Sâmbătă, 5 aprilie, a avut loc la Reșița  – în organizarea Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din Reșița și al Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin –  cea de-a XII-a ediție a expoziției internaționale „Copiii desenează ținutul natal“.

„Copiii desenează ținutul natal“ rămâne pe mai departe o activitate de suflet a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din Reșița și al Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin. Acest fapt s-a confirmat din nou cu ocazia vernisajului expoziţiei organizate cu ocazia celei de a XII-a ediții care a avut loc la Reșița, sâmbătă, 5 aprilie. Mulți copii și tineri au dorit să fie prezenți la acest eveniment cultural al Reșiței, veniți fiind din Ucraina (Losowa), din Serbia (Kula și Telecka) și din România (Bocșa, Sânnicolau Mare, Steierdorf – Anina și Reșița).

La cea de a XII-a ediție, lansată în toamna anului trecut, 2013, au participat un număr de 262 de lucrări, trimise din România – Reşiţa (63 lucrări trimise), Orșova (35), Sânnicolau Mare (21), Steierdorf – Anina (11), Reghin (8), Sighișoara (8), Oradea (5), Constanța (3), Bocşa (1), Suceava (1), Vișeu de Sus (1), din Austria – Feldbach (46), Kirchberg an der Raab (3), din Serbia – Kula (16), Telecka (10), din Ucraina – Cherson (10), Chernivtsi / Cernăuți (2), Ostryza – Chernivtsi (2), Tscherkassy (2), Kiew (1), Losowa (1), din Slovenia – Maribor (10) și din Ungaria  – Gyula (2).

Juriul nu a avut nici de data aceasta o sarcină uşoară. În data de 19 februarie 2014, membri juriului, dr. Ada Cruceanu-Chisăliţă – preşedintele juriului -, Maria Tudur, prof. Leontin Prodan, Gustav Hlinka și Ingeborg Nemeşagu – membri acestuia – au stabilit premianții acestei ediții. Au fost acordate următoarele premii: marele premiu al concursului, 12 premii pe clase (clasele I – II, III – IV, V – VI și VII -VIII) precum și 17 premii speciale, deci în total 30 de premii.

În data de 5 aprilie 2014 a venit la Centrul Social „Frédéric Ozanam” al Asociaţiei Caritative „Sfântul Vincenţiu de Paul” din Reşiţa foarte multă lume, pentru a lua parte la vernisajul expoziţiei. Au fost primiţi şi salutaţi premiaţii, participanţii, membrii juriului, interesaţii din ţară şi de peste hotare. După cuvintele de salut adresate asistenţei de către organizatorul principal al concursului a urmat o suită de dansuri populare germane interpretate de tinerii din formaţia „Enzian” a Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin, conduşi de Mariana şi Nelu Florea. Apoi au luat cuvântul părintele Petru Berbentea, protopop de Reşiţa, managerul Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici”, Clara Maria Constantin şi, din partea juriului, dr. Ada Cruceanu-Chisăliţă.

Vernisajul s-a încheiat cu decernarea premiilor participanţilor concurenţi prezenţi în sală, din Losowa (estul Ucrainei), Kula şi Telecka (vestul Serbiei), Bocşa, Sânnicolau-Mare, Steierdorf – Anina şi Reşiţa. Marele premiu a revenit elevei de clasa a VIII-a, Svetlana Brytschuk de la Școala Generală Nr. 8 din Losowa, Ucraina, care a srăbătut cei peste 1.800 de km distanţă până la Reşiţa pentru a putea participa la evenimentul de aici. De mult mai aproape, de la circa 200 km, au venit premiaţii din Serbia. Vernisajul s-a încheiat cu fotografia obligatorie cu toţi premianţii, cu membrii juriului şi cu organizatorii evenimentului.

Ca de fiecare dată, expoziţia este una itinerantă şi va fi prezentată în localităţi din ţară şi de peste hotare de unde au fost trimise lucrări care au fost premiate în cadrul concursului. În 12 iunie a.c. ea va poposi la Feldbach în Stiria / Austria, iar în octombrie la Maribor în Slovenia. Până la finele anului va fi prezentată şi în Serbia. În 2015 va fi vernisată la Cernăuţi în Ucraina, la Constanţa şi la Suceava.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: