Acasă STIRI CARAS-SEVERIN La Reșița „Copiii desenează ţinutul natal“

La Reșița „Copiii desenează ţinutul natal“

Sâmbătă, 5 aprilie, a avut loc la Reșița  – în organizarea Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din Reșița și al Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin –  cea de-a XII-a ediție a expoziției internaționale „Copiii desenează ținutul natal“.

„Copiii desenează ținutul natal“ rămâne pe mai departe o activitate de suflet a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din Reșița și al Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin. Acest fapt s-a confirmat din nou cu ocazia vernisajului expoziţiei organizate cu ocazia celei de a XII-a ediții care a avut loc la Reșița, sâmbătă, 5 aprilie. Mulți copii și tineri au dorit să fie prezenți la acest eveniment cultural al Reșiței, veniți fiind din Ucraina (Losowa), din Serbia (Kula și Telecka) și din România (Bocșa, Sânnicolau Mare, Steierdorf – Anina și Reșița).

La cea de a XII-a ediție, lansată în toamna anului trecut, 2013, au participat un număr de 262 de lucrări, trimise din România – Reşiţa (63 lucrări trimise), Orșova (35), Sânnicolau Mare (21), Steierdorf – Anina (11), Reghin (8), Sighișoara (8), Oradea (5), Constanța (3), Bocşa (1), Suceava (1), Vișeu de Sus (1), din Austria – Feldbach (46), Kirchberg an der Raab (3), din Serbia – Kula (16), Telecka (10), din Ucraina – Cherson (10), Chernivtsi / Cernăuți (2), Ostryza – Chernivtsi (2), Tscherkassy (2), Kiew (1), Losowa (1), din Slovenia – Maribor (10) și din Ungaria  – Gyula (2).

Juriul nu a avut nici de data aceasta o sarcină uşoară. În data de 19 februarie 2014, membri juriului, dr. Ada Cruceanu-Chisăliţă – preşedintele juriului -, Maria Tudur, prof. Leontin Prodan, Gustav Hlinka și Ingeborg Nemeşagu – membri acestuia – au stabilit premianții acestei ediții. Au fost acordate următoarele premii: marele premiu al concursului, 12 premii pe clase (clasele I – II, III – IV, V – VI și VII -VIII) precum și 17 premii speciale, deci în total 30 de premii.

În data de 5 aprilie 2014 a venit la Centrul Social „Frédéric Ozanam” al Asociaţiei Caritative „Sfântul Vincenţiu de Paul” din Reşiţa foarte multă lume, pentru a lua parte la vernisajul expoziţiei. Au fost primiţi şi salutaţi premiaţii, participanţii, membrii juriului, interesaţii din ţară şi de peste hotare. După cuvintele de salut adresate asistenţei de către organizatorul principal al concursului a urmat o suită de dansuri populare germane interpretate de tinerii din formaţia „Enzian” a Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin, conduşi de Mariana şi Nelu Florea. Apoi au luat cuvântul părintele Petru Berbentea, protopop de Reşiţa, managerul Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici”, Clara Maria Constantin şi, din partea juriului, dr. Ada Cruceanu-Chisăliţă.

Vernisajul s-a încheiat cu decernarea premiilor participanţilor concurenţi prezenţi în sală, din Losowa (estul Ucrainei), Kula şi Telecka (vestul Serbiei), Bocşa, Sânnicolau-Mare, Steierdorf – Anina şi Reşiţa. Marele premiu a revenit elevei de clasa a VIII-a, Svetlana Brytschuk de la Școala Generală Nr. 8 din Losowa, Ucraina, care a srăbătut cei peste 1.800 de km distanţă până la Reşiţa pentru a putea participa la evenimentul de aici. De mult mai aproape, de la circa 200 km, au venit premiaţii din Serbia. Vernisajul s-a încheiat cu fotografia obligatorie cu toţi premianţii, cu membrii juriului şi cu organizatorii evenimentului.

Ca de fiecare dată, expoziţia este una itinerantă şi va fi prezentată în localităţi din ţară şi de peste hotare de unde au fost trimise lucrări care au fost premiate în cadrul concursului. În 12 iunie a.c. ea va poposi la Feldbach în Stiria / Austria, iar în octombrie la Maribor în Slovenia. Până la finele anului va fi prezentată şi în Serbia. În 2015 va fi vernisată la Cernăuţi în Ucraina, la Constanţa şi la Suceava.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Îți plac sporturile de iarnă? Află cum poți să nu te expui riscurilor accidentelor pe pârtie!

Sporturile de iarnă reprezintă unele dintre cele mai plăcute activități din sezonul rece, iar un cer albastru, soarele și cele mai bune...

3 industrii care au prosperat pe timpul pandemiei

Pandemia cauzata de noul coronavirus SARS-CoV-2 a afectat economiile tuturor tarilor din intreaga lume. Multe industrii au avut de suferit, iar numarul...

Top 3 idei de a folosi culoarea albastră în iluminatul exterior al casei

Iluminatul exterior al casei tale îi poate schimba complet aspectul, în funcție de ce corpuri de iluminat alegi și de cromatica pe...

Cum să ai o casă confortabilă în timpul iernii. Ponturi pentru un sezon rece fără griji!

Sezonul rece este cel mai dificil pentru locuințe, de multe ori existând probleme cu încălzirea, umezeala, apa caldă sau chiar cu teribilul...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: