Acasă STIRI CARAS-SEVERIN La Reșița „Copiii desenează ţinutul natal“

La Reșița „Copiii desenează ţinutul natal“

Sâmbătă, 5 aprilie, a avut loc la Reșița  – în organizarea Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din Reșița și al Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin –  cea de-a XII-a ediție a expoziției internaționale „Copiii desenează ținutul natal“.

„Copiii desenează ținutul natal“ rămâne pe mai departe o activitate de suflet a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din Reșița și al Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin. Acest fapt s-a confirmat din nou cu ocazia vernisajului expoziţiei organizate cu ocazia celei de a XII-a ediții care a avut loc la Reșița, sâmbătă, 5 aprilie. Mulți copii și tineri au dorit să fie prezenți la acest eveniment cultural al Reșiței, veniți fiind din Ucraina (Losowa), din Serbia (Kula și Telecka) și din România (Bocșa, Sânnicolau Mare, Steierdorf – Anina și Reșița).

La cea de a XII-a ediție, lansată în toamna anului trecut, 2013, au participat un număr de 262 de lucrări, trimise din România – Reşiţa (63 lucrări trimise), Orșova (35), Sânnicolau Mare (21), Steierdorf – Anina (11), Reghin (8), Sighișoara (8), Oradea (5), Constanța (3), Bocşa (1), Suceava (1), Vișeu de Sus (1), din Austria – Feldbach (46), Kirchberg an der Raab (3), din Serbia – Kula (16), Telecka (10), din Ucraina – Cherson (10), Chernivtsi / Cernăuți (2), Ostryza – Chernivtsi (2), Tscherkassy (2), Kiew (1), Losowa (1), din Slovenia – Maribor (10) și din Ungaria  – Gyula (2).

Juriul nu a avut nici de data aceasta o sarcină uşoară. În data de 19 februarie 2014, membri juriului, dr. Ada Cruceanu-Chisăliţă – preşedintele juriului -, Maria Tudur, prof. Leontin Prodan, Gustav Hlinka și Ingeborg Nemeşagu – membri acestuia – au stabilit premianții acestei ediții. Au fost acordate următoarele premii: marele premiu al concursului, 12 premii pe clase (clasele I – II, III – IV, V – VI și VII -VIII) precum și 17 premii speciale, deci în total 30 de premii.

În data de 5 aprilie 2014 a venit la Centrul Social „Frédéric Ozanam” al Asociaţiei Caritative „Sfântul Vincenţiu de Paul” din Reşiţa foarte multă lume, pentru a lua parte la vernisajul expoziţiei. Au fost primiţi şi salutaţi premiaţii, participanţii, membrii juriului, interesaţii din ţară şi de peste hotare. După cuvintele de salut adresate asistenţei de către organizatorul principal al concursului a urmat o suită de dansuri populare germane interpretate de tinerii din formaţia „Enzian” a Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin, conduşi de Mariana şi Nelu Florea. Apoi au luat cuvântul părintele Petru Berbentea, protopop de Reşiţa, managerul Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici”, Clara Maria Constantin şi, din partea juriului, dr. Ada Cruceanu-Chisăliţă.

Vernisajul s-a încheiat cu decernarea premiilor participanţilor concurenţi prezenţi în sală, din Losowa (estul Ucrainei), Kula şi Telecka (vestul Serbiei), Bocşa, Sânnicolau-Mare, Steierdorf – Anina şi Reşiţa. Marele premiu a revenit elevei de clasa a VIII-a, Svetlana Brytschuk de la Școala Generală Nr. 8 din Losowa, Ucraina, care a srăbătut cei peste 1.800 de km distanţă până la Reşiţa pentru a putea participa la evenimentul de aici. De mult mai aproape, de la circa 200 km, au venit premiaţii din Serbia. Vernisajul s-a încheiat cu fotografia obligatorie cu toţi premianţii, cu membrii juriului şi cu organizatorii evenimentului.

Ca de fiecare dată, expoziţia este una itinerantă şi va fi prezentată în localităţi din ţară şi de peste hotare de unde au fost trimise lucrări care au fost premiate în cadrul concursului. În 12 iunie a.c. ea va poposi la Feldbach în Stiria / Austria, iar în octombrie la Maribor în Slovenia. Până la finele anului va fi prezentată şi în Serbia. În 2015 va fi vernisată la Cernăuţi în Ucraina, la Constanţa şi la Suceava.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

3 SOLUȚII de a așeza încălțămintea tuturor membrilor familiei la ușa de la intrare

În multe locuințe se poate observa că la intrare sunt așezate la vedere numeroase perechi de pantofi, papuci, cizme, sandale, teniși, aparținând...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: