Acasă SOCIAL La Timișoara s-a deschis primul centru de pregătire a copiilor şi viitorilor...

La Timișoara s-a deschis primul centru de pregătire a copiilor şi viitorilor părinţi pentru adopţie

Primul centru de pregătire a copiilor şi viitorilor părinţi pentru adopţie funcţionează de sâmbătă în Timişoara şi a fost deschis pentru a ajuta la creşterea numărului de copii adoptaţi, dar şi a familiilor care ar putea să adopte, oferind informaţii despre proceduri, consiliere şi asistenţă.

Iniţiatorul proiectului, Asociaţia Ador Copiii, spune că Centrul de Resurse pentru Adopţie va oferi copiilor care urmează să fie adoptaţi servicii cu privire la procedurile, demersurile şi efectele adopţiei, iar celor care sunt deja în faza de potrivire cu o familie, asistenţă psihologică la trecerea din sistemul de protecţie specială în familia de adopţie. Specialiştii centrului vor lucra şi cu copiii care au fost adoptaţi şi au nevoie de ajutor, uneori chiar repetat, pentru a putea depăşi trauma abandonului.

Centrul de Resurse pentru Adopţie va ajuta şi persoanele care doresc să adopte, cu informaţii privind documentaţia necesară, demersurile şi durata procedurilor, formare şi consiliere în adopţie.

De asemenea, specialiştii vor pregăti familiile atestate să adopte, astfel încât acestea să îşi asume în cunoştinţă de cauză rolul de părinte.

[quote_box_center]Acest centru a apărut din dorinţa de a creşte numărul de copii părăsiţi integraţi într-o familie adoptivă, de a recrutare noi adoptatori, dar şi pentru a promova adopţia în cadrul comunităţii şi pentru a creşte competenţele specialiştilor din serviciile de adopţii. Numărul copiilor care ar putea fi adoptaţi şi care îngroaşă rândurile asistaţilor sociali creşte de la an la an, iar prin creşterea vârstei lor scad dramatic şansele să fie adoptaţi. De aceea era necesară existenţa unui centru de resursă pentru adopţie, ca o soluţie mai rapidă la problemele identificate”, a declarat preşedintele Asociaţiei Ador Copiii, Simona Czudar, citată de Mediafax.[/quote_box_center]

În opinia iniţiatorilor proiectului, lipsa de transparenţă şi accesul greu la informaţii frânează procesul de adopţie a unui copil şi totodată descurajează familiile care ar putea să adopte, punându-i pe copii, prin privarea de drepturi fundamentale, în situaţii de risc major şi transformându-i în victime ale sistemului.

Organizaţia neguvernamentală menţionează că prejudecăţile în privinţa adopţiei, şi în special a adopţiei copiilor de etnie romă, cu dizabilităţi sau de vârstă mai mare, reduc numărul copiilor care sunt integraţi într-o familie permanentă.

Serviciile şi activităţile centrului vor fi furnizate în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, cu direcţii din alte judeţe şi vin ca o alternativă la ceea ce acestea oferă deja copiilor şi familiilor, în acest domeniu.

În cadrul centrului din Timişoara vor fi organizate şi conferinţe specializate, cursuri pentru dezvoltarea capacităţilor parentale şi se vor constitui grupuri de suport pentru copii şi părinţi, aceştia din urmă fiind asistaţi inclusiv pentru a dezvălui adopţia copilului.

Centrul va avea ca scop şi monitorizarea şi îmbunătăţirea competenţelor specialiştilor din sistemul de protecţie specială şi cel de adopţie

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: