Acasă STIRI CARAS-SEVERIN Lansare de carte: Anina – Steierdorf: Viziuni/ Visionen

Lansare de carte: Anina – Steierdorf: Viziuni/ Visionen

Această prezentare necesită JavaScript.

Astăzi, 1 februarie,  în sala de cenaclu a Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România și a revistei Orizont,a avut loc lansarea volumului Anina – Steierdorf: Viziuni/ Visionen de Gheorghe Jurma si Erwin Josef Țigla. O descriere excelentă a albumului o face profesorul Ioan Nicolae Cenda, care denumește cartea dreptUn album frumos ca o „floare de mină” >. Redăm mai jos chiar recenzia respectivă, împreună cu mulțumirile noastre.

 

Dincolo de unele vitregii ale istoriei, nedreaptă de multe ori cu „biet român, săracul”, „mătușa-mea, Maria Thereza”, a avut un rol benefic asupra plaiurilor binecuvântate de Dumnezeu, din ținutul Carașului.

Într-un peisaj edenic, coloniștii germani au oferit modele de gospodărit și de comportament, … „ceva nemțesc”. Ei, ajunși aici, au devenit „de-ai locului”, păstrându-și obiceiurile și credința. Cu celelalte etnii s-au înțeles bine și de multe ori au fost „copiați” în toate (… „ca la neamț…”). Nu trebuie uitate: „spaițul”, „soba mare” (o cameră mereu curată, la bine dar și la rău), „rânduiala” din gospodărie, „stalul” vitelor, elemente de igienă, preparatele de la tăiatul porcului, cadastrul, școala și „alte mărunte și multe”.

Anina, orășel situat în munții cu același nume, avea, până mai ieri, asociat cuvântul cărbune. Piatra aceasta cu străluciri de aur pentru trăitorii de aici, era smulsă cu greu din măruntaiele pământului, aducând locuitorilor, mai toți mineri, stropul de bine. Ocna cerea de multe ori victime, cu toate rugăciunile adresate sfintei Barbara.

Așezarea ridicată la rang de oraș, în 1952, cunoaște, în epoca roșie, o înflorire. Mai marii puterii de atunci hotărăsc, nechibzuit, ridicarea unui colos ce urma sa se hrănescă cu „șisturi bituminoase”. Populația urbei crește, se ridică „cutii de chibrite” în care țăranii din zonă au lăsat căsuțe pentru traiul de la bloc. Brigăzi artistice de amatori cântă și recită despre „tona de cărbune peste plan”. Dar, din păcate / nefericire, colosul a ajuns, după Revoluție, de doi bani.

Nemții părăsiseră zona, profitând de „oferta zilei”, iar „veneticii” s-au reinters la cuiburile părăsite. Anina a devenit o amintire, iar cei care au mai rămas, trăiesc cu nostalgie.

Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, având în frunte pe dl Erwin Josef Țigla, a oferit un model și prin albumul Anina – Steierdorf. Viziuni / Visionen. Știu că albumele coordonate de Gheorghe Jurma sunt o reușită editorial, știu că ilustrul gazetar face cărți frumoase (… nu mai vorbesc de faptul că știe să citescă și să prețuiască CARTEA…) și sunt convins că Anina – Steierdorf. Viziuni / Visionen este o bijuterie în care se îmbină: arta fotografică, poezia, pictura, sculptura, reportajul literar, documentarea.

„Cântecul minerului” (ce versuri sfâșietoare!) constituie motouri pentru unele secvențe ale albumului.

Referatele lui Nicolae Sârbu, Virgil Birou, Vasile Bogdan, Doru Popovici, Vasile Irimia, Karl Zelinka, Wilhelm Slovig, Alexander Tietz (am citat doar câteva nume din „galeria metaforelor”) sunt însoțite de fotografii de epocă (alb-negru), ori mai noi (color), de desenele, picturile lui Gustav Hlinka, Cristian Graure, Nicolae Cristea, Gheorghe Ceglofoff, Iosif Klein ș.a.

Albumul mi se pare o reușită peliculă cinematografică de locuri și oameni de ieri și de azi din Anina – Steierdorf.

Laude realizatorilor Gheorghe Jurma și Erwin Josef Țigla, laude Editurii „Banatul Montan” Reșița!

…, dar, cât de actual,… un țipăt!…

„Ne doare că-n lumina sa

Pământul ține-o lume rea”.

Copyright fotografii: Erwin Josef Țigla

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: