Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA ”Lectura pentru toţi” a ajuns în comuna Lăpugiu de Jos

”Lectura pentru toţi” a ajuns în comuna Lăpugiu de Jos

Când, în anul 1995, Adunarea Generală a UNESCO statua ziua de 23 aprilie drept Zi Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor, stabilea şi deviza sub care urmau să se desfăşoare toate activităţile legate de carte şi de lectură: lectura pentru toţi.

Această deviză a preluat-o şi Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva atunci când a pus bazele proiectului prin care şi-a propus să aducă slova tipărită, cartea, în toate localităţile judeţului Hunedoara. Am fost conştienţi de faptul că în zilele noastre cartea este mai necesară ca oricând. Într-o lume în care valorile spirituale încep să piardă tot mai mult din importanţă, când contează doar acumulările băneşti, materiale, achiziţionarea de bunuri, a te împărtăşi din lumina cărţilor pare un lucru aproape ciudat. Greu ne putem închipui că au fost şi vremuri în care mari învăţaţi ai acestei ţări au colindat sate şi cătune ca să ducă celor mulţi flacăra înţelepciunii ascunse în filele cărţilor. Cuvintele cronicarului Miron Costin – „Că nu e alta mai frumoasă şi mai cu folos zăbavă decât cetitul cărţilor” –  se citează cu asupra măsură, dar în realitate se face mult prea puţin pentru a şi transpune în fapt aceste cuvinte scrise cu secole în urmă.

În demersul nostru suntem animaţi de cuvintele marelui cărturar Nicolae Iorga – „Citeşte ca şi cum ai asculta pe un bun prieten ori pe un mare învăţător” – şi întindem o mână prietenească tuturor comunităţilor din judeţul Hunedoara unde dorim să pătrundem cu lumina cărţii. Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva îşi sprijină iniţiativa proiectului cultural „Lectura pentru toţi”, proiect ce are drept public-ţintă iubitorii de carte din aşezările rurale şi urbane ale judeţului, pe o constantă colaborare cu editurile şi scriitorii din judeţ.

Una dintre primele măsuri pe care le-am luat în calitate de manager al Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a fost aceea de a-mi aduce scriitorii „acasă” şi când spun „acasă” spun biblioteca judeţeană. Scriitorii hunedoreni au nevoie de biblioteca judeţeană la fel cum biblioteca judeţeană are nevoie de scriitorii hunedoreni. Fiecare carte scrisă de un scriitor hunedorean îmbogăţeşte zestrea spirituală a judeţului Hunedoara, ocupă un loc de cinste pe rafturile bibliotecii judeţene, iar dacă bibliotecarul ştie să o pună în evidenţă, va fi cu siguranţă şi citită.

Ne-am aflat în data de 24 martie 2015 în comuna Lăpugiu de Jos, sat Ohaba, împreună cu prestigioasa Editură EMIA, condusă de distinsa poetă Paulina Popa. Alături ne-a fost și scriitorul Dumitru Tâlvescu.

„Lectura pentru toţi” este un parteneriat încheiat între Consiliul Județean Hunedoara, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Editura EMIA și bibliotecile publice din județul Hunedoara, printre care se numără și Biblioteca Comunală Lăpugiu de Jos. Prin acest proiect, Editura EMIA îşi prezintă în faţa cititorilor profilul, cele mai recente apariţii editoriale, precum şi scriitorii care au publicat de-a lungul timpului la această editură.

Acțiunea a avut loc la Căminul Cultural din satul Ohaba, începând cu ora 1300, în prezența primarului Alin Chiorean, a cadrelor didactice precum și a elevilor de la Școala Generală.

Îi mulţumim poetei Paulina Popa pentru generozitatea cu care ni s-a alăturat şi pentru dăruirea cu care se implică în acest dificil, dar minunat proiect. De asemenea îi mulțumim scriitorului Dumitru Tâlvescu pentru că, într-o frumoasă zi de primăvară, a fost alături de noi şi de locuitorii comunei Lăpugiu de Jos unde și-a prezentat cărțile scrise de-a lungul timpului.

Pentru că trăim vremuri în care, din păcate, tot mai puţini îşi permit să-şi cumpere o carte, pentru ei şi pentru copiii lor, este foarte important să permitem accesul la lectură tuturor celor care doresc să fie mai aproape de lumea cărţilor şi ne bucură când simţim sprijinul oamenilor de carte.

Proiectul nostru este susţinut cu generozitate de Consiliul Judeţean Hunedoara, în felul acesta având asigurate toate premisele menite să transforme acest demers într-o veritabilă sursă de cultură şi de informare pentru diferite categorii de cetăţeni.

Fără a exclude din existenţa noastră radioul, televizorul, calculatorul şi orice alte surse de cunoaştere, trebuie doar să-i dăm cărţii ce i se cuvine: respect şi preţuire. Toate aceste realităţi ne îndreptăţesc să credem cu tărie în viabilitatea proiectului nostru, să credem în menirea bibliotecii judeţene de a fi un veritabil focar de propagare a culturii prin lectură.

Ne bucură şi ne mândrim cu faptul că avem sprijinul scriitorilor hunedoreni, al editurilor din judeţ, ne vom strădui să atragem alături de noi şi scriitori din ţară, editori, oameni de cultură.

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva va veni întotdeauna în întâmpinarea tuturor solicitărilor de carte, de informaţie, de cultură, primite din partea unor categorii sociale diverse, din partea comunităţilor locale din judeţul Hunedoara.

Suntem pe deplin încrezători în reuşita şi longevitatea proiectului „Lectura pentru toţi” şi le mulţumim tuturor celor ce ne sunt alături.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: