Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Lectură pentru toți copiii din Băcia

Lectură pentru toți copiii din Băcia

Când, în anul 1995, Adunarea Generală a UNESCO statua ziua de 23 aprilie drept Zi Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor, stabilea şi deviza sub care urmau să se desfăşoare toate activităţile legate de carte şi de lectură: lectura pentru toţi.

Această deviză a preluat-o şi Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva atunci când a pus bazele proiectului prin care şi-a propus să aducă slova tipărită, cartea, în toate localităţile judeţului Hunedoara. Am fost conştienţi de faptul că în zilele noastre cartea este mai necesară ca oricând. Într-o lume în care valorile spirituale încep să piardă tot mai mult din importanţă, când contează doar acumulările băneşti, materiale, achiziţionarea de bunuri, a te împărtăşi din lumina cărţilor pare un lucru aproape ciudat. Greu ne putem închipui că au fost şi vremuri în care mari învăţaţi ai acestei ţări au colindat sate şi cătune ca să ducă celor mulţi flacăra înţelepciunii ascunse în filele cărţilor. Cuvintele cronicarului Miron Costin – „Că nu e alta mai frumoasă şi mai cu folos zăbavă decât cetitul cărţilor” –  se citează cu asupra măsură, dar în realitate se face mult prea puţin pentru a şi transpune în fapt aceste cuvinte scrise cu secole în urmă.

În demersul nostru suntem animaţi de cuvintele marelui cărturar Nicolae Iorga – „Citeşte ca şi cum ai asculta pe un bun prieten ori pe un mare învăţător” – şi întindem o mână prietenească tuturor comunităţilor din judeţul Hunedoara unde dorim să pătrundem cu lumina cărţii. Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva îşi sprijină iniţiativa proiectului cultural „Lectura pentru toţi”, proiect ce are drept public-ţintă iubitorii de carte din aşezările rurale şi urbane ale judeţului, pe o constantă colaborare cu editurile şi scriitorii din judeţ.

Una dintre primele măsuri pe care le-am luat în calitate de manager al Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a fost aceea de a-mi aduce scriitorii „acasă” şi când spun „acasă” spun biblioteca judeţeană. Scriitorii hunedoreni au nevoie de biblioteca judeţeană la fel cum biblioteca judeţeană are nevoie de scriitorii hunedoreni. Fiecare carte scrisă de un scriitor hunedorean îmbogăţeşte zestrea spirituală a judeţului Hunedoara, ocupă un loc de cinste pe rafturile bibliotecii judeţene, iar dacă bibliotecarul ştie să o pună în evidenţă, va fi cu siguranţă şi citită.

Ne-am aflat în data de 28 ianuarie 2014 în comuna Băcia împreună cu prestigioasa Editură EMIA, condusă de distinsa poetă Paulina Popa. Alături, ne-au  fost istoricul Ioachim Lazăr și scriitorul Dumitru Tâlvescu.

„Lectura pentru toţi” este un parteneriat încheiat între Consiliul Județean Hunedoara, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Biblioteca Comunală Băcia şi Editura EMIA încă de la sfârşitul anului 2009. Prin acest proiect, Editura EMIA îşi prezintă în faţa cititorilor profilul, cele mai recente apariţii editoriale, precum şi scriitorii care au publicat de-a lungul timpului la această editură.

Acțiunea a avut loc la Căminul Cultural din comuna Băcia, începând cu  ora 1030, în prezența primarului Nicolae Panța, a consilierului local Voicu Sala, a cadrelor didactice precum și a elevilor claselor a V-a și a VI-a de la Școala Generală din comuna Băcia.

Îi mulţumim poetei Paulina Popa pentru generozitatea cu care ni s-a alăturat şi pentru dăruirea cu care se implică în acest dificil, dar minunat proiect. De asemenea le mulțumim istoricului Ioachim Lazăr și scriitorului Dumitru Tâlvescu pentru că, într-o frumoasă zi de iarnă, au fost alături de noi şi de locuitorii comunei Băcia unde și-au prezentat cele mai recente apariții editoriale.

Pentru că trăim vremuri în care, din păcate, tot mai puţini îşi permit să-şi cumpere o carte, pentru ei şi pentru copiii lor, este foarte important să permitem accesul la lectură tuturor celor care doresc să fie mai aproape de lumea cărţilor şi ne bucură când simţim sprijinul oamenilor de carte.

Proiectul nostru este susţinut cu generozitate de Consiliul Judeţean Hunedoara, în felul acesta având asigurate toate premisele menite să transforme acest demers într-o veritabilă sursă de cultură şi de informare pentru diferite categorii de cetăţeni.

Fără a exclude din existenţa noastră radioul, televizorul, calculatorul şi orice alte surse de cunoaştere, trebuie doar să-i dăm cărţii ce i se cuvine: respect şi preţuire. Toate aceste realităţi ne îndreptăţesc să credem cu tărie în viabilitatea proiectului nostru, să credem în menirea bibliotecii judeţene de a fi un veritabil focar de propagare a culturii prin lectură.Ne bucură şi ne mândrim cu faptul că avem sprijinul scriitorilor hunedoreni, al editurilor din judeţ, ne vom strădui să atragem alături de noi şi scriitori din ţară, editori, oameni de cultură.

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva va veni întotdeauna în întâmpinarea tuturor solicitărilor de carte, de informaţie, de cultură, primite din partea unor categorii sociale diverse, din partea comunităţilor locale din judeţul Hunedoara.

Suntem pe deplin încrezători în reuşita şi longevitatea proiectului „Lectura pentru toţi” şi le mulţumim tuturor celor ce ne sunt alături. 

 

 

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Află când și cum să alegi primul telefon al copilului tău!

După o anumită vârstă, cei mai mulți dintre copii își doresc propriul telefon mobil și încep să își copleșească părinții cu rugăminți...

Top 5 sfaturi de fashion de la femeile din Vest

Fiecare femeie în parte are stilul propriu și unic de a se îmbrăca, comporta, gesticula și mânca, de exemplu. Cu toate acestea,...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: