Acasă Interviu Liber la circulaţia porcilor…..la abator.

Liber la circulaţia porcilor…..la abator.

Lumină verde pentru comercializarea porcilor vii, în târguri şi oboare din judeţ, dar şi în alte judeţe.

Pentru că decembrie este luna cu cel mai mare dever,  atât pentru crescătorii de porci,cât şi pentru cei care achiziţionează,prelucrează pentru uz propriu sau vânzare această specie,ne-am interesat pentru dumneavoastră la instituţia abilitată asupra condiţiilor ce trebuie respectate.Este imbucurător faptul că de la 1 decembrie 2012 este permisă comercializarea porcilor vii,în târguri şi oboare autorizate,cât şi mişcarea porcilor de la exploataţiile nonprofesionale către un abator autorizat sanitar veterinar.Trebuie avute în vedere  şi aspectele legate de sanitatea cărnii pentru evitarea îmbolnăvirilor. Aceste aspect,dar şi altele la fel de importante  ne-au fost comunicate cu amabilitate de domnul doctor Ioan Dumbravă,Director  Executiv  al Direcţiei Sanitare Veterinare şi de Siguranţa Alimentelor Hunedoara.

Domnule director,după cum aţi afirmat,acordaţi o mare atenţie prevenirii accidentelor şi fenomenelor periculoase ce  ţin acest domeniu.Ce ar trebui să cunoască populaţia?

În primul rând trebuie ţinut cont de ameninţarea pe care o  reprezintă posibilitatea apariţiei bolii parazitare trichineloza, ce poate strica festinul sărbătorilor de iarnă.Pentru evitarea unor aspecte de genul acesta trebuie efectuat controlul sanitar veterinar al animalelor sacrificate atât în abatoare cât şi în gospodăriile individuale,cat şi vânatul comestibil.Achiziţia cărnii trebuie făcută doar din unităţi  comerciale autorizate sanitar veterinar,e necesară prelucrarea termică a cărnii.Se interzice de asemenea comercializarea cărnii  de porc sau sacrificarea porcilor în târguri.Atenţie şi la marca auriculară ce trebuie  predată CSV teritoriale.

– Sunt noutăţi, chiar veşti îmbucurătoare referitoare şi la mişcarea efectivelor,la circulaţia animalelor. Despre ce este vorba?

Incepând cu 1 decembrie 2012 este permisă comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târguri şi oboare autorizate cât şi mişcarea porcilor de la exploataţiile nonprofesionale către un abator autorizat cu respectarea prevederilor ordonanţei AVSVSA nr 67 din 2012.

– Ce documente sunt necesare pentru transport?

Mişcarea suinelor din exploataţii nonprofesionale,direct sau printr-un târg de animale,către un abator autorizat dar neinclus în sistemul de producere a cărnii se face cu prezenţa următoarelor documente:certificate de sănătate,formular-document de mişcare şi document privind informaţii pentru lanţul alimentar.

– Dar  în alte judeţe se pot deplasa animalele? Se pot valorifica la export?

Pentru mişcarea interjudeţeană a porcilor este necesară notificarea şi obţinerea avizului interjudeţean de la DSVSA înainte de eliberarea certificatelor de sănătate.Carnea provenită de la suine crescute în exploataţii nonprofesionale şi comerciale poate fi vândută şi procesată doar în unităţi înregistrate, cu respectarea condiţiilor de igienă,exclusiv pe piaţa naţională.

Am mulţumit domnului director pentru amabilitate şi promptitudinea răspunsului  oferit,precum şi pentru deschiderea sa şi a instituţiei pe care o conduce.Şi cu promisiunea unui dialog permanent, având la bază doleanţele celor interesaţi. Aveţi  in continuare la dispoziţie comunicatul de presă al DSVSA Hunedoara cu toate amănuntele necesare  pentru clarificarea acestor aspecte.

COMUNICAT_DSV

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Este grădina ta pregătită pentru temperaturi scăzute? Iată 4 lucruri pe care să le faci iarna

Din momentul în care iarna își intră în drepturi și temperaturile foarte scăzute sunt prezente din ce în ce mai des, grădina...

Îți plac sporturile de iarnă? Află cum poți să nu te expui riscurilor accidentelor pe pârtie!

Sporturile de iarnă reprezintă unele dintre cele mai plăcute activități din sezonul rece, iar un cer albastru, soarele și cele mai bune...

3 industrii care au prosperat pe timpul pandemiei

Pandemia cauzata de noul coronavirus SARS-CoV-2 a afectat economiile tuturor tarilor din intreaga lume. Multe industrii au avut de suferit, iar numarul...

Top 3 idei de a folosi culoarea albastră în iluminatul exterior al casei

Iluminatul exterior al casei tale îi poate schimba complet aspectul, în funcție de ce corpuri de iluminat alegi și de cromatica pe...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: