AcasăSTIRILiga Studenţilor se delimitează de manifestările tensionate care au avut loc în...

Liga Studenţilor se delimitează de manifestările tensionate care au avut loc în ultima perioadă în Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş

Liga Studenţilor din Târgu Mureş (LSTGM) a anunţat, joi, că se delimitează de manifestările tensionate care au avut loc în ultima perioadă în Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureş şi susţine că situaţia apărută ar trebui analizată şi dezbătută de persoane direct implicate în activitatea academică, nicidecum de terţi.

„Ultimele zile au adus o adevărată tensiune în comunitatea academică a Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş şi, în calitate de organizaţie studenţească, considerăm de cuviinţă să ne adresăm acum tuturor studenţilor, indiferent de facultatea sau linia de predare de care aparţin. Ceea ce a pornit din dorinţa de a face publice opiniile şi nemulţumirile studenţilor s-a transformat, din păcate, într-o manifestare dominată de violenţă verbală şi acuzaţii, dintre care unele nefondate. Organizaţia noastră se delimitează ferm de manifestaţiile ce au avut loc în ultima perioadă. (…) De asemenea, considerăm că situaţia actuală ar trebui strict analizată şi dezbătută de persoane direct implicate în activitatea academică a UMFST, şi nu de terţi”, a arătat Liga Studenţilor Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.

Conducerea LSTGM susţine că, pe fondul schimbărilor petrecute în universitate şi al comunicării uneori deficitară la scară largă, organizaţia a oferit o soluţie concretizată prin lansarea „Butonului de Panică” şi a înaintat conducerii Universităţii o invitaţie la dialog.

„Întâlnirea de seara trecută a avut scopul de a purta o discuţie despre problemele reale simţite de către studenţi, de a fi exprimate liber şi de a găsi soluţii împreună cu conducerea universităţii, lucru care a fost foarte benefic. Ceea ce este însă cu adevărat regretabil e faptul că, într-o perioadă atât de scurtă, putem destrăma ceea ce numeroase generaţii de medici şi farmacişti au reuşit să realizeze – unitate într-o universitate şi într-un oraş multicultural -, fiindcă mai presus de apartenenţa la orice cultură, religie sau partid politic stă calitatea de a fi om şi, mai mult, calitatea de a fi o personalitate pe care comunitatea de care aparţinem se va putea baza. Ar trebui să avem în minte că la începutul drumului pe care l-am ales, toţi am fost uniţi de o singură idee, şi anume, dorinţa de a face diferenţa în societatea în care ne vom fi integrat. Ridicând ziduri de separare între noi nu facem altceva decât să ne îngrădim gândirea, singura armă ce ne rămâne în lupta cu responsabilităţile vieţii de adult”, se afirmă în comunicat.

Liga Studenţilor din Târgu Mureş a subliniat că susţine multiculturalitatea şi învăţământul multilingvistic, stipulat şi în lege, „în primul rând mânaţi de dorinţa de a onora tradiţia şi, nu în ultimul rând, de a trece barierele etnice al căror singur loc ar trebui să rămână în paginile de istorie”.

„Susţinem, de asemenea, dreptul la liberă exprimare, atâta timp cât aceasta se încadrează în limitele decenţei şi respectă regulile de bază ale comunicării şi vom continua acţiunile garantate prin statutul organizaţiei şi prin Carta Universităţii, încercând să aducem îmbunătăţiri în activitatea noastră”, a conchis Liga Studenţilor din Târgu Mureş.

Protestele studenţilor maghiari au izbucnit în urmă cu câteva zile pe motiv că sunt în situaţia de a nu li se recunoaşte notele de la examene, întrucât profesorii de la secţia maghiară nu s-ar fi conformat unei decizii a Senatului UMFST Târgu Mureş, din anul 2018, cu privire la introducerea examinării unitare la nivelul celor trei linii de studiu, română, maghiară şi engleză.

Prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa, a mediat, la începutul săptămânii, o discuţie de peste patru ore între conducerea Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie Târgu Mureş, profesorii de la linia maghiară şi reprezentanţii UDMR, în frunte cu Kelemen Hunor, care au solicitat atât recunoaşterea examenelor susţinute de studenţii maghiari, cât şi crearea unei facultăţi în limba maghiară în cadrul UMFST.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc