AcasăSTIRILISTA GALBENĂ ACTUALIZATĂ a statelor cu risc epidemiologic: Carantina obligatorie pentru cei...

LISTA GALBENĂ ACTUALIZATĂ a statelor cu risc epidemiologic: Carantina obligatorie pentru cei care vin din 43 de țări

[ad_1]

Medicul epidemiolog Octavian Jurma  nu exclude ca românii să fie nevoiți să se vaccineze cu o a treia doză în toamnă sau la primăvară.

„Nu o să scăpăm de un al treilea rapel în toamnă, primăvară, pentru că asta este natura curbei epidemice în România și în Europa în general, care stă și mai prost ca la noi.

Un eventual val 4 al pandemiei poate fi prevenit doar prin vaccinare, combinată cu carantina, consideră medicul epidemiolog Octavian Jurma.

Nu se va putea opri pandemia anul ăsta în Europa din simplul motiv că nu am reușit să ne mobilizăm cu măsurile de restricție, de vaccinare, de testare, cum face Marea Britanie, Israel, să nu mai vorbim de țările din Asia, Australia, Noua Zeelandă.”

El a spus, la Europa FM, că, dacă în prezent este predominantă tulpina britanică, pe viitor, alte tulpini îi vor lua locul și persoane care au mai fost infectate cu coronavirus s-ar putea reinfecta:

„Mai devreme sau mai târziu, când se va retrage tulpina britanică, sau când vom redeveni mai susceptibili la infecție, aceste tulpini, și cea sud-africană și cea braziliană, au abilitatea să infecteze persoane care au fost deja infectate.

Singura cale prin care putem evita un eventual val 4 și să scăpăm cu bine din valul 3 este prin vaccinare. Abia după rapel avem o protecție serioasă, odată ce ne-am programat, trebuie să intrăm, practic, în carantină, de asta vaccinarea se face mereu însoțită de carantină.”

Cercetătorul mai spune că este exclus să vaccinăm 70% din populație până în vară,

În toamnă, cel mai probabil, nu vom scăpa de un al treilea rapel din cauza noilor tulpini

Totodată, noile date care vin de la Centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite arată că persoanele vaccinate nu se îmbolnăvesc și nu transmit virusul:

„Cu toată că sunt mici șansele ca cei care sunt imunizați să nu se infecteaze și să nu transmită virusul, știm însă că există și în cazul vaccinurilor Pfizer un număr de persoane care nu se imunizează în urma serului.

Există această cerință ca în zonele de risc epidemiologic să purtăm mască pentru că nu știm cine sunt cei 1% sau 5 % din cei vaccinați care sunt infectați, plus că nu toate vaccinurile au aceeași eficiență din acest punct de vedere.

Toate te păzesc de forme grave  de boală și de deces, dar nu toate de păzesc de  formele ușoare de boală care pot transmite virusul”, a spus epidemiologul Jurma pentru Gândul.

Si medicul Veleriu Gheorgiță spune ca s-ar putea ca românii să se vaccineze și cu a treia doza

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, medicul Valeriu Gheorghiță, a spus că ar putea fi necesară administrarea unei doze suplimentare de vaccin pentru a face față noilor tulpini de coronavirus.

-Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, medicul Valeriu Gheorghiță, a spus că ar putea fi necesară administrarea unei doze suplimentare de vaccin pentru a face față noilor tulpini de coronavirus.

Valeriu Gheorghiță spune că firmele care au dezvoltat vaccinuri anti-Covid analizează adaptarea acestora la noile tulpini de coronavirus. Dacă numărul de infecții cu noile tulpini va crește, este posibilă administrarea unei a treia doze de vaccin adaptat.

„Probabil, în cazul în care vom avea o prevalență crescută a acestor infecții în rândul populației, este posibil să fie nevoie să efectuăm o a treia doză cu vaccinul adaptat noilor tulpini”, a mai declarat Gheorghiță în cadrul unui interviu pentru Antena3.

În ceea ce privește protecția pe care o oferă aceste vaccinuri, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare spune că este necesară monitorizarea pe termen lung a populației vaccinate, însă acestea ar trebui să beneficize de protecție timp de cel puțin un an. De asemenea, el nu crede că va fi necesară vaccinarea anuală împotriva coronavirusului.

„În opinia mea şi a specialiştilor, probabil că nu este nevoie de vaccinare anuală. Este posibil să fie anumite categorii de persoane care sunt la risc să dezvolte anumite forme severe unde e posibil să fie nevoie de o singură doză, de un booster, însă nu cred că vom ajunge să facem vaccinare sezonieră ca la gripă”, a spus Gheorghiță.

Medicul a mai explicat că este necesară vaccinarea a peste 100.000 de oameni pe zi, altfel nu vom ajunge la pragul de imunitate colectivă.

surse: Europa FM, Stirileprotv,ro, Gandul.ro



[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc