Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Literatură, politică, dialog interetnic cu Markó Béla în cadrul Salonului Hunedorean al...

Literatură, politică, dialog interetnic cu Markó Béla în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții

Printre momentele de mare interes organizate de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianuˮ Hunedoara-Deva în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții a fost și întâlnirea cu scriitorul și omul politic MARKÓ Béla. Evenimentul, petrecut în ziua de 10 octombrie 2015, a avut drept scop prezentarea volumului „Ruleta maghiară. Convorbiri cu Markó Béla despre literatură, politică, socitate”, apărut la Curtea Veche Publishing în anul 2014. Cartea cuprinde un amplu dialog dintre Markó Béla și scriitorul și editorul din Ungaria, Kőrössi P. József.

Apărut inițial în limba maghiară în Ungaria, volumul este tradus în românește de regretata scriitoare și traducătoare Anamaria Pop, care alcătuiește și numeroasele note ale volumului, iar poeziile lui Markó Béla inserate în volum sunt tălmăcite în românește de un alt mare traducător, Paul Drumaru, redactor la Editura Kriterion.

„Ruleta maghiară” oferă prilejul celor care l-au cunoscut pe Markó Béla doar în ipostaza de om politic, de președinte al UDMR (1993-2011), de vicepremier al Guvernului României (2004-2007 și 2009-2012), să descopere în persoana domniei sale un poet de mare sensibilitate și originalitate, un intelectual autentic, un gânditor în spirit european, un reprezentant al națiunii căreia îi aparține și cu ale cărei probleme s-a identificat de fiecare dată. 

Întrebărilor și provocărilor lansate de Kőrössi P. József, Markó Béla le răspunde amplu, cu o sinceritate impresionantă, fără să ocolească nimic din ceea ce ar putea contribui mai bine la conturarea unui portret complet al său atât ca om politic, cât și ca poet, dar în primul rând ca intelectual maghiar transilvănean.    

Markó Béla își evocă anii copilăriei petrecute în Târgu Secuiesc, își prezintă înaintașii, anii de școală, atmosfera din Clujul studenției la Facultatea de Filologie a Universității clujene, primele preocupări literare, întâlnirea cu poezia, atmosfera din lumea scriitorilor maghiari din România anilor ’70-’80, revistele literare cu care a colaborat, primii ani petrecuți la catedră. Amintirile devin și mai vii pe măsură ce sunt evocați anii de după 1990, când Markó Béla a jucat un rol activ pe eșichierul politic din România, iar răspunsurile pe care le dă, ample și argumentate, se caracterizează prin obiectivitate și un extraordinar simț al realității, prin echilibru și un spirit european autentic.     

Cel căruia îi dă replicile, Kőrössi P. József (născut în 1953, la Oradea), este un cunoscut poet, scriitor și editor de carte din Ungaria. A fost secretar al Organizației Tinerilor Scriitori maghiari, apoi secretarul Uniunii Scriitorilor din Ungaria. A fost redactor în cadrul Editurii Móra din Budapesta. A inițiat și a moderat peste cinci sute de dezbateri literare în România și în Ungaria, cu participarea a numeroși scriitori contemporani români și maghiari. În prezent, este directorul Editurii Noran Libro, parte a grupului editorial Kossuth. Este laureatul  mai multor  premii și distincții: Premiul „József Attilaˮ din Cleveland (1987), Premiul „Ibbyˮ (1999), Premiul pentru Cultura Maghiară (Oradea, 2008).

Am fost foarte bucuroși că am reușit să organizăm această întâlnire aici la Deva, a fost un privilegiu deosebit pentru noi să ne întâlnim cu un intelectual de marcă, cu o personalitate care a avut și mai are un rol important atât în viața politică, cât și în cea literară, culturală a țării.

Despre personalitatea domnului Markó Béla și despre acest volum au vorbit doamna Irene Arsene, directoarea Editurii Curtea Veche și domnul Széll Lörincz, directorul executiv al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Hunedoara. Prezenți la lansare au fost și europarlamentarul Iuliu Winkler, președintele Organizației Județene Hunedoara a UDMR și domnul Dezméri István, președintele executiv al Organizației Județene Hunedoara a UDMR.

Biblioteca Județeană i-a conferit domnului Markó Béla o Diplomă de Excelență pentru întreaga operă literară și promovarea spiritului european în viața politică.

La final a urmat o sesiune de autografe.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Îți plac sporturile de iarnă? Află cum poți să nu te expui riscurilor accidentelor pe pârtie!

Sporturile de iarnă reprezintă unele dintre cele mai plăcute activități din sezonul rece, iar un cer albastru, soarele și cele mai bune...

3 industrii care au prosperat pe timpul pandemiei

Pandemia cauzata de noul coronavirus SARS-CoV-2 a afectat economiile tuturor tarilor din intreaga lume. Multe industrii au avut de suferit, iar numarul...

Top 3 idei de a folosi culoarea albastră în iluminatul exterior al casei

Iluminatul exterior al casei tale îi poate schimba complet aspectul, în funcție de ce corpuri de iluminat alegi și de cromatica pe...

Cum să ai o casă confortabilă în timpul iernii. Ponturi pentru un sezon rece fără griji!

Sezonul rece este cel mai dificil pentru locuințe, de multe ori existând probleme cu încălzirea, umezeala, apa caldă sau chiar cu teribilul...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: