Acasă STIRI Lucrări efectuate în plantaţiile pomicole în perioada de repaus a pomilor

Lucrări efectuate în plantaţiile pomicole în perioada de repaus a pomilor

Lucrările efectuate în plantaţiile de pomi în perioada de iarnă sau de repaus a pomilor sunt: tratamentele fitosanitare, lucrările solului şi fertilizările. În mod convenţional, se consideră că starea de repaus se instalează în momentul căderii frunzelor.

Acest fenomen se produce la sfârşitul lunii octombrie şi începutul lunii noiembrie când zilele sunt mai scurte de 12 ore, iar temperaturile scad noaptea sub 50C. Tratamentele fitosanitare la pomi urmăresc combaterea bolilor şi a dăunatorilor, respectiv a formelor de rezistenţă a acestora care se găsesc în scoarţa pomilor în perioada de repaus. Primul tratament se poate face în luna decembrie, dar şi în lunile ianuarie sau februarie, cu sulfat de cupru 3%, în zile însorite cu temperaturi peste 50C.

Următorul tratament se face la încheierea perioadei de repaus, la începutul desmuguritului cu produsul Confidor Oil SC 004 care este un insecticid sistemic. El asigură combaterea eficientă şi rapidă a păduchelui din San Jose, păianjenului roşu comun şi afidelor în faza de ouă hibernante având o acţiune sistemică de  lungă durată. Doza folosită este de 1,5%.

În ceeace priveşte lucrările solului, acestea se pot face în ferestrele de iarnă, când se poate intra în teren şi solul nu este îngheţat, efectuând arătura şi săpatul în jurul pomilor. Nu trebuie neglijat atacul rozătoarelor din livadă prin verificarea împrejmuirii cu plasă de sârma, sau prin protejarea individuală a pomilor cu diferite materiale ( folie de plastic ).

O altă lucrare importantă este fertilizarea pomilor. Stabilirea dozelor de îngraşăminte se face diferenţiat, în funcţie de specie, perioada de vârstă a pomilor, sistem de cultură şi tipul de sol.

În perioada de tinereţe, când se urmăreşte formarea sistemului radicular viguros şi o intrare rapidă pe rod, pomii au nevoie de îngraşăminte cu azot, fosfor şi potasiu. În jurul fiecărui pom se pot aplica 100-150g îngrăşământ complex în funcţie şi de vârsta pomilor şi 4-5 kg de gunoi de grajd fermentat. Aceste doze se măresc în funcţie de vârsta pomilor.

În cazul solurilor acide putem ameliora însuşirile fizico-chimice prin folosirea amendamentelor cu calciu. În cazul folosirii amendamentelor se măreşte şi eficienţa îngrăşămintelor încorporate în sol.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Pariurile sportive – fenomen de masă și veritabilă industrie accesorie sportului

Sportul continuă să suscite un interes major pentru foarte mulți oameni, atât ca formă de divertisment, prin urmărirea evenimentelor preferate, cât și...

TOP 5 trucuri prin care îți poți îmbunătăți procesul de producție

Procesele de producție simplificate sunt vitale pentru succesul companiilor producătoare. Cu toate acestea, există încă mult spațiu de îmbunătățire în cadrul multor...

Află topul celor 4 calități care îți garantează succesul în viață

Succesul în viață presupune, pe scurt, să te simți împlinită cu situația pe care o ai, independența financiară fiind unul dintre principalele...

Cadourile devin plictisitoare? Iată 4 idei de cadouri de care soțul tău chiar se va bucura

Adesea, atunci când vine vorba de cadouri, este destul de simplu să alegi cadouri pentru femei, dar opțiunile sunt limitate în ceea...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: