AcasăSOCIALLudovic Orban, întrebat de sindicaliști dacă Termocentrala Mintia va fi oprită definitiv....

Ludovic Orban, întrebat de sindicaliști dacă Termocentrala Mintia va fi oprită definitiv. Ce a răspuns liderul PNL

[ad_1]

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a fost întrebat, sâmbătă, la Deva, de un grup de energeticieni dacă Termocentrala Mintia se va opri definitiv, acesta răspunzând că nu are cunoştinţă de o asemenea decizie, menţionând însă că producătorul de energie are pierderi foarte mari, informează AGERPRES.

După ce a luat parte la o dezbatere pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, liderul PNL a fost, aşteptat la ieşirea din sală, de mai mulţi angajaţi ai termocentralei, iar preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc, l-a întrebat pe Ludovic Orban dacă are cunoştinţă despre o decizie de închidere a acestui agent economic.

“Eu nu am cunoştinţă de aşa ceva, dar ce pot să vă spun este că Termocentrala Mintia, la ora actuală, nu respectă normele de mediu. Producerea energiei termice şi electrice pe baza cărbunelui pe care îl folosiţi este total nerentabilă. Provoacă pierderi foarte mari. Mintia este în Complexul Energetic Hunedoara, care este în insolvenţă, insolvenţă în care a intrat din cauza unui ajutor de stat care nu a fost folosit conform regulilor europene. Se gândesc mai multe soluţii. Discuţia a fost să fie preluată de Consiliul Judeţean, dar şi aici trebuie să existe un plan foarte serios. De asemenea, mai exista un plan de trecere pe gaz deoarece cărbunele pe care îl extragem, conform calculelor, arată că nu e rentabil”, a spus Ludovic Orban.

Sindicaliştii şi-au mai arătat nemulţumirea că un material prin care se realiza o simulare de funcţionare a termocentralei pe următorii trei ani nu a primit încă un aviz la Ministerul Energiei, menţionând, totodată, că unitatea ar putea folosi un cărbune mai bun şi cu un conţinut redus de sulf prin care s-ar putea încadra în cerinţele de mediu.

Aproape 4.000 de apartamente, instituţii publice, şcoli şi licee din municipiul Deva sunt, în continuare, fără căldură şi apă caldă de la reţeaua de termoficare, de mai bine de o săptămână, în absenţa cărbunelui necesar pentru funcţionarea Termocentralei Mintia.

Termocentrala Mintia a fost oprită vineri, 5 martie, din cauză că nu mai avea cărbune.

Președintele Camerei Deputaților și al PNL, Ludovic Orban, și Siegfried Muresan, eurodeputat – raportor PNRR, au fost prezenți sâmbătă, la Deva, unde au prezentat autorităților locale „Programul Național de Redresare și Reziliență – Bani europeni pentru dezvoltarea județului Hunedoara”.

În urma adoptării Mecanismului European de Redresare și Reziliență, România va beneficia de o alocare de aproximativ 30,5 miliarde euro. Suma este împărțită în sprijin sub formă de granturi, 13,8 miliarde de euro, și împrumuturi, 16,7 miliarde de euro.

Potrivit Prefecturii Hunedoara, județul va beneficia de sume importante de bani pentru dezvoltare, urmând ca în următoarea perioadă să fie întocmite proiecte pentru cele șase direcții prioritare de finanțare: digitalizare, ecologizare, sprijin pentru IMM- antreprenori- industrie,  coeziune socială și teritorială, întărirea instituțiilor publice (inclusiv modernizarea și creșterea capacității spitalelor) și proiecte pentru tineret.

Tot sâmbătă, înaintea întâlnirii privind Programul Național de Redresare și Reziliență, a avut o serie de discuții cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara, cu administratorul judiciar al societății și cu lideri de sindicat, la care au participat Vetuța Stănescu, Siegfried Mureșan, primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob Ridzi, secretarul de stat în Ministerul de Finanțe, Lucian Heiuș, și Adrian David, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara. 

Au fost prezentate și discutate problemele celor două principale componente ale activității CEH, extracția de cărbune și producția de energie electrică și termică.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>



[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc