Acasă STIRI Mai mult de jumătate dintre români nu merg la stomatolog. Mai puțin...

Mai mult de jumătate dintre români nu merg la stomatolog. Mai puțin de o treime dintre copii sunt aduși de părinți la consult

[ad_1]

Vortexul polar este fenomenul responsabil de valurile neobişnuitele de ger din ultima perioadă. Creat în jurul Polului Nord, acesta a adus temperaturi extrem de scăzute și în zone unde, de obicei, iarna este una foarte blândă.

Iarna, aerul extrem de rece din jurul Polului Nord se menţine de obicei la altitudini de 25-50 de kilometri, formând un vortex polar, care se învârteşte asemenea unui ciclon. Câteodată însă, această masă de aer extrem de rece este dislocată din această poziţie şi o parte din ea se propagă spre sud, potrivit Agerpres, care citează apnews.com.

Acest fenomen se produce mai frecvent decât de obicei, iar oamenii de ştiinţă nu ştiu exact care este cauza.

Unii dintre ei sunt de părere că la originea vortexului s-ar afla fenomene meteorologice naturale, dar şi încălzirea globală de origine antropică.

Temperaturi negative record înregistrate în Texas şi Oklahoma au dus la întreruperi ale furnizării de energie electrică. O tornadă a lovit Carolina de Nord. Alte regiuni din sudul Statelor Unite au înregistrat ninsori însoţite de tunete.

Dar ninsorile abundente nu au lovit doar aceste zone de pe continentul nord-american, ci şi Grecia şi Turcia, unde astfel de fenomene meteorologice sunt foarte rare.

Citește și: România, față în față cu ”Bestia din Est”. De ce se prăbușesc temperaturile la valori negative în Europa, în doar câteva ore

În schimb, în ultimele zile, în unele părţi din Groenlanda, Alaska, Norvegia şi Suedia s-au înregistrat temperaturi mai ridicate decât în Texas şi Oklahoma.

Iar localnicii din sudul Floridei s-au plâns de temperaturi pozitive record pentru această perioadă a anului, care au provocat înflorirea timpurie a plantelor.

Astfel de anomalii meteorologice se produceau cu o frecvenţă de o dată la câţiva ani, însă studiile arată că în ultima perioadă se produc mult mai frecvent, aproape în fiecare an, potrivit lui Judah Cohen, expert din cadrul companiei Atmospheric Environmental Research, din Boston.

Cum „scapă” vortexul polar spre sud

Vortexul polar rămâne în locaţia sa normală, la mare altitudine deasupra Polului Nord, până când se loveşte de un alt front atmosferic.

De obicei, astfel de fronturi atmosferice nu sunt suficient de puternice pentru a disloca vortexul polar. Câteodată însă au suficientă energie şi atunci aerul extrem de rece din vortexul polar ajunge să fie împins spre latitudini sudice, conform specialiştilor.

Uneori, masa de aer rece este fragmentată în mai multe valuri, ceea ce este legat de obicei de manifestarea unor puternice furtuni de zăpadă în estul SUA, la fel ca în urmă cu câteva săptămâni.

În alte dăţi, masa de aer rece se deplasează în totalitate spre un alt loc, ceea ce coincide cu instalarea unor ierni extrem de reci în anumite părţi ale Europei.

Citește și: Totul despre vortexul polar care îngheață Europa: ce este și cum funcționează. Cum va arăta vremea după destrămarea lui

Anul acesta, conform meteorologilor americani, s-au înregistrat două astfel de fragmentări ale masei de aer rece ce formează vortexul polar, la începutul lunii ianuarie şi respectiv la mijlocul acestei luni.

Apoi, la sfârşitul lui ianuarie s-a produs acea deplasare a masei de aer rece ce a avut ca rezultat fenomene de iarnă extreme în Europa şi în SUA.

Procesul de încălzire care afectează zona Arctică şi produce subţierea banchizelor marine, alimentează cu energie fronturile de aer care se ciocnesc de vortexul polar.

Astfel, aceste fronturi de aer devin din ce în ce mai puternice, ameninţând să disloce vortexul polar.

„Există dovezi că schimbările climatice pot slăbi vortexul polar, ceea ce creşte riscul ca aerul rece polar să se deplaseze spre latitudini mai scăzute”, conform profesorului de meteorologie Marshall Shepherd, de la Universitatea din Georgia.

Astfel de disturbări puternice ale vortexului polar s-au produs şi în anii ’80, când au existat, de asemenea, manifestări de iarnă extremă la latitudini de obicei mai calde, conform lui Judah Cohen.

„Nu cred că aceste fenomene, produse în această iarnă, sunt fără precedent. Trebuie să ţinem cont de contextul în care s-au produs. Planeta este mult mai caldă decât era”, a mai spus acesta.

Sursa: Agerpres

 [ad_2]

Source link

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

De ce trebuie să ţii cont când cumperi un cărucior pentru copilul tău

Achiziţionarea unui cărucior pentru un copil necesită timp şi bani şi este o investiţie importantă care necesită analizarea opţiunilor existente şi chiar...

Reciclarea, responsabilitatea antreprenorului modern și atent

Adaptarea afacerii la cerințele de pe piață vine în mod firesc la un moment dat în direcția dezvoltării și presupune de multe...

Cum să trimiți un colet în siguranță? TOP 3 sfaturi utile

Multe dintre afacerile din ziua de astăzi oferă produse. Fie că vorbim despre un restaurant, un magazin de îmbrăcăminte sau încălțăminte, decorațiuni...

O asigurare pe care e bine să o ai dacă ești proprietarul unei case

A avea o casă presupune o mare responsabilitate pentru proprietar. Acesta trebuie să o îngrijească permanet, să se asigure că are o...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: