Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Manifest pentru sănătatea Pământului

Manifest pentru sănătatea Pământului

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat în ziua de 22 aprilie 2015, la Salle d’Or din incinta Deva Mall, o nouă întâlnire cu artistul și scriitorul Edy Moțățăianu care și-a lansat recenta carte intitulată „Copiii Pământului”.

Am avut, din nou, bucuria de a ne întâlni cu acest îndrăgit artist și scriitor, cel care s-a declarat prietenul copiilor „de la 3 la 93 de ani”. Ne-am lăsat, și de această dată, călăuziți de lumea personajelor create de el și am pătruns într-un univers plin de farmec. Această întâlnire nu a fost deloc întâmplătoare: ea a avut loc chiar de Ziua Internațională a Pământului, autorul făcând un apel, prin intermediul personajelor cărții, la o atitudine protectoare și prietenoasă față de natura înconjurătoare, față de planeta pe care trăim cu toții.

Cartea intitulată „Copiii Pământului”, pe care a lansat-o Edy Moțățăianu, este o impresionantă pledoarie, realizată prin intermediul personajelor din povestire, la protejarea naturii, la grija față de tot ce este viu pe această planetă a noastră atât de încercată în ultimele decenii.

Personajele cărții fac pledoarii explicite și pline de căldură pentru păstrarea sănătății mediului, pentru o atitudine respectuoasă față de Pământ. Grija față de Natură este exprimată de Zâna Naturii, personaj al cărții, care spune: „Cu cât o vom murdări mai tare, cu atât (…) mai greu se va putea curăța singură… Iar dacă Natura e murdară, nu mai e frumoasă și nici sănătoasă.” Este un veritabil manifest pentru sănătatea Pământului.

Artistul și scriitorul Edy Moțățăianu ne-a oferit de această dată o continuare a aventurilor și pățaniilor lui Ionel Bocănel, ne-a readus în atenție personajele binecunoscute de cei care au citit precedentele cărți și piese de teatru ale sale. Autorul a realizat și o variantă dramatizată a povestirii „Copiii Pământului”, variantă care se pretează la o punere în scenă de către copii, sub îndrumarea profesorilor.

Și de această dată, talentul literar și fantezia creatoare a autorului, dragostea și înțelegerea sa față de fascinanta și irepetabila lume a copilăriei, a basmelor și poveștilor, au adus în fața noastră o creație literar-dramatică de mare originalitate, care va atrage copiii cu vârste cuprinse între 3 și 93 de ani, cum spune autorul.

Se remarcă dialogurile vii, naturale, pline de umor, spumoase, ipostazele  complicate, întâmplările neașteptate care, toate, se încheagă într-o acțiune fluentă, bine condusă de autor, acțiune care stârnește interesul.

Este cu atât mai lăudabilă această nouă apariție editorială semnată Edy Moțățăianu cu cât se știe cât de exigenți sunt copiii, cu câtă atenție și sensibilitate urmăresc mesajele care li se adresează. Aplauzele lor sunt întotdeauna acordate numai celor care le merită cu adevărat, ei nu știu ce este prefăcătoria, ei nu aplaudă din politețe. Iar aplauzele care au răsunat cu ocazia acestei noi lansări au fost un semn de apreciere și bucurie pentru evenimentul cu totul special oferit de Edy Moțățăianu.

Tot cu aplauze a fost răsplătit și momentul artistic dedicat Zilei Internaționale a Pământului susținut de trupa „Cu Moț… în Frunte”: „Bocănel cel Murdărel și Zâna Naturii”.

În final a avut loc o sesiune de autografe oferite celor prezenți de îndrăgitul Edy Moțățăianu.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: