AcasăSTIRIManuale noi la toate disciplinele pentru elevii Liceului German Honterus din Brasov,...

Manuale noi la toate disciplinele pentru elevii Liceului German Honterus din Brasov, la initiativa Fundatiei Michael Schmidt

732 de elevi ai Liceului German Honterus din Brasov vor beneficia de manuale în limba germană pentru toate materiile, după ce în 20 decembrie Fundația Michael Schmid le-a donat, ca parte a unui proiect finanțat de către Haus des Deutschen Ostens (HDO) din Munchen, instituție specializată a landului Bavaria care își desfășoară activitatea în domeniul cultural și educațional, pentru susținerea fostelor teritorii și asezări germane din Europa de Est.

Continuand proiectele din zona educatiei, una dintre ariile principale de actiune ale Fundatiei Michael Schmidt, proiectul de fata asigura manuale de studiu si materiale auxiliare  in limba germana, pentru elevii de pana in clasa a X-a.

„Acest proiect vizeaza o problema foarte serioasa cu care se confrunta invatamantul in limba germana in Romania, care, pe langa lipsa dascalilor calificati, se afla in situatia in care pentru anumite discipline nu s-au mai editat manuale de cativa ani. Eforturile noastre au inceput inca din anul 2013, iar angajamentul nostru este pe termen lung, insa consideram ca este necesara gasirea, cat mai curand, a unei solutii la nivel national pentru a rezolva problema manualelor. Scolile cu predare in limba germana din Romania au o istorie de aproape 500 de ani si reprezinta un reper cultural si educational important in tara noastra”, a declarat Michael Schmidt, Presedintele Fundatiei Michael Schmidt.

Liceul German Honterus din Brasov este cea mai veche scoala cu predare in limba germana din Romania, fiind infiintata in anul 1541 de catre Johannes Honterus, si reprezinta, in prezent, cea mai mare institutie de invatamant cu predare in limba germana, inregistrand peste 1500 de elevi inscrisi in clasele  0-XII de studiu.

„Suportul acordat de Fundatia Michael Schmidt vine in sprijinul unui numar important de elevi si profesori din cadrul Liceului Honterus care isi vor putea desfasura activitatea scolara in conditii mai bune, pe baza unor manuale si materiale auxiliare de actualitate specifice institutiilor de invatamant cu predare in limba germana. An de an, suntem in situatia de a gasi solutii locale si punctuale in ceea ce priveste lipsa manualelor, iar acest lucru presupune eforturi semnificative din partea noastra a dascalilor, dar si a parintilor si elevilor, ceea ce afecteaza derularea programei scolare in bune conditii”, a spus Radu Chivarean, directorul Liceului Honterus.

Fundatia Michael Schmidt, organizatia care implementeaza la nivel local acest proiect, este activa in zona invatamantului cu predare in limba germana, donand pana in prezent mii de materiale didactice pentru scoli din toata tara, printre care Colegiul Goethe din Bucuresti si Colegiul Bruckental din Sibiu, dar si alte institutii de invatamant din judetele Bihor, Baia Mare, Satu Mare, Salaj, Sibiu, Brasov, Mures si Bucuresti.

La nivel national, potrivit statisticilor oficiale, in gradinitele si scolile din Romania aproximativ 24.000 copii sunt inscrisi la clasele cu predare in limba germana, numarul solicitarilor pentru acest tip de invatamant depasind cu mult numarul de locuri disponibile.

O alta problema cu care invatamantul in limba germana din Romania se confrunta este si lipsa cadrelor didactice, intrucat numarul profesorilor este mult mai mic, in comparatie cu necesarul de dascali. Astfel, Fundatia Michael Schmidt s-a implicat activ si in rezolvarea acestei probleme prin lansarea programului Deutsch hat Klasse, in cadrul caruia acorda burse de studiu pentru studentii care se pregatesc pentru a deveni dascali la clasele cu predare in limba germana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc