Acasă Marcel Ciolacu Marcel Ciolacu, scrisoare către preşedintele Comisiei Europene: România alunecă spre o cale...

Marcel Ciolacu, scrisoare către preşedintele Comisiei Europene: România alunecă spre o cale nedemocratică

[ad_1]

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a trimis astăzi o scrisoare către preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, prin care atrage atenţia asupra derapajelor nedemocratice ale actualului Guvern din țara noastră, manifestate prin politizarea fondurilor publice, a finanţării europene şi a funcţiilor publice din România.

Necesitatea unei poziţii publice din partea oficialilor europeni este justificată prin faptul că cetăţenii români trebuie să se simtă protejaţi de Uniunea Europeană atunci când sunt comise abuzuri, iar guvernele încalcă principiile democratice ale statului de drept.

“Ţara noastră alunecă spre o cale nedemocratică, iar în calitate de lider al opoziţiei din România am responsabilitatea de a face tot ce pot pentru a-i ajuta pe români şi pentru a ne apăra valorile democratice europene”, se arată în scrisoarea trimisă de preşedintele Marcel Ciolacu, care a mai subliniat că PSD este deschis la discuţii constructive despre viitorul României pe calea europeană şi democratică.

În sinteză, principalele puncte reclamate prin acest document sunt următoarele:

– Pentru prima dată în istoria postdecembristă, partidele din Coaliţie au aprobat un buget fără a accepta niciunul dintre amendamentele venite de la parlamentari.

– Tot pentru prima dată în istorie, Guvernul a adăugat – total netransparent – o anexă la buget care cuprinde sume financiare alocate preferenţial, după un algoritm politic, judeţelor şi localităţilor care sunt conduse de reprezentanţii partidelor care formează majoritatea. PNL a primit 52%, USR 35%, în timp ce UDMR 13% – o distribuţie care se suprapune aproape perfect pe ponderea fiecărui partid în coaliţie.

– Politizarea fondurilor UE. În elaborarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Guvernul nu s-a angajat într-un dialog deschis cu Parlamentul, cu opoziţia sau cu partenerii sociali.

– Guvernul se concentrează pe politizarea totală a sectorului public: schimbarea a aproape 1000 de directori de şcoli într-o singură zi, politizarea prin OUG a prefecţilor şi urmează politizarea secretarilor generali ai autorităţilor locale.

– Atacul public şi radical al Guvernului împotriva Avocatului Poporului, a membrilor Curţii Constituţionale a României şi Consiliului Superior al Magistraturii.

– În ultimele două zile, actualul prim-ministru şi ministrul Justiţiei au criticat în mod deschis şi public o decizie definitivă luată de o instanţă de judecată.

– Premierul a ameninţat public liderii sindicatelor şi reprezentanţii HoReCa pentru organizarea grevelor paşnice împotriva unora dintre deciziile luate fără nicio consultare cu aceştia.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>[ad_2]

Source link

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Abia te-ai întors din vacanță, dar nu te simți pregătit să înfrunți stresul de la job? Iată 3 trucuri pentru a te readapta vieții...

Vacanța de vară s-a terminat, dar tu poate că n-ai starea necesară ca să te întorci rapid la job. Mintea îți este...

Pariurile sportive – fenomen de masă și veritabilă industrie accesorie sportului

Sportul continuă să suscite un interes major pentru foarte mulți oameni, atât ca formă de divertisment, prin urmărirea evenimentelor preferate, cât și...

TOP 5 trucuri prin care îți poți îmbunătăți procesul de producție

Procesele de producție simplificate sunt vitale pentru succesul companiilor producătoare. Cu toate acestea, există încă mult spațiu de îmbunătățire în cadrul multor...

Află topul celor 4 calități care îți garantează succesul în viață

Succesul în viață presupune, pe scurt, să te simți împlinită cu situația pe care o ai, independența financiară fiind unul dintre principalele...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: