Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Marea Unire celebrată de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Deva

Marea Unire celebrată de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Deva

Activitatea noastră cultural-educativă dedicată Zilei Naționale a României a fost şi în acest an prilej de emoţie şi bucurie. Această emoţie am transmis-o tuturor tinerilor care, în ziua de 28 noiembrie 2013, au făcut neîncăpătoare Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva.

Fidelă tradiţiei de ani de zile, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a dedicat şi în acest an Zilei Naţionale a României o activitate specială, destinată în primul rând tineretului. În ziua de 28 noiembrie 2013, cei prezenţi în sală au asistat la o prezentare ce a avut ca temă Unirea cea Mare şi făurirea României Mari. S-a vorbit despre evenimentele politice care, în anul 1918, au adus Basarabia, Bucovina şi Transilvania laolaltă, făurind România Mare. Ca de obicei, publicul a fost format din  elevi de la liceele din Deva cărora, la finalul expunerii, le-au fost adresate întrebări legate de marele eveniment de la 1 Decembrie 1918, cele mai bune răspunsuri fiind răsplătite cu premii constând în diplome și cărți oferite de biblioteca noastră.

Aşa cum se ştie, dintre marile evenimente, dintre numeroasele momente de răscruce istorică pe care le-a trăit poporul român, nu este zi mai dragă inimilor noastre decât acel 1 Decembrie 1918 când miile de glasuri de la Alba Iulia au strigat din răsputeri, cu hotărâre şi bucurie: „Unirea cu România, Unirea cu Patria-Mamă!ˮ De atunci, de când România a strâns la pieptul ei toate provinciile pe care jocul istoriei le-a smuls de-a lungul secolelor, ziua de 1 Decembrie o purtăm cu iubire în suflet, aşa cum cu iubire arborăm tricolorul la zi de mare sărbătoare a Neamului românesc. Am iubit ziua de 1 Decembrie chiar şi în vremuri grele, tulburi, când ea a fost samavolnic scoasă din cărţile de istorie, alungată din şirul sărbătorilor neamului, aşa cum alungați şi ignorați au fost şi marii bărbaţi de stat care au pus umărul la făurirea României Mari. Istoria, această călăuză a vieţii, numită pe drept cuvânt magistra vitae de către strămoşii noştri romani, a aşezat, însă, această mare zi a neamului românesc la locul de mare cinste ce i se cuvine în mod firesc. Ziua de 1 Decembrie este ziua noastră naţională, este ziua care le aduce aminte  românilor, oriunde s-ar afla în lume, că au o Patrie care trebuie iubită la bine şi la greu.

În ciuda anilor scurşi de atunci, în curând aproape un secol, de la acea neuitată zi de 1 Decembrie 1918, cu zăpadă uşoară şi ceaţă peste apa Mureşului, mărturiile celor care au fost prezenţi acolo, care au trăit orele fierbinţi ale proclamării Unirii de la Alba Iulia sunt tot mai vii. Documentele vremii, amintirile acelor participanţi plini de însufleţire ne determină să ne plecăm frunţile cu veneraţie şi recunoştinţă faţă de toţi cei care au clădit minunatul edificiu numit România Mare. De aceea, nu putem să nu fim mândri că şi din judeţul Hunedoara, din oraşul Deva, au fost sute de participanţi la impresionanta Adunare de la Alba Iulia, trenuri întregi aduceau ţărani din Zărand, de pe Valea Mureşului, a Cernei, din Valea Jiului, cu steaguri tricolore fluturând sub razele soarelui de iarnă, toţi purtând în inimi şi în gând o singură dorinţă, un vis de veacuri: să vadă România întregită, să-i vadă uniţi sub tricolor pe fraţii de un neam din toate ţinuturile româneşti.

Ştim din documentele vremii că printre participanţii la Adunarea de la Alba Iulia au fost şi sute de adolescenţi, aşa cum a fost viitorul poet Lucian Blaga, cel care nu va uita niciodată ziua de 1 Decembrie şi strigătul plin de însufleţire ridicat din mii de piepturi: „Trăiască România dodoloaţă!” Se cuvine ca tinerii de azi, cei care au vârsta participanţilor la Marea Unire, să afle cât mai multe despre această minunată zi de mare praznic a românilor, să ştie ce datorăm înaintaşilor noştri, să treacă dincolo de datele istorice seci şi să se aplece cu interes asupra unor evenimente care ne-au marcat destinul ca naţiune europeană demnă.

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva este extrem de mândră că are posibilitatea, prin colectivul inimos şi bine pregătit care munceşte aici, să prezinte în fiecare an date despre Unirea din 1918, să prezinte celor tineri filele esenţiale din „sfânta carte unde se află înscrisă gloria României”, cum atât de emoţionant ne îndemna Nicolae Bălcescu.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: