Acasă STIRI Mecanizarea în sprijinul fermierului (I)

Mecanizarea în sprijinul fermierului (I)

Aplicarea  îngrăşămintelor chimice

O agricultură modernă şi profitabilă nu poate fi concepută în zilele noastre fără utilizarea mecanizării şi administrarea îngraşămintelor.

Chimizarea ,sau utilizarea îngrăşămintelor chimice prezintă o importanţă deosebită în obţinerea de producţii ridicate,respectând modul corect de administrare astfel ca substanţele nutritive să ajungă cât mai mult în zona rădăcinilor active ale plantelor.

În ceeace priveşte aplicarea acestor îngrăşăminte trebuie ţinut cont de câteva principii generale:

  • Perioada de administrare este diferită ,funcţie de condiţiile pedo-climatice şi faza de consum maxim al plantei.
  • Solul,influenţează de asemenea perioada de administrare.În perioada de încolţire a seminţelor este important ca substanţele nutritive să fie în cantitate suficientă în zona rădăcinilor.Deci nu se poate recomanda un calendar standard,dar pe baza elementelor nutritive de bază se pot stabili cantităţile ce trebuie administrate. De aceea este foarte important să avem o determinare a elementelor nutritive pe sole,astfel ca administrarea să se facă la necesar.Trebuie ţinut cont de faptul că îngrăşămintele pe bază de azot sunt foarte active în sol,dar pot fi şi uşor spălate de apele pluviale.De aceea se recomandă administrarea fracţionată şi nu utilizarea integrală la însămânţare, sau doar în faza de creştere a plantelor.
  • Administrarea se face în etape.Se recomandă folosirea îngrăşămintelor principale,azotoase şi complexe în mod fracţionat,jumătate toamna la pregătirea patului germinativ,sau imediat după semănat,urmând ca cealaltă jumătate să fie administrată primăvara,la pornirea în vegetaţie a plantelor.
  • La plantaţiile de pomi,dacă se vor observă  deficienţe de azot,administrarea se va face în jurul pomului,la protecţia coroanei după care se încorporează în sol.
  • La  legume se va ţine cont  de perioada de vegetaţie.Administrarea se face în două faze,jumătate la 15 zile după plantare,iar restul la legarea rodului,îngrăşământul fiind aplicat la circa 10-15 cm de tulpina plantei,amestecându-se cu solul.

Pentru început am făcut doar o prezentare generală a celor mai importante principii,urmând ca în materialele viitoare să particularizăm, funcţie de cultură şi perioadă.

Maşinile de administrare a îngrăşămintelor chimice au capacităţi diferite,în ceeace priveşte mărimea buncărului sau modul de utilizare, pot fi autoportate sau tractate.Mărimea acestora se decide de fiecare fermier, funcţie de suprafeţele şi  culturile existente.Pentru o fermă medie se recomandă o maşină de administrat cu următoarele caracteristici:

  • capacitate buncăr   400-500 kg
  • lăţime de lucru   6-17 m
  • productivitate   6-8 hectare

Vom reveni cu prezentarea celor mai utilizate maşini de acest tip şi a principalelor caracteristici.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum să alegi cadouri practice, dar în același timp speciale pentru bărbați?

Cu siguranță, ai fost cel puțin o dată în impas în alegerea unui cadou potrivit pentru un bărbat. Și pe bună dreptate,...

Trei elemente care nu trebuie să lipsească atunci când îți amenajezi noua ta baie

Noul tău apartament reprezintă una dintre bucuriile vieții și cu siguranță că vrei să îl decorezi exact așa cum ai visat întotdeauna....

Pandemia Covid-19 și tehnologia schimbă peisajul serviciilor de asigurări – 3 beneficii pentru șoferi

Tehnologia schimbă tot mai mult modul în care interacționăm, comunicarea prin intermediul unui ecran devenind astăzi norma. Pentru generațiile de copii care...

Vrei să te bucuri de un aer mai curat în propria locuință? Iată ce trebuie să faci!

Cu siguranță știi deja că este extrem de important ca aerul din casă să fie cât mai curat și mai ușor de...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: