Acasă SĂNĂTATEA TA Medicii timișoreni vor învăța în Olanda și Germania chirurgie endovasculară

Medicii timișoreni vor învăța în Olanda și Germania chirurgie endovasculară

Trei chirurgi ai Universității de Medicină și Farmacie (UMF) ‘Victor Babeș’ din Timișoara se vor instrui în Olanda și Germania în chirurgie endovasculară, în cadrul unui Program ERASMUS+.

‘Societatea Română de Chirurgie Vasculară a câștigat un proiect ERASMUS+ de mobilități, iar Timișoara este prima beneficiară din țară a acestuia. Vor fi circa 20 de medici din țară care vor fi instruiți în chirurgia endoscopică, fără tăietură de țesut, dar primul val de medici care va pleca în străinătate vom fi trei chirurgi timișoreni. Apoi, ceea ce noi învățăm acolo, venim și le arătăm și celorlalți, din țară’, a declarat marți prof. univ. dr. Mihai Ionac, șeful Secției de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean Timișoara, într-o conferință de presă organizată cu prilejul lansării proiectului.

Prof. Mihai Ionac a subliniat faptul că domeniul chirurgiei vasculare înregistrează, în lume, o schimbare crucială a tehnicii de lucru.

‘Aceasta înseamnă că se trece de la chirurgia deschisă, pe viu, unde se creează o plagă deschisă, cu distrugere de țesuturi și lucrezi înăuntru, la tehnica endovasculară, care este asemănătoare cu ceea ce fac colegii noștri de la chirurgie cardiovasculară, respectiv, dilată, desfundă arterele coronare cu ajutorul unor catetere. Este o tehnică minim invazivă’, a explicat Ionac.

Chirurgul timișorean a mai punctat faptul că, din păcate, în ceea ce privește specialitatea de chirurgie vasculară, momentan, în România, nu se practică tehnicile de chirurgie endovasculară, iar ERASMUS+ vine tocmai în sprijinul acestei formări, proiectul derulându-se pe durata a doi ani, cu începere de la 1 ianuarie 2016.

‘Este nevoie de niște abilități în plus, pe care acest proiect le are în vedere. Prin acest proiect o să învățăm, cu ajutorul colegilor din Olanda și Germania, aceste abilități. Medicii noștri sunt deschiși să învețe, pentru că este în favoarea pacienților. Orice medic dorește să aibă un pacient care, în loc să stea 10 zile în spital, să stea 2-3 zile, să aibă un pacient care are șanse să facă mult mai puține complicații, pentru că la chirurgia deschisă pot să apară complicații’, a detaliat Mihai Ionac.

Specialistul a mai precizat că chirurgii își doresc să poată trata stadii de boală care până acum nu se puteau trata. ‘Cu aceste tehnici, vom putea prelungi viața membrelor acestor pacienți și să evităm amputația’, a spus medicul.

Potrivit acestuia, dotările cu echipamente pentru astfel de intervenții chirurgicale există deja în centrele din România, dar lipsesc specialiștii.

Pe de altă parte, Mihai Ionac a declarat că sunt și medici străini care vin la noi să învețe tehnici clasice de intervenții chirurgicale.

‘Și noi avem să-i învățăm pe ei unele lucruri. Este foarte interesant. Sunt clinici în Europa Occidentală în care aceste tehnici (noi, n.r.) au preluat aproape complet tratamentul pacienților și nu se mai folosesc tehnicile clasice chirurgicale, deschise. Din acest motiv, rezidenții lor nu mai știu să lucreze în tehnica deschisă și aici este un dezavantaj pentru ei. Dacă, de exemplu, se rupe un vas în timpul dilatării vasului sanguin cu un balon, pacientul trebuie operat deschis. Noi facem numai acest tip de operație și atunci pe străini îi interesează să-și trimită rezidenții la noi să vadă și să învețe cum operăm noi în aceste cazuri’, a explicat Mihai Ionac.

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

ANGAJĂRI la stat în Alba: ZECI de posturi vacante. Se caută vopsitori, muncitori, inspectori, psihologi sau șefi birou. CONDIȚII

Sunt câteva posturi vacante în această perioadă la instituții de stat din județul Alba. Candidaţii interesaţi de aceste locuri de muncă trebuie să...

INCENDIU într-o localitate din municipiul Aiud: Acoperișul unei case a fost cuprins de flăcări

Mesaje de 8 Martie 2021. Felicitări și urări de Ziua Femeii. „Închin paharul pentru noi FEMEILE! Pentru bărbații care ne au, pentru nenorociții...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: