AcasăSTIRIMetode şi mijloacele de cercetare prezentate la Muzeul din Deva în cadrul...

Metode şi mijloacele de cercetare prezentate la Muzeul din Deva în cadrul proiectului CERES

La începutul lunii iulie a.c., Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva a anunţat că în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României Bucureşti, Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Optoelectronică INOE 2000 (coordonatorul proiectului), şi LAVIMAR consult SRL a demarat proiectul intitulat „Centru pentru valorizarea proiectelor cultural-ştiinţifice în arheologie”(CERES).

Proiectul face parte din domeniul Parteneriate în Domeniile Prioritare, finanţat de Ministerul Educaţiei Naţionale prin UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării). În cadrul proiectului, care se derulează pe o perioadă de trei ani (2014-2016) şi prin care MCDR Deva va primi o finanţare de la bugetul de stat de peste 136.000 lei, una dintre acţiuni va avea loc luni, 10 noiembrie 2014, începând cu ora 11.00, la sediul instituţiei din Palatul Magna Curia. Cu această ocazie, o parte din echipa de specialişti a INOE 2000 va prezenta metodele şi mijloacele de cercetare atrase şi dezvoltate prin proiectul CERES, rezultatele cercetărilor pluridisciplinare care au condus la excepţionala apreciere a proiectului CERES, precum şi aspectele inovative ale acestuia. Astfel, pe lângă conducerea MCDR, la întâlnire vor fi prezenţi dr. ing. Roxana Radvan (coordonator departament CERTO-INOE), dr. fiz. Laurenţiu Angheluţă (director proiect) şi drd. ing. Alexandru  Chelmus (asistent cercetare).

Ce este proiectul CERES

Buna practică în cercetarea ştiinţifică validată de Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Optoelectronica INOE 2000 din Măgurele se va generaliza prin cele mai diverse activităţi de diseminare, printre care cursuri internaţionale şi tabere de cercetare aplicativă ce vor fi organizate în cadrul sitului arheologic de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, târguri internaţionale de prezentare a rezultatelor şi noutăţilor tehnologice şi ştiinţifice din domeniul arheologiei şi conservării bunurilor culturale. Astfel, consorţiul urmăreşte să creeze în cadrul MCDR Deva un centru de lucru modern, dar şi un centru de pregătire pentru arheologi din ţară şi străinătate, bazându-se pe asistenţa echipelor de arheologi, istorici, fizicieni, electronişti şi chimişti.

Evenimentele incluse în programul de desfăşurare a proiectului vor poziţiona oraşul şi judeţul pe harta celor mai importante centre pentru cercetarea arheologică din SE Europei – evenimentele urmând să devină în cel mai scurt timp tradiţionale.

Pentru activităţile de cercetare pe teren se vor folosi cunoştinţe de ultimă oră şi echipamente din cea mai nouă generaţie, asigurate de INOE 2000 prin Proiectul „Infrastructură Multisite pentru Creșterea Capacității de Cercetare și Inovare în domeniul Optoelectronicii și Instrumentației Analitice / INOVAOPTIMA“, co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanțare încheiat cu Ministerul Educației Naționale şi prin laboratorul mobil ART4ART. Informaţiile şi cursurile pregătitoare ale campaniilor se vor bucura şi de facilităţile oferite de platforma construită de INOE pentru accesul on-line la infrastructura de cercetare şi pentru monitorizarea activităţii desfăşurate pe şantiere şi în laborator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc