Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Mihai Petre, dascăl și cercetător

Mihai Petre, dascăl și cercetător

Am asistat astăzi la un moment cu totul special, la un eveniment cultural de mare interes, prilejuit de lansarea volumului Urbanonimie hunedoreană – particularități și perspective. Lucrarea este un cadou oferit, în prag de Sfinte Sărbători, locuitorilor județului Hunedoara de către prof. Mihai Petre.

Cartea, a cărei lansare a fost organizată de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, este un amplu tratat de urbanonimie hunedoreană, o lucrare realizată cu instrumentar științific modern, cu metode științifice pe care profesorul Mihai Petre le stăpânește la perfecțiune. Pe lângă excepționala activitate didactică pe care o desfășoară cu cinste de decenii bune la catedra de limba română a Colegiului „Iancu de Hunedoara”, profesorul Mihai Petre și-a dedicat ani buni cercetării unui domeniu extrem de ofertant al lingvisticii, acela al toponimiei.

Continuând buna tradiție a marelui nostru lingvist Iorgu Iordan, profesorul Mihai Petre s-a aplecat cu acribia și priceperea specialistului asupra complexelor aspecte ale numelor de locuri din ținutul hunedorean, un ținut extrem de bogat în material topografic, material pe care talentul de cercetător al profesorului Mihai Petre l-a valorificat din plin.Prefața cărții, care poartă semnătura cercetătorului științific principal, dr. Adrian Rezeanu, de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române, București, nume de referință în lingvistica românească actuală, subliniază pregnant originalitatea acestei lucrări, faptul că analiza lingvistică a urbanonimiei locale reprezintă un punct-forte în stabilirea statutului semantic al numelor de locuri hunedorene.

Cei care vor parcurge acest volum vor avea în față un tablou extrem de amplu, bine documentat, până la ultimul detaliu, al denumirilor de locuri, străzi, așezări din județul Hunedoara. Istoria județului nostru ni se relevă acum și din unghiul de vedere al toponimiei, al numelor de localități, analiza pe care profesorul Mihai Petre o face fiind realizată cu o corectitudine demnă de un mare savant, de un veritabil om de știință care vrea să meargă pe firul numelor și să aducă la lumină lucruri noi, inedite.

Volumul domnului profesor Mihai Petre se alătură cu cinste celorlalte lucrări de referință din literatura română de specialitate și suntem extrem de mândri, ca hunedoreni, că a apărut această lucrare care aruncă un fascicul nou de lumină asupra numeroaselor aspecte ale toponimiei hunedorene, aspecte pe care volumul le analizează și le prezintă cu mult profesionalism.

Este un model de lucrare ce face cinste oricărei biblioteci, o lucrare ce nu trebuie să lipsească din instrumentarul de lucru al oricărui lingvist sau profesor de limba română care vrea să-și perfecționeze cunoștințele de lingvistică în general, de toponimie în special.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

VIDEO: Zbor deasupra rezervației naturale ”Calcarele de la Valea Mică”. Legenda ”degetului lui Dumnezeu” și povestea uriașilor

La mică distanță de drumul național care face legătura dintre Zlatna și Alba Iulia, se află un paradis natural. La Valea Mică, mai...

Ziua Femeii sau Ziua Mamei? Ce se sărbătorește de fapt pe data de 8 martie

Multe persoane se întrebă dacă pe 8 Martie se sărbătoreşte Ziua Femeii sau Ziua Mamei. Ziua Femeii se sărbătoreşte pe 8 MARTIE și este...

Ministrul Educației dă asigurări că elevii vor susține examenele naționale în format fizic, la datele stabilite

Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a declarat că a iniţiat discuţii la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru ca chiar dacă vor...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: