Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Mii de timișoreni la Festivalul Luminii

Mii de timișoreni la Festivalul Luminii

Mii de timișoreni au luat parte aseară la primul spectacol dintr-o serie de evenimente care aduc în fața publicului o poveste plină de lumină și culoare. Desfășurat în Piața Libertății, spectacolul intitulat ”Lumina Libertății” a fost conceput ca unul de arte performative, muzică, arte vizuale și instalații de lumină.

Clădirile din cea mai frumoasă piață a Timișoarei au fost transformate aseară în adevărate scene pentru creatorii unei minunate povești cu și despre municipiul de pe Bega. Asociația ”Timisoara Capitala Culturala a Europei” a pregătit o surpriză de proporții cu ajutorul comunității creative locale și al artiștilor din oraș dar și din străinătate, cei care au conceput și pus în scenă acele momente reprezentative pentru fiecare etapă istorică, astfel că spectatorii retrăiesc 100 de ani de Romania în doar 3 zile.

Prima seară de spectacol a oferit prin muzică, proiecții și instalații de lumină povestea începutului vieții timișoreanului Luca, în anul 1918. La acest spectacol cu adevărat grandios își dau concursul peste 100 de muzicieni, actori și dansatori. Povestea începe cu primul Război Mondial care tocmai luase sfârșit, iar în Europa a revenit pacea. Spectatorii l-au putut vedea pe Luca la școala de muzică, studiind, repetând la vioară și descoperindu-și pasiunea pentru armonie. Apoi Luca a crescut, s-a îndrăgostit și a plecat pe drumul lui.

Astăzi, în cea de-a doua seară, va fi spusă povestea în continuare. Spectacolul va începe la  20.30, în aceeași Piață a Libertății. De această dată, spectatorii vor putea fi martorii izbucnirii celui de-al doilea Razboi Mondial. Luca pleacă pe front, iar cladirile din Piața Libertății sunt distruse rând pe rând. Se instaurează o nouă ordine mondială, iar piața este martora intrării armatelor sovietice. Ei sunt cei care declară pacea și prosperitatea. Întreaga piață va căpăta încet o culoare roșie care va fi proiectată pe toate clădirile.

În cea de-a treia seară de spectacol, duminică de la orele 20.30, timișorenii sunt așteptați la ultimul act al evenimentului: Revoluție. Confuzie. (Re)construcție. Viitorul ne aparține. Scenariul acestei ultime părți îi aduce în prim plan pe locuitorii Timișoarei care se revoltă. Arborează drapelul unității românești. Aceștia schimbă culoarea pieții. Apare un sentiment de gol interior și o anumită confuzie. Se încearcă preluarea conducerii. Locuitorii Timișoarei îi resping. Tot ei încep (re)construcția. Se înhamă la un lung șir de activități pentru a construi un viitor. Cladirile revin la viață, încet, dar sigur. Cultura inspiră, oamenii dansează și lucreaza. Luca devine bunic. Își ține nepotul în brațe și are speranțe mari.

Proiectul este finanșat de Ministerul Culturii și Identitatii Nationale pe programul privind organizarea si desfasurarea manifestarilor, actiunilor si proiectelor de aniversare a Centenarului Romaniei (1918 – 2018) si al Primului Razboi Mondial si de Primaria Municipiului Timisoara si Consiliul Local al Municipiului Timisoara.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum transformi bucătăria bunicii într-un spațiu modern, fără să renunți la farmecul copilăriei

Copilăria înseamnă pentru mulți perioada petrecută în casa bunicilor. O mulțime de sentimente frumoase îi copleșesc, așa că nu e de mirare...

3 moduri inedite prin care îți poți reduce stresul prin cumpărături inteligente

Probabil știi deja că atunci când ești stresată preferi să faci o sesiune de cumpărături fie, online, fie vizitând magazinele unui centru...

Este grădina ta pregătită pentru temperaturi scăzute? Iată 4 lucruri pe care să le faci iarna

Din momentul în care iarna își intră în drepturi și temperaturile foarte scăzute sunt prezente din ce în ce mai des, grădina...

Îți plac sporturile de iarnă? Află cum poți să nu te expui riscurilor accidentelor pe pârtie!

Sporturile de iarnă reprezintă unele dintre cele mai plăcute activități din sezonul rece, iar un cer albastru, soarele și cele mai bune...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: