Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Mii de timișoreni la Festivalul Luminii

Mii de timișoreni la Festivalul Luminii

Mii de timișoreni au luat parte aseară la primul spectacol dintr-o serie de evenimente care aduc în fața publicului o poveste plină de lumină și culoare. Desfășurat în Piața Libertății, spectacolul intitulat ”Lumina Libertății” a fost conceput ca unul de arte performative, muzică, arte vizuale și instalații de lumină.

Clădirile din cea mai frumoasă piață a Timișoarei au fost transformate aseară în adevărate scene pentru creatorii unei minunate povești cu și despre municipiul de pe Bega. Asociația ”Timisoara Capitala Culturala a Europei” a pregătit o surpriză de proporții cu ajutorul comunității creative locale și al artiștilor din oraș dar și din străinătate, cei care au conceput și pus în scenă acele momente reprezentative pentru fiecare etapă istorică, astfel că spectatorii retrăiesc 100 de ani de Romania în doar 3 zile.

Prima seară de spectacol a oferit prin muzică, proiecții și instalații de lumină povestea începutului vieții timișoreanului Luca, în anul 1918. La acest spectacol cu adevărat grandios își dau concursul peste 100 de muzicieni, actori și dansatori. Povestea începe cu primul Război Mondial care tocmai luase sfârșit, iar în Europa a revenit pacea. Spectatorii l-au putut vedea pe Luca la școala de muzică, studiind, repetând la vioară și descoperindu-și pasiunea pentru armonie. Apoi Luca a crescut, s-a îndrăgostit și a plecat pe drumul lui.

Astăzi, în cea de-a doua seară, va fi spusă povestea în continuare. Spectacolul va începe la  20.30, în aceeași Piață a Libertății. De această dată, spectatorii vor putea fi martorii izbucnirii celui de-al doilea Razboi Mondial. Luca pleacă pe front, iar cladirile din Piața Libertății sunt distruse rând pe rând. Se instaurează o nouă ordine mondială, iar piața este martora intrării armatelor sovietice. Ei sunt cei care declară pacea și prosperitatea. Întreaga piață va căpăta încet o culoare roșie care va fi proiectată pe toate clădirile.

În cea de-a treia seară de spectacol, duminică de la orele 20.30, timișorenii sunt așteptați la ultimul act al evenimentului: Revoluție. Confuzie. (Re)construcție. Viitorul ne aparține. Scenariul acestei ultime părți îi aduce în prim plan pe locuitorii Timișoarei care se revoltă. Arborează drapelul unității românești. Aceștia schimbă culoarea pieții. Apare un sentiment de gol interior și o anumită confuzie. Se încearcă preluarea conducerii. Locuitorii Timișoarei îi resping. Tot ei încep (re)construcția. Se înhamă la un lung șir de activități pentru a construi un viitor. Cladirile revin la viață, încet, dar sigur. Cultura inspiră, oamenii dansează și lucreaza. Luca devine bunic. Își ține nepotul în brațe și are speranțe mari.

Proiectul este finanșat de Ministerul Culturii și Identitatii Nationale pe programul privind organizarea si desfasurarea manifestarilor, actiunilor si proiectelor de aniversare a Centenarului Romaniei (1918 – 2018) si al Primului Razboi Mondial si de Primaria Municipiului Timisoara si Consiliul Local al Municipiului Timisoara.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Pariurile sportive – fenomen de masă și veritabilă industrie accesorie sportului

Sportul continuă să suscite un interes major pentru foarte mulți oameni, atât ca formă de divertisment, prin urmărirea evenimentelor preferate, cât și...

TOP 5 trucuri prin care îți poți îmbunătăți procesul de producție

Procesele de producție simplificate sunt vitale pentru succesul companiilor producătoare. Cu toate acestea, există încă mult spațiu de îmbunătățire în cadrul multor...

Află topul celor 4 calități care îți garantează succesul în viață

Succesul în viață presupune, pe scurt, să te simți împlinită cu situația pe care o ai, independența financiară fiind unul dintre principalele...

Cadourile devin plictisitoare? Iată 4 idei de cadouri de care soțul tău chiar se va bucura

Adesea, atunci când vine vorba de cadouri, este destul de simplu să alegi cadouri pentru femei, dar opțiunile sunt limitate în ceea...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: