Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Ministerul Agriculturii le pune la dispoziţie fermierilor proiecte-tip de finanţare pe noul...

Ministerul Agriculturii le pune la dispoziţie fermierilor proiecte-tip de finanţare pe noul PNDR

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) doreşte să ajute în mod concret fermierii mici şi mijlocii care vor să acceseze programe de finanţare prin noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 — 2020 şi le va pune  la dispoziţie proiecte tip elaborate chiar de specialişti din minister.

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a declarat că fermierii mici și mijlocii vor avea la dispoziție prin noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020 proiecte tip făcute de Ministerul Agriculturii, iar cei care vor integra producția vor avea punctaje suplimentare la evaluarea proiectelor de finanţare.

[pull_quote_left]Noul PNDR este un program mult simplificat față de PNDR 2007-2013. Introducem un sistem de achiziții publice pentru privați, mult simplificat față de ceea ce a fost până acum și încercăm să rezolvăm o problemă structurală pe care România o are în agricultură și anume, odată cu creșterea exporturilor, vrem să nu mai exportăm materie primă ci produse procesate. În acest sens, unul dintre principiile PNDR este punctajul suplimentar pentru cei care integrează producția. De asemenea, fermierii mici și mijlocii vor avea proiecte tip la dispoziție făcute de minister, ca să nu mai cheltuiască bani pe consultanță”, a precizat Daniel Constantin, citat de Agerpres.[/pull_quote_left]

Toate cele 14 măsuri din noul PNDR vor avea sesiuni continue de depuneri de proiecte, cu o evaluare lunară sau trimestrială. Tot prin noul PNDR ministrul doreşte şi rezolvarea problemelor infrastructurii secundare de irigații, suma alocată fiind de de 370 de milioane de euro. Noul program va avea și o măsură dedicată împăduririlor și pentru crearea de perdele forestiere, unde au fost alocate 105 milioane de euro, dar va exista sprijin și pentru drumuri forestiere.

Daniel Constantin spune că prima măsură se va lansa la începutul lunii mai, respectiv “Investiții în exploatații Agricole'”și fermele de familie care are alocată o sumă de 150 de milioane de euro, însă cea mai importantă măsură din noul PNDR vizează “Investiții în active fizice” și are prevăzută o sumă de 1,932 miliarde de euro, cu trei submăsuri, respectiv modernizarea fermelor, procesare și infrastructură, iar cea mai mare sumă — 1,025 miliarde euro — fiind orientată către modernizarea fermelor.

“Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor” are prevăzută fonduri de 1,032 miliarde de euro în noul PNDR, circa 619 milioane de euro vor merge către “Instalarea tinerilor fermieri” și 412,8 milioane euro pentru “Start up și dezvoltarea de microîntreprinderi”.

O altă măsură din noul PNDR vizează “Serviciile de bază și reînnoirea satelor din zonele rurale” cu fonduri de un miliard de euro, iar agricultura ecologică va beneficia de peste 200 de milioane de euro în următorii șapte ani. O altă măsură importantă este cea legată de “Gestionarea riscurilor”, care are alocată o sumă de 397,8 milioane de euro.

PNDR este instrumentul prin care se acordă fonduri europene nerambursabile pentru investițiile private și publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România. Alocarea totală pentru perioada 2014 — 2020 este de 8,015 miliarde de euro pe aceste program.

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: