Acasă STIRI Ministerul Public, despre protocolul secret cu SRI: Şi-a încetat efectele în martie...

Ministerul Public, despre protocolul secret cu SRI: Şi-a încetat efectele în martie 2017; e în curs procedura de declasificare. SRI: Comisia parlamentară, informată despre denunţarea documentului.

Ministerul Publice face vineri precizări în legătură cu cele două protocoale încheiate în 2016 cu Serviciul Român de Informaţii (SRI), spunând că cel care are caracter secret şi-a încetat efectele în martie anul trecut, iar procedura de declasificare a lui a fost deja începută, fiind informaţi atât Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cât şi Ministerul Justiţiei.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, spune că membrii Comisiei de control parlamentar al activităţii SRI au fost înştiinţaţi despre menţinerea în vigoare a protocolului neclasificat încheiat de SRI cu Ministerul Public şi despre denunţarea celui clasificat, după audierea directorului Serviciului, Eduard Hellvig. Marincea a spus că în baza Ordonanţei de urgenţă nr. 6/2016, s-au stabilit condiţiile de acces la sistemele tehnice de interceptare, iar acest acces s-a realizat prin protocoale de cooperare încheiate între SRI, Ministerul Public şi MAI.

Precizările Ministerului Public și ale SRI vin după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că ne confruntăm cu o situaţie de neconstituţionalitate şi solicită Comisiei SRI să înceapă urgent o anchetă, iar Inspecţia Judiciară să se autosesizeze în acest caz.

“La data de 08.12.2016, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie a încheiat două protocoale cu Serviciul Român de Informaţii: Protocol privind cooperarea pentru stabilirea condiţiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor (NESECRET),  publicat pe site-ul Ministerului Public şi Protocol privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii (clasificat secret de stat, nivel SECRET)”, a transmis Ministerul Public.

Cu privire la protocolul secret, procurorii arată că acesta face referire la cooperarea cu SRI privind infracţiunile contra securităţii naţionale, a infracţiunilor de terorism şi a infracţiunilor săvârşite de cadre militare ale Serviciului Român de Informaţii, sesizarea parchetului cu privire la infracţiunile constatate de SRI şi comunicarea de informaţii în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind securitatea naţională a României, ale Legii nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea SRI şi ale Codului de procedură penală.

Acesta şi-a încetat efectele în 13 martie anul trecut, prin acordul ambelor părţi, iar la aceeaşi dată Parchetul General a cerut SRI să comunice dacă menţine caracterul clasificat al documentului.

În 22 martie anul acesta, Parchetul General a iniţiat demersurile pentru declasificarea protocolului şi a solicitat Serviciului acordul în acest sens, precizează procurorii.

La 22.03.2018, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  a iniţiat demersurile pentru declasificarea protocolului şi a solicitat S.R.I. acordul în acest sens.

“Nu au fost comunicate informaţii publice cu privire la acest Protocol şi nici nu a fost publicat întrucât nu a fost finalizată procedura de declasificare. Protocolul a fost transmis la data de 20.03.2018 Consiliului Superior al Magistraturii şi ministrului justiţiei, care au fost informaţi şi cu privire la iniţierea de către procurorul general a demersurilor privind declasificarea documentului”, transmite Parchetul General.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, spune că membrii Comisiei de control parlamentar al activităţii SRI au fost înştiinţaţi despre menţinerea în vigoare a protocolului neclasificat încheiat de SRI cu Ministerul Public şi despre denunţarea celui clasificat, după audierea directorului Serviciului, Eduard Hellvig. Marincea a spus că în baza Ordonanţei de urgenţă nr. 6/2016, s-au stabilit condiţiile de acces la sistemele tehnice de interceptare, iar acest acces s-a realizat prin protocoale de cooperare încheiate între SRI, Ministerul Public şi MAI.

Purtătorul de cuvânt al SRI a făcut vineri, pe Facebook, mai multe precizări privind cele două protocoale, unul cu caracter secret şi celălalt cu caracter nesecret, semnate de procurorul general Augustin Lazăr şi de directorul SRI, Eduard Helvig, în decembrie 2016.

“Ştia Comisia Parlamentară de control despre existenţa acestor protocoale? Da, Comisia a fost înştiinţată de menţinerea în vigoare a protocolului neclasificat şi de denunţarea celui clasificat”, a scris Ovidiu Marincea pe pagina sa de Facebook.

El susţine că aceste protocoale au fost semnate pentru că prin OUG nr.6/2016 s-a prevazut că stabilirea condiţiilor concrete de acces la sistemele tehnice ale Centrului Tehnic de Interceptare al organelor judiciare se realizează prin protocoale de cooperare încheiate de Serviciul Român de Informaţii cu Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, precum şi cu alte instituţii în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea organe de cercetare penală speciale: “În aplicarea acestei dispozitii legale, au fost încheiate cele două acte (protocoale)”.

Marincea mai spune că protocolul nesecret este în vigoare pentru că organele de cercetare penală au acces la infrastructura tehnică a Centrului Naţional de Interceptare, dar Comisia parlamentară de control al SRI ştia acest aspect după ce a avut loc audierea lui directorului SRI, Eduard Hellvig.

“De ce unul este secret si unul nesecret? De ce este încă în vigoare cel nesecret? Protocolul neclasificat reglementează modalitatea tehnică prin care organele de cercetare penală au acces la infrastructura tehnică a Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor, motiv pentru care s-a impus menţinerea în vigoare a acestuia, fapt despre care a fost informată şi Comisia Parlamentară de Control cu ocazia audierilor domnului Director al SRI în cadrul acestui organism”, a mai susţinut Marincea.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al SRI a afirmat că protocolul a fost clasificat pentru că reglementa modul prin care SRI cooperează cu Ministerul Public.

“Protocolul clasificat reglementa modalitatea prin care, în exercitarea atribuţiilor ce ne revin în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului şi al infracţiunilor la adresa securităţii naţionale, Serviciul cooperează cu Ministerul Public, fapt ce a impus clasificarea acestuia. Protocolul menţionat a fost denunţat pe 28 februarie 2017, nu se mai aplică, dar şi-a păstrat caracterul de document clasificat”, se mai arată în precizarea făcută de Marincea.

Totodată, Ovidiu Marincea spune că SRI, în cazul inracţiunilor grave la adresa securităţii naţionale, are expertiza necesară pentru a preveni şi contracara ameninţările.

“De ce face SRI cercetare penală specială? Organele de cercetare penală speciale efectuează acte de urmărire penală numai în condiţiile art. 55 alin. (5) şi (6), din Codul de Procedură Penală. SRI poate face, potrivit Legii, cercetare penală specială în cazul infracţiunilor la adresa securităţii naţionale prevăzute la titlul X din Codul penal şi infracţiunilor de terorism, din dispoziţia procurorului, (în cazul nostru, procurorul DIICOT) prin punerea în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică.” De ce? În cazul infracţiunilor grave la adresa securităţii naţionale, SRI are expertiza necesară, personalul pregătit şi posibiliţăţile tehnice de a preveni şi contracara aceste ameninţări.În cadrul SRI există cei mai buni experţi în limbi şi dialecte rare, de exemplu, cei mai buni experţi în contraspionaj, personal pregătit în acest sens care cunoaşte modus operandi al spionilor, are cazuistică şi expertiză relevante şi este în măsură să desfăşoare aceste activităţi”, a conchis el.

Un protocol încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) în 7 decembrie 2016 a fost publicat, joi seară, de consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, pe pagina sa de Facebook. Documentul secret, care prevede cooperarea între cele două instituţii ”pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin”, este semnat de către Augustin Lazăr şi Eduard Helvig.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, susţinea că a fost convins de faptul că protocoalele ilegale dintre SRI şi instituţiile de forţă au încetat să mai existe, dar presa a dezvăluit joi alte asemenea protocoale, iar SRI, “încolţit de evidenţa lor, le-a recunoscut”. Dragnea spune că acestea prezintă “aceleaşi portiţe” prin care ofiţerul se poate strecura ca să ia parte la cercetarea penală şi critică faptul că, întrebat dacă mai există asemenea protocoale, procurorul general Augustin Lazăr a negat. Liderul PSD susţine că ne confruntăm cu o situaţie de neconstituţionalitate şi solicită Comisiei SRI să înceapă urgent o anchetă, iar Inspecţia Judiciară să se autosesizeze în acest caz.

 

Sursa: news.ro

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Ce meserii și ce afaceri trebuie să-și asigure activitatea. Tipuri de Asigurări de Răspundere Profesională

Ne place să privim lumea antreprenoriatului ca pe o poveste de succes, în care oamenii își aduc la îndeplinire un vis din...

Ce poţi face pentru a-ţi îmbunătăţi viaţa dacă ai fost diagnosticat cu hipotiroidism

Dacă ai fost diagnosticat cu hipotiroidism, înseamnă că glanda ta tiroida nu poate produce suficient hormoni tiroidieni. Cauzele cele mai frecvente sunt...

Cum să găsești rapid din sute de modele, husa de care telefonul tău are nevoie? 

Ți-ai dorit de multă vreme un iphone nou și ai reușit să îl obții. Acum sigur ai pornit în căutarea unei huse...

Șorțurile de Bucătărie: Accesoriul Indispensabil

Dacă eşti pasionat de gătit sau lucrezi în acest domeniu, ştii cât de necesar şi de util este un sorţ de bucătărie....

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: