Acasă POLITICA Ministrul Mediului: Lipsa resurselor umane, cauza întârzierilor în evaluarea dosarelor depuse în...

Ministrul Mediului: Lipsa resurselor umane, cauza întârzierilor în evaluarea dosarelor depuse în Programul “Casa Eficientă Energetic”

[ad_1]

Evaluarea dosarelor de finanţare depuse în Programul “Casa Eficientă Energetic” se află într-un impas din cauza lipsei resurselor umane care să realizeze aceste proceduri, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

“Casa Eficientă Energetic”, un program care a avut suişuri şi coborâşuri şi în care au fost depuse 2.200 de dosare. Evaluarea dosarelor depuse este într-un impas. Trebuie să asigurăm resursele umane necesare pentru evaluarea dosarelor şi semnarea contractelor de finanţare. Va trebui să luăm o decizie, pentru că, în momentul de faţă, capacitatea instituţională nu a permis AFM (Adminstraţia Fondului pentru Mediu, n.r.) să deruleze mai repede acest program. În acelaşi timp, extindem componenta de clădiri publice a programului “Casa Eficientă Energetic”, unde dorim să asigurăm o finanţare în plus pentru instituţiile publice. Bugetul alocat pentru anul 2021, pentru insituţii publice, va fi de 1,4 miliarde de lei. Instituţiile publice pot aplica pentru eficientizarea acestor construcţii şi reducerea emisiilor de carbon pentru sedii, şcoli, spitale, locuinţe sociale etc. În componenta de locuinţe uni-familiale, suma maximă care poate fi acordată este de de 15.000 de euro”, a susţinut oficialul.

Pe de altă parte, Barna Tanczos a menţionat că o nouă sesiune a programului “Casa Verde Fotovoltaice” va fi lansată în 2021.

“Programul “Casa Verde Fotovoltaice” a fost deblocat pentru evaluarea proiectelor. Suntem în fază de contractare şi plăţi. Am operaţionalizat programul în ultimele două luni şi ne vom asigura că sunt finalizate toate restanţele din sesiunea precedentă, astfel încât să putem plăti tot ce am contractat şi să contractăm tot ce este aprobat. Din bugetul neconsumat şi într-o formă îmbunătăţită a Ghidului de finanţare vom lansa o nouă sesiune în cursul anului 2021″, a mai spus ministrul.

La începutul lunii februarie a acestui an, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) anunţa, într-un comunicat de presă, că AFM va începe decontarea cheltuielilor eligibile din Programul “Casa Verde Fotovoltaice”, fiind emis, în acest sens, Ordinul pentru modificarea Ghidului de finanţare, cu scopul de a se evita blocajele în procesul de instalare şi decontare a cheltuielilor, pentru beneficiarii validaţi în program.
os Barna.

Astfel, conform Ordinului, se prevede prelungirea termenului în care trebuie implementat proiectul cu patru luni, de la 8 la 12 luni. De asemenea, se are în vedere reglementarea modului de transfer al persoanelor fizice între instalatorii validaţi, în baza opţiunii exprimate a beneficiarilor şi permiterea instalării unor sisteme cu putere superioară celei solicitate prin cererea de finanţare şi aprobate de AFM.

O altă prevedere a Ordinului de ministru relevă faptul că, în condiţiile în care tehnologia din domeniul energetic evoluează într-un ritm accelerat, fiind dezvoltate echipamente care oferă soluţii inteligente prin înglobarea funcţiilor mai multor echipamente, a fost stabilită flexibilizarea Ghidului prin introducerea unor prevederi care să permită acceptarea sistemelor de panouri fotovoltaice care îndeplinesc condiţiile prevăzute de program în ceea ce priveşte producerea energiei şi colectarea datelor privind cantitatea produsă cu un minim de componente.

Noile prevederi permit modificarea amplasamentului prin montarea panourilor în incinta proprietăţii, indiferent de loc (dacă a solicitat montarea pe clădire şi doreşte montarea pe altă clădire, dacă a solicitat montarea pe clădire şi doreşte montarea pe teren etc). În plus, cererile de decontare se depun exclusiv online prin intermediul e-mail-ului/aplicaţiei informatice, iar beneficiarii şi instalatorii validaţi au obligaţia de a păstra sau de a arhiva documentele pe întreaga perioadă de valabilitate a contractelor încheiate cu AFM. 

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>[ad_2]

Source link

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Vrei să-ți pregătești mașina pentru iarnă? Iată 6 lucruri pe care trebuie neapărat să le faci înainte de prima ninsoare

Să petreci timp asigurându-te că mașina ta este pregătită pentru iarnă nu numai că te poate ajuta să previi o avarie sau...

Vrei să îți menții angajații fericiți și motivați? Află cum să organizezi un teambuilding de succes!

Dacă și tu ești antreprenor, atunci probabil că știi deja cât de importantă este echipa pe care ți-o formezi și care va...

Ce ingrediente sa incluzi in rutina de ingrijire a pielii pentru rezultate uimitoare

Ingrijirea pielii este importanta atat pentru a avea un ten care sa arate impecabil, cat si pentru a-i pastra sanatatea. In ultimii...

Top 3 articole care NU pot lipsi din garderoba unei femei cu stil

Din dorința de a urma ultimele tendințe ale modei, uiți adeseori de stilul personal, cel care de fapt, te scoate din anonimat....

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: