Acasă STIRI CLUJ Ministrul Sănătății: spitalele regionale se construiesc după anul 2021

Ministrul Sănătății: spitalele regionale se construiesc după anul 2021

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat ieri că cele trei spitale regionale de la Cluj, Craiova și Iași se vor construi abia după anul 2021 pentru a obține mai mulți bani de la Comisia Europeană. Dacă în actualul exercițiu financiar al Uniunii Europene cofinanțarea nu poate depăși 50%, din 2021 autoritățile de la București vor putea solicita o cofinanțare europeană de până la 85%.

Reamintim că, recent, Sorina Pintea s-a opus categoric inițiativei Primăriei Cluj-Napoca și a Consiliului Județean Cluj de a prelua pe cont propriu construirea spitalului regional din județ, afirmând că spitalul – alături de celelalte două – va fi construit de către Guvernul României în acest exercițiu financiar. 

C.J. Cluj solicitase preluarea proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgență, în asa fel încât să înceapă procedurile de realizare, absorbind astfel fondurile europene alocate în actuala perioada de programare.  Instituția a transmis Comisiei Europene – Direcția Generala de Politica Regionala și Urbana precum și Autorității de Management pentru Programul Operațional Regional din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice o adresă oficială prin care solicita preluarea de către forul administrativ județean a proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgenta de la Cluj.

Sorina Pintea, a replicat la finalul lunii noiembrie, insistând că acest proiect va fi făcut de către Guvernul României în acest exercițiu financiar.  Ministrul le-a cerut celor de la Consiliul Județean Cluj să se ocupe, în schimb, de spitalul de pediatrie pe care îl au în subordine, despre care spune ca are “referințe nu tocmai plăcute”.

”Evaluarea cererii de finanțare la Bruxelles durează circa șase luni. Urmează apoi licitația pentru proiectare astfel încât construcția nu putea să înceapă decât în 2020-2021. În 2021 intră celălalt exercițiu financiar unde România are posibilitatea să ceară finanțare de 85% de la Comisia Europeană și normal că a trebuit să luăm decizia cea mai favorabilă României. Oricum proiectul tehnic, cu licitația pentru planul de instruire a personalului mergea până în 2021 și atunci am cerut fazarea tocmai pentru a putea cere bani mai mulți”, a declarat Sorina Pintea într-o conferință de presă. 

Ministrul a exclus posibilitatea ca spitalele să fie construite  fără fonduri europene. Totuși, Sorina Pintea a precizat că cei 15% din banii necesari construirii spitalelor și pe care ar trebui să-i pună statul român ar putea fi asigurați prin parteneriate public-privat.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Abia te-ai întors din vacanță, dar nu te simți pregătit să înfrunți stresul de la job? Iată 3 trucuri pentru a te readapta vieții...

Vacanța de vară s-a terminat, dar tu poate că n-ai starea necesară ca să te întorci rapid la job. Mintea îți este...

Pariurile sportive – fenomen de masă și veritabilă industrie accesorie sportului

Sportul continuă să suscite un interes major pentru foarte mulți oameni, atât ca formă de divertisment, prin urmărirea evenimentelor preferate, cât și...

TOP 5 trucuri prin care îți poți îmbunătăți procesul de producție

Procesele de producție simplificate sunt vitale pentru succesul companiilor producătoare. Cu toate acestea, există încă mult spațiu de îmbunătățire în cadrul multor...

Află topul celor 4 calități care îți garantează succesul în viață

Succesul în viață presupune, pe scurt, să te simți împlinită cu situația pe care o ai, independența financiară fiind unul dintre principalele...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: