Acasă Internațional Ministrul ungar de externe: Ungaria îşi extinde programul de dezvoltare economică şi...

Ministrul ungar de externe: Ungaria îşi extinde programul de dezvoltare economică şi asupra Secuimii

Ungaria îşi va extinde şi asupra Secuimii programul de dezvoltare economică, prin care în Transilvania a oferit până acum sprijin fermierilor şi întreprinderilor mici din judeţul Mureş – a anunţat, vineri, la Cluj-Napoca, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Péter Szijjártó. Declaraţia a fost făcută la sediul UDMR, după întrevederea cu preşedintele Uniunii, Hunor Kelemen.

Szijjártó a relatat că în cadrul programului-pilot de dezvoltare economică din partea de Câmpia Transilvaniei a judeţului Mureş, fermierii şi antreprenorii din regiune au primit anul trecut în total 1,5 miliarde de forinţi (4,6 milioane de euro). Anul acesta au fost depuse 800 de proiecte de finanţare, evaluarea lor aflându-se în curs de desfăşurare. Anul viitor, programelor de dezvoltare economică li se vor aloca din bugetul de stat al Ungariei 50 de miliarde de forinţi (peste 155 milioane de euro), iar o parte semnificativă din această sumă va ajunge în Transilvania şi în Secuime – a adăugat şeful diplomaţiei ungare.

Este nedemn faptul că România nu este dispusă, deocamdată, să îşi dea avizul pentru deschiderea unui Institut Cultural Maghiar la Cluj-Napoca, a spus Péter Szijjártó. Ca răspuns la o întrebare din partea agenţiei ungare de presă MTI, acesta a declarat că Ungaria ar sprijini bucuroasă deschiderea de către România a unui Institut Cultural Român în oricare dintre oraşele Ungariei. “Aş sugera românilor să deschidă cât mai multe institute culturale în Ungaria. Cumva, din partea colegilor români nu prea avem parte de aceeaşi atitudine” – a spus Szijjártó. În cadrul vizitei la Bucureşti, l-a rugat din nou pe ministrul român de externe, Teodor Meleşcanu, să ofere sprijin pentru înfiinţarea unui institut cultural la Cluj-Napoca, a adăugat ministrul ungar, care a specificat că subiectul institutului va fi menţinut pe agenda relaţiilor bilaterale.

Péter Szijjártó şi-a exprimat convingerea că este firesc ca în cadrul vizitei sale în România să poarte discuţii şi cu reprezentanţii comunităţii maghiare din Transilvania, întrucât politica guvernamentală legată de maghiarii de peste hotarele Ungariei este formată în baza aşteptărilor pe care reprezentanţii acestora le au faţă de Guvernul Ungariei.

Potrivit ministrului ungar de externe, este important ca cele două ţări să realizeze împreună nişte poveşti de succes, întrucât în baza acestora poate lua naştere un fond de încredere care să facă posibil ca şi ridicarea unor probleme sensibile să se poată face cu speranţa găsirii unei soluţii. Este un lucru favorabil că au fost efectuaţi paşi importanţi în câteva chestiuni pe a căror rezolvare înainte “mulţi n-ar fi dat nici doi bani” – a spus Péter Szijjártó. A menţionat, aici, reînfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II. Rákóczi Ferenc din Târgu Mureş.

Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen a spus că în cadrul întrevederii au fost analizate subiectele problematice. Pentru maghiarii din Transilvania, cel mai bine este atunci când există un dialog continuu între România şi Ungaria, a adăugat acesta. De aceea, în opinia sa, parteneriatul strategic dintre cele două ţări ar trebui consolidat, căutându-se formarea unei relaţii bazate pe încredere.

În cadrul programului său de la Cluj-Napoca, Péter Szijjártó a purtat discuţii şi cu antreprenori maghiari din Transilvania. În cursul serii, şeful diplomaţiei ungare participă la o cină oficială cu liderii Bisericilor istorice maghiare din Transilvania.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum să trimiți un colet în siguranță? TOP 3 sfaturi utile

Multe dintre afacerile din ziua de astăzi oferă produse. Fie că vorbim despre un restaurant, un magazin de îmbrăcăminte sau încălțăminte, decorațiuni...

O asigurare pe care e bine să o ai dacă ești proprietarul unei case

A avea o casă presupune o mare responsabilitate pentru proprietar. Acesta trebuie să o îngrijească permanet, să se asigure că are o...

Daruri premium de avut în vedere în cazul în care botezi un copil

Să botezi un copil este o binecuvântare și cel mai frumos gest pe care-l poți face pe Pământ. Cu toate acestea, trebuie...

Vrei să te muți în București? 5 lucruri la care să te gândești înainte de a lua marea decizie

Traiul în orașele mici versus viața în orașele mari a fost mereu un subiect de dezbatere. Fiecare are avantajele și dezavantajele sale...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: