Acasă STIRI  Mintia s-a oprit. Sindicaliștii cer discutarea problemei CEH în CSAT

 Mintia s-a oprit. Sindicaliștii cer discutarea problemei CEH în CSAT

[ad_1]

Blocaj total la Complexul Energetic Hunedoara. Compania care are mari probleme financiare nu produce energie. Termocentrala Mintia s-a oprit, din noaptea de joi spre vineri, din lipsă de cărbune. Din cauza situației de la CEH, energeticienii de la Mintia au cerut implicarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Protestele pot escalada

Zilele acestea în prim-plan au fost minerii din Valea Jiului. Însă nici pe parte energetică lucrurile nu stau mai bine. Salariații din termocentrale au aceleași probleme salariale. Mai mult, din noaptea de joi spre vineri Termocentrala Mintia s-a oprit. Din dispoziția directorului general al CEH. Deva a rămas din nou fără căldură. Inclusiv în școli. Există posibilitatea ca la momentul în care va fi dispusă repornirea termocentralei, energeticienii să refuze acest lucru.

Vineri, Sindicatul Solidaritatea Hunedoara a transmis o adresă CSAT, Avocatului Poporului și Guvernului României.

”Oprirea Termocentralei Mintia din lipsă stoc de cărbune a lăsat cetățenii municipiul Deva, instituţiile publice, şcoli, grădiniţe, spitale, creşe şi agenţi economici, racordați la sistemul de termoficare, fără apă caldă și căldură, în plină iarnă și stare de alertă (pandemie), încalcă Legea 325/2006. De nenumărate ori am solicitat Guvernului României, Ministerului Energiei şi Ministerul Afacerilor Interne constituirea la Termocentrala Mintia a unui stoc de cărbune la rezerva de stat (conform Legii 82/1992) pentru evitarea rămânerii populației, instituţiilor publice, şcolilor, grădiniţelor, creşelor, spitalelor şi agenţilor economici din municipiul Deva fără apă caldă şi căldură, dar mai ales în momentul de față a lipsei condițiilor igienice-sanitare în plină pandemie cauzată de virusul SARS-COV-2. Solicitările au rămas fără răspuns din partea autorităților care ar trebui să protejeze populația acestei țări”, se arată în adresa sindicaliștilor din energie.

Aceștia arată că în lipsa lichidităţilor nu se pot constitui garanţiile financiare pe Piaţa de Echilibrare la CNTEE Transelectrica S.A., situaţie care va împiedica accesul Termocentralei Mintia la vânzarea de energie electrică pe platforma OPCOM, începând cu 26 februarie.

”Știm că Uniunea Europeană a aprobat pentru mai multe state comunitare, o serie de mecanisme pentru asigurarea capacității de rezervă pentru a garanta securitatea aprovizionării cu energie electrică (vezi cazurile: SA 48648 – Belgia; SA 45852-Germania; SA 42011-Italia; SA 46100-Polonia; SA 48490-Franţa şi SA 48780-Grecia).  În România această analiză a avut termen anul 2019, probabil pentru ca termocentralele să fie deja falimentate”, se mai arată în adresă.

Conducerea Sindicatului Solidaritatea Hunedoara cere convocarea de urgenţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pe tema CEH, susținând că Termocentrala Mintia este un obiectiv naţional strategic, cuprins în Legea nr. 225/2018 privind identificarea, desemnarea și protecția infrastructurilor critice. Acestea sunt definite de Directiva Consiliului UE nr. 114/2008/CE ca: “un element, sistem sau o parte componentă a acestuia, aflat pe teritoriul statelor membre, care este esenţial pentru menţinerea funcţiilor sociale vitale, a sănătăţii, siguranţei, securităţii, bunăstării sociale sau economice a persoanelor, şi a căror perturbare sau distrugere ar avea un impact semnificativ într-un stat membru, ca urmare a incapacităţii de a menţine respectivele funcţii vitale”.

Nu este pentru prima dată când sunt trimise adrese în care se cere sprijin din partea CSAT. Au fost mai multe astfel de solicitări în ultimii ani. Toate rămase fără răspuns.

[ad_2]

Source link

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Top 4 meserii potrivite pentru femeile prezentabile

Joburile pentru femei pot fi impartite in mai multe categorii. Astfel, exista cateva meserii care sunt ideale pentru femeile prezentabile, cu un...

Cum poți arăta fabulos toamna. 3 trucuri pe care le folosesc specialiștii pentru ținute senzaționale

Toamna a venit, iar temperaturile de vară au fost înlocuite cu unele mult mai scăzute, puloverele, jachetele sau pardesiile făcându-și loc rapid...

Vrei să-ți pregătești mașina pentru iarnă? Iată 6 lucruri pe care trebuie neapărat să le faci înainte de prima ninsoare

Să petreci timp asigurându-te că mașina ta este pregătită pentru iarnă nu numai că te poate ajuta să previi o avarie sau...

Vrei să îți menții angajații fericiți și motivați? Află cum să organizezi un teambuilding de succes!

Dacă și tu ești antreprenor, atunci probabil că știi deja cât de importantă este echipa pe care ți-o formezi și care va...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: