Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Monitorizarea culturilor şi plantaţiilor

Monitorizarea culturilor şi plantaţiilor

Perioada   22-29 septembrie 2013

Umiditatea în sol

 • În stratul de sol 0-100 cm precipitaţiile căzute  vor determina o aprovizionare cu apă a solului satisfăcătoare,spre optim.Lipsa precipitaţiilor din anumite zone,precum şi absenţa irigaţiilor poate favoriza seceta pedologică moderată.
 • La nivelul stratului de sol destinat ogorului(0-20 cm) rezerva de umiditate va fi de asemenea satisfăcătoare,spre optim,chiar optimă în unele zone.

 Faze tehnologice şi biologia plantelor

 

 • Cartoful  va accentua atingerea maturităţii tehnologice şi  va continua recoltarea .
 •  Floarea soarelui  va parcurge  maturitatea deplină(100%) la majoritatea culturilor semănate în perioada optimă.Continuă şi se finalizează local lucrările de recoltare.
 •  La sfecla de zahăr  va continua   dezvoltarea  şi îngroşarea axei hipocotile, continuând înmagazinarea zahărului în rădăcină. Local pot apărea sole în care apare maturitatea tehnologică
 • La porumb   la hibrizii semitardivi şi tardivi va apărea fenomenul de  maturitate deplină (40-100%),continuînd lucrările de recoltare la hibrizii extratimpurii,timpurii şi semitardivi.
 •  La pomii fructiferi  se vor extinde  lucrările de recoltare, va continua creşterea şi coacerea fructelor,precum şi acumularea zahărului.
 •  Viţa de vie  va accentua maturarea boabelor în ciorchine, acumularea zaharurilor în boabe şi  poate începe recoltarea.
 • Culturile de rapiţă,semănate în epoca optimă parcurg primele faze de vegetaţie,germinare-răsărire,apariţia primelor frunze.În zonele de cultură continuă semănatul.

 

Lucrări de sezon

Se va continua eliberarea terenului de resturi vegetale,efectuarea arăturilor pentru înfiinţarea culturilor de toamnă.

Va începe pregătirea patului germinativ pentru culturile de toamnă(rapiţă,orz,grâu),mai ales acolo unde rezerva de umiditate este optimă/satisfăcătoare.

Recoltarea,transportul şi depozitarea produselor de sezon va continua.

Vor continua lucrările de arat (ogor).

 

TEMPERATURI  ŞI  PRECIPITAŢII

(conform prognozelor  A.N.M)

 • Temperaturi minime:  între   3 – 13 grade Celsius
 • Temperaturi maxime:  între   11 – 26 grade Celsius

În acest interval de timp vor fi   valori termice normale pentru această perioadă, uşor mai scăzute decât mediile multianuale.Se poate  manifesta o anume instabilitate a vremii, atât zonal,cât mai ales local,interval de timp  în care precipitaţiile pot fi abundente, izolat semnificative din punct de vedere agricol.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

VREMEA în ALBA, 8-14 martie. Se mai încălzește, câteva ploi și ninsori. Prognoza meteo în localități din județ

Mesaje de 8 Martie 2021. Felicitări și urări de Ziua Femeii. „Închin paharul pentru noi FEMEILE! Pentru bărbații care ne au, pentru nenorociții...

VIDEO: Zbor deasupra rezervației naturale ”Calcarele de la Valea Mică”. Legenda ”degetului lui Dumnezeu” și povestea uriașilor

La mică distanță de drumul național care face legătura dintre Zlatna și Alba Iulia, se află un paradis natural. La Valea Mică, mai...

Ziua Femeii sau Ziua Mamei? Ce se sărbătorește de fapt pe data de 8 martie

Multe persoane se întrebă dacă pe 8 Martie se sărbătoreşte Ziua Femeii sau Ziua Mamei. Ziua Femeii se sărbătoreşte pe 8 MARTIE și este...

Ministrul Educației dă asigurări că elevii vor susține examenele naționale în format fizic, la datele stabilite

Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a declarat că a iniţiat discuţii la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru ca chiar dacă vor...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: