Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Monitorizarea culturilor şi plantaţiilor în funcţie de prognoza meteorologică

Monitorizarea culturilor şi plantaţiilor în funcţie de prognoza meteorologică

Perioada  22  iulie-29 iulie  2013

În funcţie şi de rezerva de apă din sol, culturile  vor înregistra o dezvoltare normală .

  •  Grâul de toamnă,pentru culturile semănate mai târziu se  va afla în  faza de lapte, ceară şi maturitate deplină(40-100%).Culturile semănate în epoca optimă ajunse la maturitate  se vor recolta.
  • Rapiţa se va afla în fenofaza de  apropiere de maturitate deplină(75-100%),iar acolo unde s-a copt se poate începe recoltarea.
  • Cartoful  va accentua  creşterea lăstarilor (40-100%).Soiurile de cartof de vară vor trece la fenofaza de tuberizare (50-100%).Va  creşte procentul de plante aflate în faza de îmbobocire,înflorire(60-100%).
  • Floarea soarelui  va înregistra dezvoltarea capitulului,înflorirea(40-100%) şi maturarea în faza de ceară(10-90%).
  • Sfecla de zahăr  va dezvolta aparatul foliar(80-100%) , rozeta şi se va alungi  şi dezvolta axa hipocotilă(30-100%).
  • La porumb  se va dezvolta apariţia paniculului(30-100%),iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii  va apărea fenomenul de înflorire,mătăsire(40-100%) şi maturitatea în faza de lapte.
  • Pomii fructiferi vor fi în faza de creştere a frunzelor,dezvoltarea rodului şi acumularea de zaharuri.La speciile sâmburoase(cireş,vişin,cais,) va continua coacerea şi recoltarea. La speciile de seminţoase va continua dezvoltarea fructelor,lăstarilor şi frunzelor.
  • La viţa de vie  va continua faza de creştere a lăstarilor, frunzelor,înflorirea.Se va accentua formarea şi maturarea boabelor în ciorchine.

Se vor continua lucrările de întreţinere a culturilor, praşile mecanice şi manuale, ierbicidări. Culturile şi plantaţiile pomi-viticole  vor fi ţinute sub observaţie pentru a putea combate eficient bolile şi dăunătorii. La culturile  de cereale de toamnă ajunse la coacere  se va organiza recoltarea,transportul, depozitarea,concomitent cu eliberarea terenului de resturi vegetale.

Se va continua recoltarea şi depozitarea fructelor la speciile de sâmburoase ajunse la coacere.

Temperaturi si precipitaţii (conform prognozelor  A.N.M)

În acest interval vor fi valori termice normale pentru această perioadă.Pe alocuri(Câmpia Banatului,zona de nord-vest) temperaturile pot fi puţin mai ridicate decât mediile multianuale,şi se pot înregistra fenomene de secetă moderată.Gradul de instabilitate a vremii va creşte.

  • Temperaturi minime:  între   8-20 grade Celsius
  • Temperaturi maxime:  între   20-34 grade Celsius

 Local  se vor înregistra ploi torenţiale de scurtă durată, însoţite de descărcări electrice cu intensificări de scurtă durată ale vântului.Sunt posibile căderi de grindină.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

FOTO ȘTIREA TA: Trotinetele electrice din Alba Iulia, lăsate la voia întâmplării prin oraș, la doar o zi după ce au fost aduse

Un comunicat al Institutului Național de Statistică transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății arată că românii au o speranță de viață cu...

VIDEO: Marea de gunoaie de pe malul râului Ampoi, lângă Alba Iulia. Resturile menajere și molozul au devenit parte din ”peisaj”

Noi imagini cu gunoaiele de pe malul râului Ampoi, aproape de Alba Iulia, au fost trimise pe adresa redacției. O cititoare Alba24 a...

Școala va începe în data de 13 septembrie. Precizări despre structura anului școlar 2021-2022

Noul an școlar va începe în această toamnă în data de 13 septembrie, conform unui ordin de ministru. Dacă principalii parteneri de dialog...

Cinci greșeli identificate de un nutriționist, legate de alimentația românilor: Mâncăm mult și prost

Un comunicat al Institutului Național de Statistică transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății arată că românii au o speranță de viață cu...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: