Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Monitorizarea culturilor şi plantaţiilor în funcţie de prognoza meteorologică

Monitorizarea culturilor şi plantaţiilor în funcţie de prognoza meteorologică

Perioada  13 august-20 august  2013

  • În stratul de sol 0-100 cm manifestându-se seceta pedologică  sub formă  moderată,severă,iar izolat chiar extremă,  dezvoltarea plantelor va fi puternic influenţată. Drept urmare vom putea asista la fenomene de ofilire a plantelor,îngălbeniri şi uscări ale frunzelor bazale.
  • La nivelul stratului de sol destinat ogorului(0-20 cm) se va înregistra de asemenea un deficit de umiditate,cu apariţia fenomenelor de secetă moderată şi chiar puternică.

  • Cartoful  va accentua formarea şi creşterea tuberculilor.Soiurile de cartof de vară vor trece la fenofaza de dezvoltare a tuberculilor (70-100%) , uscarea vrejilor şi pe alocuri se poate trece la recoltare.
  •  Floarea soarelui  va înregistra  maturarea în faza de ceară(60-100%) şi maturitatea deplină(20-100%) la majoritatea culturilor semănate în perioada optimă.Pot apărea frecvent seminţe seci şi datorită coacerii forţate,izolat  pot  fi sole apte de recoltare.
  •  La sfecla de zahăr   se va alungi  şi dezvolta axa hipocotilă (80-100%) şi  va începe înmagazinarea zahărului în rădăcină .
  • La porumb  se va generaliza apariţia paniculului(100%),înflorirea şi mătăsirea(70-100%), maturitatea în faza de lapte, iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii  va apărea fenomenul de  maturitatea în faza de lapte-ceară (10-100%).
  •  La pomii fructiferi  din speciile sâmburoase,cum ar fi piersicul şi prunul se vor extinde  lucrările de recoltare.La seminţoase se va accentua dezvoltarea şi acumularea zahărului în fructe.
  • La viţa de vie se va accentua formarea şi maturarea boabelor în ciorchine, acumularea zaharurilor în boabe,iar la soiurile extratimpurii, de masă apare coacerea.

Culturile şi plantaţiile pomi-viticole  vor fi ţinute sub observaţie pentru a putea combate eficient bolile şi dăunătorii.

Se va continua eliberarea terenului de resturi vegetale,efectuarea arăturilor pentru înfiinţarea culturilor de toamnă.

Se vor continua lucrările de întreţinere a culturilor prin operaţiuni specifice(tratamente fito-sanitare,combaterea bolilor şi dăunătorilor,erbicidări).

Acolo unde deficitul de apă în sol este maxim şi este posibil se va organiza irigarea culturilor.

 

Temperaturi si precipitaţii (conform prognozelor  A.N.M)

În acest interval de timp vor fi  temperaturi mai ridicate, peste  valorile termice normale pentru această perioadă,mai ales la începutul intervalului.Pe alocuri (Câmpia Banatului) temperaturile vor fi  mai ridicate decât mediile multianuale,caniculare şi se pot înregistra fenomene de secetă moderată.Gradul de instabilitate a vremii se menţine la nivel local.

  • Temperaturi minime:  între   11-23 grade Celsius
  • Temperaturi maxime:  între   24-36 grade Celsius

 Local  se pot înregistra ploi torenţiale de scurtă durată, însoţite de descărcări electrice, cu intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat cu aspect de vijelie. Pe zone restrânse aceste ploi pot fi semnificative cantitativ,mai ales la începutul intervalului şi se pot semnala căderi de grindină.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Abia te-ai întors din vacanță, dar nu te simți pregătit să înfrunți stresul de la job? Iată 3 trucuri pentru a te readapta vieții...

Vacanța de vară s-a terminat, dar tu poate că n-ai starea necesară ca să te întorci rapid la job. Mintea îți este...

Pariurile sportive – fenomen de masă și veritabilă industrie accesorie sportului

Sportul continuă să suscite un interes major pentru foarte mulți oameni, atât ca formă de divertisment, prin urmărirea evenimentelor preferate, cât și...

TOP 5 trucuri prin care îți poți îmbunătăți procesul de producție

Procesele de producție simplificate sunt vitale pentru succesul companiilor producătoare. Cu toate acestea, există încă mult spațiu de îmbunătățire în cadrul multor...

Află topul celor 4 calități care îți garantează succesul în viață

Succesul în viață presupune, pe scurt, să te simți împlinită cu situația pe care o ai, independența financiară fiind unul dintre principalele...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: