Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Monitorizarea culturilor şi plantaţiilor în funcţie de prognoza meteorologică

Monitorizarea culturilor şi plantaţiilor în funcţie de prognoza meteorologică

Perioada  20 – 27  august  2013

  • În stratul de sol 0-100 cm unde umiditatea va înregistra valori scăzute, manifestându-se seceta pedologică  sub formă  moderată,severă,iar izolat chiar extremă,  dezvoltarea plantelor va fi puternic influenţată.Aceste caracteristici ale vremii vor determina în zonele cu deficit de umiditate ofilirea plantelor,uscarea frunzelor bazale.La porumb se va influnţa dimensiunea ştiuleţilor,va apărea şistăvirea boabelor,iar la floarea soarelui vor fi capitule mici şi seminţe seci într-un grad mai ridicat.
  • La nivelul stratului de sol destinat ogorului(0-20 cm) se va înregistra de asemenea un deficit de umiditate,cu apariţia fenomenelor de secetă moderată şi chiar puternică.În zona de nord a judeţelor Arad şi Hunedoara aceste fenomene vor fi moderate,cu posibilitatea ca rezerva de umiditate să fie satisfăcătoare spre optim.

  • Cartoful  va accentua formarea şi creşterea tuberculilor.Soiurile de cartof de vară vor trece la fenofaza de dezvoltare a tuberculilor (70-100%) , uscarea vrejilor şi pe alocuri se poate trece la recoltare.
  •  Floarea soarelui  va înregistra  maturarea în faza de ceară(70-100%) şi maturitatea deplină(20-100%) la majoritatea culturilor semănate în perioada optimă.Pot apărea frecvent seminţe seci şi datorită coacerii forţate,izolat  pot  fi sole apte de recoltare.
  •  La sfecla de zahăr   se va alungi  şi dezvolta axa hipocotilă (80-100%) şi  va continua înmagazinarea zahărului în rădăcină .
  • La porumb  se va generaliza maturitatea în faza de lapte(50-100%), iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii  va apărea fenomenul de  maturitate în faza de ceară (30-100%) şi deplină (10-70%).
  •  La pomii fructiferi  din speciile sâmburoase,cum ar fi piersicul şi prunul se vor extinde  lucrările de recoltare.La seminţoase se va accentua creşterea şi dezvoltarea fructelor,precum şi acumularea zahărului.
  • La viţa de vie se va accentua formarea şi maturarea boabelor în ciorchine, acumularea zaharurilor în boabe,iar la soiurile extratimpurii, de masă apare coacerea şi poate începe recoltarea.

 

Se va continua eliberarea terenului de resturi vegetale,efectuarea arăturilor pentru înfiinţarea culturilor de toamnă.

Se vor continua lucrările de întreţinere a culturilor prin operaţiuni specifice(tratamente fito-sanitare,combaterea bolilor şi dăunătorilor,erbicidări).

Acolo unde deficitul de apă în sol este maxim şi este posibil se va organiza irigarea culturilor.

 

Temperaturi si precipitaţii (conform prognozelor  A.N.M)

În acest interval de timp vor fi  temperaturi mai ridicate, peste  valorile termice normale pentru această perioadă,mai ales la începutul intervalului.Gradul de instabilitate a vremii se menţine la nivel local.

  • Temperaturi minime:  între   11-23 grade Celsius
  • Temperaturi maxime:  între   24-35 grade Celsius

 Local  se pot înregistra ploi torenţiale de scurtă durată, însoţite de descărcări electrice, cu intensificări de scurtă durată ale vântului. Aceste precipitaţii nu vor fi semnificative din punct de vedere cantitativ.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Pariurile sportive – fenomen de masă și veritabilă industrie accesorie sportului

Sportul continuă să suscite un interes major pentru foarte mulți oameni, atât ca formă de divertisment, prin urmărirea evenimentelor preferate, cât și...

TOP 5 trucuri prin care îți poți îmbunătăți procesul de producție

Procesele de producție simplificate sunt vitale pentru succesul companiilor producătoare. Cu toate acestea, există încă mult spațiu de îmbunătățire în cadrul multor...

Află topul celor 4 calități care îți garantează succesul în viață

Succesul în viață presupune, pe scurt, să te simți împlinită cu situația pe care o ai, independența financiară fiind unul dintre principalele...

Cadourile devin plictisitoare? Iată 4 idei de cadouri de care soțul tău chiar se va bucura

Adesea, atunci când vine vorba de cadouri, este destul de simplu să alegi cadouri pentru femei, dar opțiunile sunt limitate în ceea...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: