Acasă STIRI Monitorizarea culturilor şi plantaţiilor în funcţie de prognoza meteorologică

Monitorizarea culturilor şi plantaţiilor în funcţie de prognoza meteorologică

Perioada  09  iulie-16 iulie  2013

Pentru culturile de toamnă aprovizionarea cu apă în stratul de sol situat între 0-100 cm  se va situa în limite satisfăcătoare,optime şi apropiate de optim.In zonele de câmpie poate apărea deficitul de umiditate. În stratul de 0-50 cm, la cultura  de porumb, se vor înregistra valori optime şi apropiate de optim.Funcţie şi de apa acumulată în sol,culturile de prăşitoare vor înregistra o dezvoltare normală şi accelerată.

  • La orzul de toamnă vor continua lucrările de recoltare.În multe  zone,mai ales de câmpie această lucrare se apropie de finiş.Grâul de toamnă se  va afla în  faza de lapte, ceară şi maturitate deplină(40-100%).
  • Rapiţa se va afla în fenofaza de  apropiere de maturitate deplină(75-100%),iar acolo unde s-a copt se poate începe recoltarea.
  • Cartoful  va accentua  creşterea lăstarilor (40-100%).Soiurile de cartof de vară vor trece la fenofaza de tuberizare (50-100%).Va  creşte procentul de plante aflate în faza de îmbobocire,înflorire(30-95%).
  • Floarea soarelui  va înregistra  dezvoltarea aparatului foliar,dezvoltarea capitului(70-100%) şi înflorirea(30-100%).
  • Sfecla de zahăr  va dezvolta aparatul foliar(75-100%) , rozeta şi se va alungi  şi dezvolta axa hipocotilă(20-95%).
  • La porumb  se va dezvolta  aparatul foliar,apariţia paniculului(30-100%),iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii  va apărea fenomenul de înflorire,mătăsire(20-95%).
  • Pomii fructiferi vor fi în faza de creştere a frunzelor şi dezvoltarea rodului.La speciile sâmburoase(cireş,vişin,cais,) va continua coacerea şi recoltarea. La speciile de seminţoase va continua dezvoltarea fructelor,lăstarilor şi frunzelor.
  • La viţa de vie  va continua faza de creştere a lăstarilor, frunzelor,înflorirea.Se va accentua formarea boabelor în ciorchine.

 

Se vor continua lucrările de întreţinere a culturilor,praşile mecanice şi manuale,ierbicidări,fertilizări.

Culturile şi plantaţiile pomi-viticole  vor fi ţinute sub observaţie pentru a putea combate eficient bolile şi dăunătorii.

La culturile  de cereale de toamnă ajunse la coacere  se va organiza recoltarea,transportul ,depozitarea,concomitent cu eliberarea terenului de resturi vegetale.

Se va continua recoltarea şi depozitarea fructelor la speciile de sâmburoase ajunse la coacere.

Temperaturi si precipitaţii (conform prognozelor  A.N.M)

În această perioadă vor fi valori termice normale pentru această perioadă,pe alocuri(Câmpia Banatului) puţin mai ridicate decât mediile multianuale.Gradul de instabilitate a vremii va creşte.

  • Temperaturi minime:  între   11-22 grade Celsius
  • Temperaturi maxime:  între   24-32 grade Celsius

 Local  se vor înregistra ploi torenţiale de scurtă durată, însoţite de descărcări electrice şi  de intensificări de scurtă durată ale vântului.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Află când și cum să alegi primul telefon al copilului tău!

După o anumită vârstă, cei mai mulți dintre copii își doresc propriul telefon mobil și încep să își copleșească părinții cu rugăminți...

Top 5 sfaturi de fashion de la femeile din Vest

Fiecare femeie în parte are stilul propriu și unic de a se îmbrăca, comporta, gesticula și mânca, de exemplu. Cu toate acestea,...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: