AcasăSTIRIMonument dedicat victimelor evenimentelor din martie 1990, dezvelit la Sângeorgiu de Mureş

Monument dedicat victimelor evenimentelor din martie 1990, dezvelit la Sângeorgiu de Mureş

[ad_1]

În comuna Sângeorgiu de Mureş, alipită municipiului Târgu-Mureş, a fost dezvelit sâmbătă monumentul închinat victimelor, răniţilor şi persecutaţilor în urma confruntării sângeroase între români şi maghiari din martie 1990, eveniment rămas în memoria colectivă sub denumirea de Martie negru.

Monumentul ridicat la limita dintre cimitirele romano-catolic şi reformat din localitate, comemorează prin simboluri maghiare, rome şi universale faptul că, în urmă cu 31 de ani, romii de limbă maghiară din Sângeorgiu de Mureş s-au alăturat comunităţii maghiare din Târgu-Mureş, care a fost atacată. Monumentul evocă de asemenea intervenţia locuitorilor din Sângeorgiu de Mureş, care au încercat, cu baricade ridicate pe drumul naţional, să blocheze accesul în Târgu-Mureş al autobuzelor şi camioanelor pline cu ţărani români întărâtaţi, veniţi din sate mai îndepărtate.

Szabolcs Sófalvi, primarul din Sângeorgiu de Mureş, a apreciat că monumentul este semnul recunoştinţei faţă de toţi locuitorii comunei care s-au apărat, şi-au apărat familia şi au apărat poarta Târgu-Mureşului.

“Suntem recunoscători şi celor care au fost târâţi în faţa justiţiei, care au fost bătuţi, întemniţaţi. (…) Suntem recunoscători faţă de toţi compatrioţii noştri care i-au înfruntat curajoşi pe cei ce ne-au terorizat în Martie negru din 1990.”, a spus Szabolcs Sófalvi.

Primarul a declarat că monumentul a fost ridicat pentru ca acel ”Martie Negru” să nu se repete niciodată şi popoarele să poată trăi
împreună în pace şi înţelegere.

Ferenc Péter, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, a evidenţiat faptul că în comunitatea maghiară se aşteaptă de 31 de ani să se facă dreptate și să fie stabiliți cei responsabili pentru atacul împotriva comunităţii.

La 19 martie 1990, bărbaţi români înarmaţi cu bâte şi topoare au fost transportaţi din satele lor la Târgu-Mureş pentru a “proteja” oraşul de maghiari. Bărbaţii violenţi, în multe cazuri aflaţi sub influenţa alcoolului, au devastat sediul UDMR din oraş şi l-au rănit grav pe scriitorul András Sütő. Tentativa de pogrom antimaghiar a continuat a doua zi, însă ea a fost contracarată de un protest al maghiarilor din oraş. Protestatarii maghiari, împreună cu romii care le-au venit în ajutor, i-au alungat pe românii înarmaţi cu bâte, aduşi din Valea Gurghiului, şi pe manifestanţii români localnici care li s-au alăturat.

Confruntarea s-a soldat cu 5 morţi (3 maghiari şi 2 români) şi 278 răniţi. În urma evenimentelor, justiţia românească a investigat exclusiv reacţia maghiarilor, cei 30 de persoane puşi sub acuzaţie au fost exclusiv maghiari sau romi. Două persoane au fost condamnate la 10 ani, una la 6 ani, iar celelalte la câte 1 sau 2 ani de închisoare.

La Târgu-Mureş, confruntarea sângeroasă şi justiţia părtinitoare au declanşat un puternic val de emigrare în rândul maghiarilor, în urma căreia comunitatea maghiară a devenit minoritară în oraş.

Foto: Facebook Laszlo Balazs

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>



[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc