Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Muzeu virtual pentru cetățile dacice din Munții Orăștiei

Muzeu virtual pentru cetățile dacice din Munții Orăștiei

Un proiect unic în România este pe cale să devină realitate, odată cu lansarea primului muzeu virtual dedicat cetăților dacice din zona Munților Orăștiei. Monumentele vor putea fi vizitate virtual, pășind în interiorul unor săli multimedia dotate cu echipamente de înaltă tehnologie, dar și accesând un website special construit pentru a duce pașii virtuali ai călătorului direct în interiorul monumentelor dacice.

Proiectul de virtualizare a cetăților dacice este intitulat ”Când viața cotidiană antică devine patrimoniu UNESCO. Scanarea, restaurarea digitală și contextualizarea artefactelor dacice din Munții Orăștiei” și  este finanțat printr-un grant norvegian în valoare de un milion de euro, fiind  realizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei, Universitatea Babeș-Bolyai și Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva.

cetati-virtualeConcret, proiectul de virtualizare a cetăților dacice își propune înființarea la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva și la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca, a două săli multimedia care vor permite vizualizarea în format 3D a monumentelor istorice și a pieselor arheologice descoperite. În cele două săli, publicul va putea interacționa cu monumentele și piesele prezentate în format tridimensional, prin intermediul unor proiectoare și a unor ecrane de înaltă rezoluție.

“Mi se pare un proiect foarte important pentru că va aduce informația istorică mai aproape de public, cu mijloacele cele mai accesibile. Vom folosi toate rezultatele cercetărilor de acolo. Proiectul are caracterul unei premiere muzeistice pentru că sălile hi-tech vor fi materializate în aprilie anul viitor și vor constitui, după părerea mea, un element de atracție pentru foarte multă lume, în special pentru tineri”, a declarat conf.univ.dr. Gelu Florea, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, coordonatorul științific al șantierului arheologic de la cetatea Sarmizegetusa Regia, citat de Agerpres.

cetati-virtualNu mai puțin de 500 de piese arheologice care au fost descoperite cu ocazia săpăturilor sistematice din Munții Orăștiei, vor fi scanate cu ajutorul unor lasere de înaltă tehnologie și vor integrate în aceste expoziții virtuale. În același fel va fi scanată și zona sacră din cetatea Sarmizegetusa Regia, cu o precizie milimetrică. De altfel, în tot acest demers extrem de complex, sunt implicați, pe lângă istorici și muzeografi, ingineri și informaticieni.

Cel mai spectaculos aspect al celor două încăperi de la muzeele din Deva și Cluj-Napoca – încăperi care ne duc cu gândul la holo-deck-ul din Star Trek – este cel al plimbării virtuale pe care vizitatorii o vor putea face prin incinta acestor monumente istorice și unde vor putea să vadă locuințele celor care au trăit acolo sau obiectele pe care dacii le foloseau acum 2.000 de ani.

Cetățile dacice din Munții Orăștiei și unele dintre artefactele descoperite acolo vor putea fi văzute și prin intermediul unui website ce va fi construit, dar și prin intermediul unor aplicații pentru telefoanele inteligente, artefactele dacice putând fi văzute astfel de oricine din lume.

Primele expoziții virtuale vor putea fi văzute în luna aprilie 2016, iar odată cu realizarea acestui proiect vor putea fi mai bine puse în valoare componentele unui patrimoniu muzeistic imposibil de prezentat în formatul unor expoziții clasice, dat fiind numărul diferit de piese care se pot expune în mediul real și în cel virtual.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: