Acasă STIRI Muzeul Mineritului din Petroșani, reabilitat cu bani europeni, închis de pandemie

Muzeul Mineritului din Petroșani, reabilitat cu bani europeni, închis de pandemie

[ad_1]

La jumătate de an după ce i-a fost tăiată panglica, un muzeu reabilitat pe fonduri europene e în continuare închis. De vină, spun reprezentanții administrației locale, sunt reglementările legate de prevenirea infecțiilor cu SARS CoV-2. Pentru reabilitarea și modernizarea muzeului a fost obținută o finațare de aproape un milion de euro. Banii au venit pe Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Au intrat doar oficialii

Proiectul pentru Muzeul Mineritului a fost depus spre finanțare tocmai în ideea de a crește numărul vizitatorilor. Dar și de a pune în valoare istoria Văii Jiului – zonă care a cunoscut și dezvoltarea, și declinul în urma exploatării cărbunelui. După circa doi ani în care a fost închis din cauza lucrărilor, unitatea muzeală unică nu numai în județul Hunedoara a rămas tot ferecată, chiar și după finalizarea proiectului.

În august 2020, de Ziua Minerului, a fost tăiată panglica la Muzeul Mineritului din Petroșani, județul Hunedoara.

”Clădirea va fi redată circuitului public şi toată istoria mineritului din Valea Jiului va fi accesibilă. E primul proiect finalizat în Regiunea de Vest pe axa 5 – axa de patrimoniu, în exerciţiul financiar 2014 -2020”, spunea, în 6 august anul trecut, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

La evenimentul din vara anului trecut au participat, pe lângă primarul din Petroșani, Ludovic Orban – prim-ministru la acel moment, Virgil Popescu – ministrul Economiei în 2020 și Ion Ștefan, ministru al Lucrărilor Publice la acel moment. După incursiunea oficialilor în muzeu, acesta a rămas închis.

”Muzeul Mineritului nu este deschis, nici nu a fost deschis din cauza condițiilor impuse de pandemia de coronavirus. Câtă vreme e această stare de alertă, muzeul rămâne închis”, a declarat Adrian Negoe, șef Serviciu Administrare Cinematograf, Muzeul Mineritului, CNIPT.

Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 în municipiul Petroșani a tot oscilat. Localitatea nu a ajuns însă niciodată să fie considerată roșie. Singurii care intră în muzeu sunt angajații. Potrivit lui Negoe, aceștia merg la serviciu pentru că exponatele, dar și clădirea, trebuie întreținute. Pe de altă parte, muzeul din Petroșani nu este unul extrem de încăpător. Și de aceea responsabilii din primărie spun că, atâta vreme cât e stare de alertă, unitatea nu va fi deschisă.

La Primăria Petroșani nu s-a făcut încă nicio estimare care să arate pierderea generată de muzeul închis. Muzeu care înainte de reabilitare nu se putea mândri cu un număr mare de vizitatori. Cea mai ”aglomerată” perioadă era cea din timpul școlii altfel. Muzeul nu poate fi vizitat fizic. Însă curioșii pot accesa turul virtual (https://www.theasys.io/viewer/GNrIlzhNPeFa9MsvzNqpRZEzxWTe2x/). Conceptul face parte din proiectul de modernizare și reabilitare a Muzeului Mineritului. O vedere a exponatelor din muzeu este astfel la un click distanță de vizitatorii virtuali.

Abataj la subsol, Muzeul Muntelui în mansardă

Modernizarea muzeului din Petroșani a presupus regândirea spațiului expozițional. Îngrămădite înainte de a fi închis, exponatele sunt acum mult mai bine puse în valoare. Unic prin tematica lui, Muzeul Mineritului are, la subsol, o colivie, și un abataj specific minelor din Valea Jiului. Metodele de exploatare a huilei folosite în Valea Jiului sunt și ele explicate, pentru ca – la un moment dat – vizitatorii să înțeleagă cât mai bine industria care a stat la baza dezvoltării acestei zone. În mansardă a fost amenajat un ”muzeu al muntelui”, dar și un colț dedicat activității lui Constantin Brâncuși în Valea Jiului.

La intrare există o rampă destinată accesului persoanelor cu handicap, iar un lift face, la interior, legătura între subsol și mansardă. Muzeul este prevăzut cu senzori de mișcare, senzori de fum, dar și camere de supraveghere. Și la exterior s-au executat lucrări. Zona din fața muzeului a fost reamenajată, fiind montate o serie de elemente arhitecturale ce seamănă cu niște bănci, dar care sunt luminate pe parcursul nopții.

Valoarea totală a investiției de la Muzeul Mineritului a fost de 4,94 milioane lei, valoarea finanțării nerambursabile fiind de 4,84 milioane lei. Muzeul Mineritului din Petroșani funcționează într-o clădire patrimoniu istoric. A fost înființat în 1961, sub titulatura Muzeul Orășenesc Petroșani. În actuala clădire a fost mutat în 1967, an în care a primit denumirea Muzeul Mineritului.

Acest articol a fost publicat pe www.PressHub.ro și Gazeta de Dimineață

 în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens””, cofinanțat de UE prin DG Regio. Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

[ad_2]

Source link

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum să alegi cadouri practice, dar în același timp speciale pentru bărbați?

Cu siguranță, ai fost cel puțin o dată în impas în alegerea unui cadou potrivit pentru un bărbat. Și pe bună dreptate,...

Trei elemente care nu trebuie să lipsească atunci când îți amenajezi noua ta baie

Noul tău apartament reprezintă una dintre bucuriile vieții și cu siguranță că vrei să îl decorezi exact așa cum ai visat întotdeauna....

Pandemia Covid-19 și tehnologia schimbă peisajul serviciilor de asigurări – 3 beneficii pentru șoferi

Tehnologia schimbă tot mai mult modul în care interacționăm, comunicarea prin intermediul unui ecran devenind astăzi norma. Pentru generațiile de copii care...

Vrei să te bucuri de un aer mai curat în propria locuință? Iată ce trebuie să faci!

Cu siguranță știi deja că este extrem de important ca aerul din casă să fie cât mai curat și mai ușor de...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: